Школярі вчаться рятувати життя: освітня програма «супергерої fast» продовжує роботу в Україні

Міжнародну освітню програму «Супергерої FAST» після успішного старту та рекордних результатів в Україні продовжили на новий навчальний рік.

Приєднатися до команди «Супергероїв FAST» знову може кожна школа та вчитель в Україні. Для цього потрібно лише зареєструватися на сайті: www.fastheroes.com. Доступ до матеріалів, уроків, пісень та ігор є абсолютно безкоштовним.

 

FAST Heroes – міжнародна освітня кампанія, яка реалізовується у понад 20 країнах світу. Розробили її фахівці Факультету освітньої та соціальної політики Університету Македонії (Греція) за підтримки Ініціативи Angels. Програма схвалена Всесвітньою організацією інсульту.

Мета програми – навчити дітей 5-9 років розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою. Завдяки таким навичкам діти стануть справжніми Супергероями, адже зможуть рятувати життя їхніх дідусів та бабусь.  

Для українських школярів програма стартувала у березні 2021 року. Весною до програми долучилось 615 шкіл з усіх областей України. Навчання вперше в Україні пройшли майже 27 тисяч дітей з усіх областей. Це найбільше серед усіх країн, які брали участь у програмі. Три українські також школи увійшли в ТОП-5 шкіл у світовому рейтингу. 

Перші супергерої вже рятують життя. Зокрема, учні, які пройшли навчання весною, змогли вчасно розпізнати інсульт та покликати на допомогу. Наприклал, у Львові учениця врятувала свою бабусю, у якої стався інсульт. Зараз її життю та здоров'ю нічого не загрожує.

Ян Ван дер Мерве, керівник Ініціативи Angels в Європі та лідер проєкту «Супергерої FAST»: «Програма «Супергерої FAST» розроблена саме для дітей початкової школи, оскільки це той вік, коли діти багато часу проводять зі своїми дідусями та бабусями. Ми дуже раді, що українські школи так активно долучились до цієї важливої ініціативи. Ми були вражені неймовірними результатами українських учнів та вчителів. А історії врятованих завдяки програмі українських бабусь та дідусів говорять набагато більше, ніж цифри. Це надихнуло нас не зупинятись і продовжити програму на новий навчальний рік».

Інсульт є серйозною проблемою для суспільства. У 2020 році в Україні сталось близько 125 000 випадків інсульту. Прогноз для пацієнта напряму залежить від того, як швидко йому буде надана кваліфікована медична допомога, адже за кожну хвилину від початку інсульту в мозку відмирає 2 млн нервових

Дослідження показують, що люди часто не розпізнають основних симптомів інсульту і не відразу звертаються за медичною допомогою. Недавнє дослідження, опубліковане в журналі BMC Emergency Medicine, показало, що лише 23% пацієнтів з інсультом усвідомлювали, що у них інсульт. А тільки 11% з них негайно звернулися за допомогою.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Особлива книга про Піднесення

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно