Пам'ять про минуле Землі: трилогія. Книга 1. Проблема трьох тіл – комахи виживають!!!

Три Сонця, навколо яких обертається планета з позаземною цивілізацією, створюють загрозу її існуванню. Розумні створіння шукають порятунку. І тут поступає сигнал із Землі, надісланий у космос із секретної військової бази. Інопланетяни планують вторгнення, якому частина землян радіє, а інша сприймає як загрозу життю. Всі ці події описані після короткого екскурсу в історію «культурної революції» у Китаї, звідки і починається історія однієї із героїнь роману. Фантастика від китайського автора.

Друзі, вам треба вникнути в книгу по повній. І не думайте відпочивати. Вам доведеться згадати купу всього зі шкільного курсу фізики. Це як мінімум.

Проблема трьох тіл вважається чи не найкращою _науковою_ фантастикою сучасності, має купу нагород і схвальних відгуків. Тому я очікував чогось такого, що мало подих перехопити. У підсумку загруз так, що капєц.

Окрема тема: що хотів сказати автор? Революція – початок книги і це реально круто. Можливо, на цю тему слід було окремо й писати повість чи роман. Там все було так атсофмерно, без фантазьорства. Неймовірно. Аж тут трах-тарарах і геть інша тема пішла. Фантастика, проблеми можливого вторгнення, герої особисто для мене вже не такі живі і фактурні, як ті, що були на початку книги. Інколи загрузаю у фізиці… рухаюся далі. Місцями обговорення наукових штуковин нагадує мені скрупульозні пояснення про гру в бейсбол з книги Макса Кідрука «Де немає Бога». Та нащо воно мені?! Я ж хочу, власне, читати історію, її розвиток.

У книзі деякі моменти дещо невмотивовані, дехто з героїв чинить так, а не інак. Хм… Мені хотілося б більшої атмосферності.

Водночас непогана ідея в кінці – всетаки ми хоч і комахи для інопланетян, але комахи, як відомо, длсі живуть в цьому світі. І неможливо їх подолати! Отже, не такі вже погані в нас шанси вижити у боротьбі з інопланетянами!

Лю Цисінь - письменник з Китаю, який працює в жанрі наукової фантастики. Дев'ять разів отримував найвпливовішу нагороду китайської фантастичної літератури Galaxy Award, премію Г’юго 2015 р. (за роман «Завдання трьох тіл»), Локус 2017 р. («Вічне життя Смерті»), а також був номінантом на премію Неб'юла. В даний час є одним з лідерів серед письменників в жанрі фантастичної літератури на території Китаю.

Книга – я б сказав, соціальна філософія.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа