Артем Чех: «У моєму романі черкасці впізнають картини рідного міста»

Далеко не кожній місцині вдалося закарбуватися на сторінках сучасної української літератури. Черкасам - пощастило. Артем Чех, черкащанин за походженням, раніше уже змалював їх в урбаністичному романі "Район Д" - циклі міських історій, об'єднаним одним часом та простором.

Тепер же у рамках XII Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Сzernowitz 5 вересня у Чернівцях відбулася презентація нового роману Чеха "Хто ти такий?", а також фільму за мотивами роману "Я і Фелікс" режисерки Ірини Цілик.


Роман значною мірою автобіографічний: прототипом Тимофія - одного з головних героїв книги - став сам автор. Події на сторінках книги розгортаються в Черкасах, де пройшли дитячі та юнацькі роки письменника. "Це книга про дорослішання у 90-ті. У ті хиткі часи, коли наші батьки не давали собі раду з усім тим, що на них звалилося. Ми тоді були дітьми, багато чого не розуміли. А зараз ми виросли і маємо шанс озирнутися назад", - прокоментувала Ірина Цілик, режисерка фільму та, окрім того, дружина автора роману.

Ми запитали у автора, чи впізнають читачі Черкаси на сторінках книги.

"Звісно, у моєму романі черкасці впізнають картини рідного міста, - розповідає Артем Чех. - По-перше, там кілька разів згадується слово «Черкаси». Звучать слова «Район Д» та назви певних заводів. В цілому, топонімів багато, значна кількість впізнаваних місць: Соснівка, центр міста, «Будинок торгівлі», готель «Черкаси». Крім того, Дніпро – це дуже впізнавана локація. «Велика вода» не може для черкасців нічого не значити. У книзі навіть буде маленький екскурс в історію Соборної площі: як її перейменовували з Соборної на площу Леніна та знову на Соборну".

Одного з головних персонажів фільму за мотивами роману - колишнього афганця Фелікса - зіграв харизматичний письменник Юрій Іздрик. "На відміну від всіх інших реальних прототипів цієї книжки, я ніколи не бачила Фелікса, - розповідає Ірина. - Але цей тип особистості мені добре відомий, принаймні, кількох людей схожих на нього, я добре знаю. Фелікс, мій батько, Іздрик – це все одного поля ягоди. Це люди, які носять в собі чорні омути якихось травм і, водночас, балансують між цими контрастами. Коли на етапі підготовки, я пояснювала нашій кастинг-директорці, хто би міг зіграти Фелікса, я говорила, що це має бути хтось схожий на Іздрика. Зрештою, в кадрі він був як риба у воді - викладався наповну і перегравав багатьох професійних акторів».

Тимофія у дитячому віці зіграв син Артема та Ірини - Андрій. Тандем хлопчика та поета виявився настільки вдалим, магічним, що багато їх спільних розмов, імпровізацій, зрештою, увійшли до фінального сценарію та стали сценами фільму.

Водночас з романом "Хто ти такий" у світ вийшов саундтрек до книги. Композицію "Давній друг" записав репер Freel, також черкащанин за походженням. У тексті можна почути про "черкаський чорнозем", а також багато інших алюзій на події роману.

Анна Арінархова

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?