"Потривожене зло": черкаський письменник презентував свою книгу на фестивалі у Львові (ФОТО)

Черкаський письменник Назарій Вівчарик презентував нову книгу "Потривожене зло" у межах Львівського міжнародного книжного форуму (BookForum).

Про це повідомила кореспондентка СУСПІЛЬНОГО з місця події.




18-го вересня у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Р. Іваничука відбулась презентація містичного трилеру "Потривожене зло" Назарія Вівчарика.

Його нова книга містить елементи сучасного українського соціального буття.

"Це розповідь, в якій головний герой Микола прибув з тимчасово окупованого Донецька в Черкаси з непростою місією, яку йому доручив батько. На шляху у нього буде багато перешкод, адже йому доведеться вступити у двобій як з місцевим криміногенним середовищем, з найманцями, так і з чимось надприроднім.... «У нас часто події відбуваються десь, а в закордонних книгах і фільмах події, як правило, відбуваються в конкретних місцях", — розповів Назарій Вівчарик.

Він зазначив, що міркував про це ще з часів прочитання книги "Серця в Атлантиді" Стівена Кінга, де зображувалося життя героя, на якого сильно вплинула В’єтнамська війна:

"На мого героя вплинула наша, українська війна з Росією. І хоч я не є учасником війни та не військовий, проте живу на мирних територіях, де відчуваються вона також відчувається. Часто-густо про війну пишуть її учасники, але ми забуваємо про ту значну частину населення, яка не дотична до війни, проте яка опосередковано стикається з її відголосками. Мій герой – переселенець. На нього вплинула війна і він вирваний з того контексту та намагається якось заземлитися тут, у Черкасах, куди переїхав. Ця книга – зразок густої насиченої прози, можливо тут місцями навіть забагато героїв, але кожен щось символізує, виконує певну функцію. Так само гуртожиток з багатьма дверми, де живе герой, – це модель сучасної України".

Як розповів Назарій Вівчарик, через образ героя він роздумує над взаємозв’язком людей з лінії фронту і тилу, показує проблеми, які людей роз’єднують, ставлять на протилежні щаблі розуміння, шукає разом з героєм точки дотику.

За словами автора, тут наскрізною темою проходить війна:

"Я люблю містику, тож в романі також маємо містичну складову. Злий дух, джин, перекочував з афганської війни до російсько-української і тут він теж заважає людям. Вважаю це пригодницько-містичним романом з потужною реалістичною складовою. Бо дещо бралося з моїх реальних журналістських пригод. Планувалося продовження. Загалом, я задумував трилогію. У першій, виданій частині, герой перебував в українських Черкасах, далі мав бути закордон. Але поки продовження не подужав".








Чому саме мав бути закордон Назарій Вівчарик пояснив тим, що він там багато бував і хотів вивести національну літературу на інтернаціональний рівень, лишити українських героїв, але додати і міжнародного контексту, щоб книга була також цікава для тих, хто не вариться постійно в українському контексті, але любить читати.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Особлива книга про Піднесення

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно