28 Львівський міжнародний BookForum

15-19 вересня у Львові відбудеться 28 BookForum – головний культурний фестиваль країни. Вже 28 років BookForum є міжнародною платформою, довкола якої збираються фахівці різних сфер, щоб обмінюватись ідеями та знаннями, презентувати досягнення та обговорювати проблеми. 

Цього року BookForum вперше за всю історію пройде у гібридному форматі: онлайн та офлайн. Заплановано понад 160 подій, панельних дискусій і традиційна Ніч Поезії та музики non-stop, запрошені гості з усієї України, а також ЄС, США, Південної Америки та Африки.  Про це під час пресбрифінгу 15 вересня повідомили організатори фестивалю.


Фокусна тема 28 BookForum – «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними».

Куратором фокусної теми фестивалю став український літературознавець-германіст, перекладач, публіцист, есеїст, психоаналітик Юрко Прохасько.

Почесна гостя 28 BookForum - Нобелівська лауреатка з літератури Ольга Токарчук, провідна польська романістка сучасності, а також одна з найтитулованіших і успішних письменниць Польщі. За перший роман, «Мандрівку людей книги» (1993) здобула нагороду «Польського товариства книговидавців». Особливе визнання приніс їй роман «Бігуни» (2007):  премія «Ніке», Міжнародна Букерівська та Нобелівська премії з літератури. Це вперше в історії незалежної України Нобелівська лауреатка братиме участь в українському літературному фестивалі.

Спеціальна гостя 28 BookForum. Під час Літературної програми 28 BookForum відбудеться зустріч з Едіт Івою Еґер — 93-річною психотерапевткою, авторкою світового бестселера «Вибір», яка пережила Голокост у концтаборі Аушвіц.

28 BookForum у цифрах:

               160 подій у програмі, з них 90 наживо

              понад 250 учасників: авторів, видавців, ілюстраторів, перекладачів, громадських активістів та культурних менеджерів

              50 дискусій на суспільно-важливі теми

              25 іноземних авторів з 21 країни

              3 локації у центральній частині Львова

              15 тематичних кластерів та спеціальних проєктів

Також на 28 BookForum – учасниками стали лауреатки  Літературної премії Євросоюзу: Ґерда Бліс з Нідерландів, іспанська письменниця та художниця Ірен Сола,  грецька письменниця Каллія Пападакі та Ізабель Вері з Бельгії.

Четвертий рік поспіль BookForum стає майданчиком для знайомств з авторами міжнародної платформи Versopolis. ГО «Форум видавців» стала членом Версополісу 2018 року. Ця престижна Всеєвропейська поетична платформа популяризує молоду поезію та об’єднує 15 фестивалів з 15 країн Європи.

Фокусну тему «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними» розкривають тематичні кластери:

               Спеціальний відеопроєкт «10 про 10: спроба канону»

               «Фантастика»

          «Історія»

          «Війна»

          «Драма (дорослішання)»

          «Освіта»

          «Філософія»

          «Латиноамериканська література»

          «Транслаторіум»

          «Жінка в темі»

          «Медіакластер»

          «Письменницькі інсайти»

          «30 років вільного книжкового ринку»

          «Ukraїner»

          «Місто Лема»

Церемонія відкриття

15 вересня о 19:00 в  Lem Station відбудеться урочисте відкриття 28 BookForum.

          Урочисте відкриття 28 Львівського міжнародного BookForum, за участю органів влади

         Слово про Українсько-єврейську літературну премію «Зустріч» Наталія Федущак,     директорка з комунікацій канадської недержавної організації «Українсько-Єврейська Зустріч» (UJE, «Ukrainian Jewish Encounter»)

         Оголошення переможця та фіналістів Премії-2021. Ліліана Гентош, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка

         Вечірка українського фанку від C.J. PLUS

BookForum Best Book Award

Конкурс на отримання Премії BookForum Best Book Award (до 2017 р. – «Найкраща книжка Форуму видавців») заснований у 1995 р. і традиційно проводиться в рамках Міжнародного книжкового форуму видавців у Львові (з 2018 р. – BookForum). Цього року на конкурс надійшло 450 книжок від 106  видавництв. Переможців буде оголошено на церемонії нагородження 16 вересня о 19:00 в музеї Етнографії та народного промислу Інституту народознавства НАН України.

Номінантів премії можна переглянути тут: https://cutt.ly/MW9dR4H

Організатор конкурсу ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду.

Ніч поезії та музики non-stop

Традиційна «Ніч поезії та музики non-stop» –  один з найпопулярніших заходів Львівського міжнародного BookForum. Це поєднання найкращої поезії іноземних та українських учасників фестивалю з прогресивною музикою відомих українських гуртів. На гостей чекає звукова інсталяція наживо. Цього року слухатимемо «Хамерман Знищує Віруси», BRAT – музичний проєкт поета Григорія Семенчука. По-новому звучатиме і вічна поезія: твори Павла Тичини та Богдана-Ігоря Антонича у виконанні гурту “Пиріг і Батіг”. Цей музично-поетичний проєкт налаштований на популяризацію мови Краю за допомогою музики та поезії.

Також на Ночі поезії та музики non-stop звучатиме інді-фольк дует Zapaska.

Подія відбуватиметься 18 вересня о 21:00 у !FESTRepublic, Львів, вул. Старознесенська 24-26.

Вхід — вільний (з обов'язковим дотриманням карантинних вимог).

Партнери Ночі музики та поезії non-stop: фестиваль Respublica, Versopolis

Інформаційний музичний партнер: LiRoom

Усі події 28 BookForum — безкоштовні. Онлайн-трансляції дивіться на сайті bookforum.ua.

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів. 

Регіональні інформаційні партнери: Чорноморська ТРК, Культурометр, УСІ (Українська служба інформації), Urban Space Radio, Прочерк, Гречка, Depo.Харків, Depo.Запоріжжя, Depo.Вінниця, Depo.Дніпро, Захід.нет

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?