Ше.Fest презентували відеоальманах зі своїх мандрів країною

21 вересня оргкомітет фестивалю Тараса Шевченка Ше.Fest презентували відеоальманах, присвячений проєкту «Ше.Fest мандрує країною», який відбувся за підтримки Українського культурного фонду та БФ «МХП – громаді». Подія відбулась Українському кризовому медіацентрі, що в Києві.

Організатори зазначили, що відеоальманах підбив підсумки мандрівного експерименту, який полягав в тому, що частинку фестивалю перенесли у 4-ри українських міста: Ірпінь, Броварі, Одесу та Первомайськ на Миколаївщині. Проєкт продовжився у с. Моринці, що на Черкащині, в рідному селі Тараса Шевченка. А заключна частина подій відбулась на презентації відеоальманаху – як підсумок мандрівного проєкту.

 

Підбиваючи підсумки, керівник проєкту «Ше.Fest мандрує країною» Дмитро Колоша наголосив, що вдалося перевиконати заплановані обсяги робіт:

«Насправді результати проєкту не просто виправдали очікування, а навіть трохи приголомшили. Тому що самі мандри Україною, мініфести в 4-х містах, зібрали понад три тисячі глядачів. Загалом сам фестиваль у Моринцях відвідала, мабуть, найбільша кількість гостей за всю його історію – понад 14 тисяч людей. Тобто загалом ми зібрали більше 17 тисяч за шлях нашого проєкту цьогоріч. А загальне охоплення в інформпросторі було понад півтора мільйона осіб. Для нас це своєрідний рекорд», - відзначив керівник проєкту.

Режисер проєкту «Ше.Fest мандрує країною» Олександр Висоцький розповів про нововведення, які вдалося втілити:

«У нас відбулися нововведення по всьому периметру нашої роботи, тому що цього року з’явились донори, такі як Український культурний фонд. І ми змогли втілити давно задумані свої мрії. Тому працювали не тільки над тим, щоб розширювати фестиваль, нам вдалося насамперед розвинути ті локації, які в нас уже були. Традиційно всі роки базових було 10 локацій, а цього року їх вже стало 15. Змагання «Ше.Games» цього року зібрали близько 500 людей. У нас з’явилася Folk-сцена, де дві доби виступали місцеві колективи – окремий фестиваль у фестивалі», - відзначив Висоцький.

Засновниця фестивалю Тараса Шевченка «Ше.Fest» Юлія Капшученко-Шумейко зазначила, що основна родзинка фестивалю в тому, що він робить Шевченка сучасним і популярним.

«Ми переносимо Тараса Шевченка в сьогодення, розповідаємо про нього хоч і з науковим підґрунтям, але простою мовою, ми робимо Шевченка популярним. Цього року ми спробували відтворити Шевченка в яскравому стилі поп-арт. Шевченко для нас – це справді любов, і ми всі з любов’ю ставимося і до фестивалю, і до його популяризації на різних майданчиках. Тому ми маємо і Театральну, і Музичну сцени, і Просвітницьку, Дитячу та Художню галявини», - відмітила засновниця.

Координаторка Театральної сцени фестивалю «Ше.Fest» Єлизавета Красніченко відмітила, що фестиваль Тараса Шевченка є постмайданним проєктом:

«Фестивалю вже 8 років, він народився під час Революції гідності на Майдані. Цього року «Ше.Fest» вперше помандрував. І наш відеоальманах допомагає якнайкраще занурити глядача в атмосферу фестивалю і його заходів», - сказала Красніченко.

Учасниця дуету «Сестри Тельнюк», народна артистка України Галина Тельнюк наголосила, що їх пісенний доробок на слова Шевченка сформувався під час Революції Гідності:

«Насправді не ми робимо Шевченка сучасним, а він нас робить вічними, знаковими, він нас робить людьми, він нас робить гідними. І тому він нам потрібен ще більше, ніж ми йому в плані осучаснення і оновлення», - поділилась Галина Тельнюк.

Актриса Меланія Волотовська, яка зіграла роль Марко Вовчок у виставі «Шевченко. Остання любов» поділилась, що це був дуже гарний досвід – участь у такому проєкті: «Я цього літа закінчила лише Карпенка-Карого і мене запросили взяти участь у цій виставі. Усім бажаю такого досвіду. Бо ми за місяць поставили виставу – це були дуже стислі терміни – 21 репетиція. Спочатку у містах відбувались публічні читки, потім – ми вже змогли виступити з декораціями, але з листочками. А в останньому місті – то вже відбулась повноцінна прем’єра», - розповіла Меланія.

Переглянути відеоальманах можна на Ютуб-каналі фестивалюза посиланням

Організатори відзначили, що наступного року хочуть розширити свою географію і продовжити мандри далі, охопивши міста, віддалені від столиці.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Особлива книга про Піднесення

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно