Olesya Naumovska: Мене на шматки рве, коли чую (ледь не щоденно): «А ми ж думали, що братські народи…»

Мене на шматки рве, коли чую (ледь не щоденно): «А ми ж думали, що братські народи…»
По-перше, ніколи так не думала (спасибі батькам, очі яких ніколи не були зашорені совєтською пропагандою).
По-друге, якого дідька так думати?! Що саме переконувало в братерській любові?!
Відколи Хмельницький віддав Україну на поталу Московії, про що Шевченко писав:
Якби-то ти, Богдане п’яний,
Тепер на Переяслав глянув!
Та на замчище подив[ив]сь!
Упився б! здорово упивсь!
І препрославлений козачий
Розумний батьку!.. і в смердячій
Жидівській хаті б похмеливсь
Або б в калюжі утопивсь,
В багні свинячім.
Амінь тобі, великий муже!
Великий, славний! та не дуже...
Якби ти на світ не родивсь
Або в колисці ще упивсь...
То не купав би я в калюжі
Тебе преславного. Амінь.
– відтоді й розпочався тотальний вияв «братніх обіймів».
За що ж українці завше вважали їх «браттями»?!
За чорну раду 1663 р.?
За ліквідацію автономії української церкви, незаконне й насильницьке приєднання Київської митрополії до Московського патріархату і встановлення Московським патріархом контролю в Україні над церквою, освітою і культурою 1686 р.?
За вимоги Москви до гетьмана України сприяти збільшенню кількості змішаних шлюбів між українцями та росіянами задля зросійщення населення України 1687 р.?
За зруйнування за наказом Петра І гетьманської столиці Батурина (з винятковою жорстокістю було замордовано всіх його мешканців – 6 тис. чоловіків, жінок і дітей, а місто дощенту зруйновано і спалено) 1708 р.?
За заборони Петербурзького синоду друкувати українські книжки (1755, 1766, 1769, 1775, 1786 рр.), руйнування друкарень, накази приведення старих книжок у відповідність з російськими, «дабы... особливого наречия в оных не было» та переклад з української мови на російську всіх державних постанов і розпоряджень?
За указ Катерини II про ліквідацію в Україні гетьманського правління 1764 р. та указ синоду про вилучення в населення українських букварів та українських текстів з церковних книг 1769 р.?
За маніфест Катерини II «Об уничтожении Запорожской Сечи и причисления оной к Малороссийской губернии» та про закриття українських шкіл при полкових козацьких канцеляріях1775 р.?
За указ Катерини II про закріпачення селян у Лівобережній Україні 1783 р.?
За указ про русифікацію початкової освіти в Україні 1784 р.?
За «Валуєвський циркуляр» 1863р.?
За Емський указ 1876 р.?
За Столипінський циркуляр 1910 р.?
За битву під Крутами між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та 300 національно свідомими київськими студентами, коли всі юнаки загинули в нерівній борні 29 січня 1918 р.?
За другий наступ більшовицьких військ на Україну на початку грудня 1918 р.?
За знищення 15 тисяч українців у подіях Холодного Яру 1918-1922 рр.?
За розстріл більшовиками 359 полонених бійців армії УНР під проводом Ю.Тютюнника під м. Базар на Житомирщині 22 листопада 1921 р.?.
За голод у степових районах України, спричинений політикою «воєнного комунізму» та продовольчою розверсткою на селі, унаслідок якого загинуло до 1,5 млн. селян 1921-1923 рр.?
За арешт визначних діячів української науки, культури й УАПЦ за «належність» до вигаданих ОДПУ Спілки Визволення України (СВУ) та Спілки Української Молоді (СУМ) у вересні 1929 р.?
За першу фазу колективізації й «розкуркулення» в Україні; виселення сотень тисяч українських заможних селян до Сибіру та на Далекий Схід 1929-1930 рр.?
За організацію більшовицьким режимом штучного голодомору в Україні, унаслідок якого загинуло 8 млн. українських селян; масове переселення росіян у вимерлі українські села 1932-1933 рр.?
За погром українців на Кубані 1933 р.?
За знищення архітектурно-культурних пам'яток у різних містах України, арешт і страту 80% української інтелігенції 1934-1941 рр.?
За чергову чистку КП(б)У і масовий терор в Україні (так звана «єжовщина») у жовтні 1936 р. - листопіаді 1938 р.?
За масовий розстріл ув'язнених на Соловках українських письменників та інших діячів української культури (до 20-річчя жовтневого перевороту) у листопаді 1937 р.?
За знищення більшовиками під час відступу радянських військ до 15 тис. українських політичних в'язнів, що перебували у в'язницях Львова, Золочева, Дубна, Рівного, Луцька, Києва, Харкова та інших міст, розстріл у Києві агентами НКВС групи видатних діячів української культури та депортацію відомих українських діячів у віддалені райони СРСР, під час якої багато з них загинуло або були знищені НКВС (В.Свідзінський, І. Юхименко, А. Кримський, К. Студинський, П. Франко та ін.) наприкінці липня-у серпні 1941 р.?
За каральні акції органів НКВС СРСР проти українських сил опору, в процесі яких було вбито понад 150 тис. бійців УПА та ОУН, заарештовано понад 100 тис. і депортовано до Сибіру понад 200 тис. осіб із західних областей України 1944-1955 рр.?
За ліквідацію греко-католицької церкви і підпорядкування її Російській православній церкві 8-10 березня 1946 р.?
За депортацію лемків та українців з Холмщини до північної та західної Польщі (операція «Вісла») 1947 р.?
За рішення XVIII з'їзду КПУ про набір юнаків і дівчат з України на Сибір і до Казахстану для освоєння цілинних і перелогових земель (протягом 1952-1956 рр. туди виїхало приблизно 100 тис. осіб) 23-26 березня 1954 р.?
За численні масові арешти, розстріли, фізичне й моральне знищення українців?
За 350-річну політику русифікації, що триває, на жаль, і досі?
Краще ненависть ворогів, ніж така братерська любов…
Допис з "Фейсбуку:

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа