ПОБАЧИЛА СВІТ НОВА КНИЖКА НАЗАРІЯ ВІВЧАРИКА: ФІЛОСОФІЯ, ЩО ПРИКИДАЄТЬСЯ МІСТИЧНИМ ДЕТЕКТИВОМ

СБУ, поліція, Інтерпол «на вухах»: в Україні з’явилася небезпечна соціальна мережа. Кожен охочий може поставити лайк або дизлайк відомим людям і політикам. Тим, хто набрав певну кількість дизлайків, мережа висловлює попередження, а тих, хто набрав сім попереджень – «ліквідовує». Весь драматизм – у тому, що особи, «ліквідовані» мережею, й справді починають гинути – хто від серцевого нападу, хто – від удару невидимого вбивці, а хто – і ще екзотичнішим способом...
Назарій Вівчарик, в якого «Сьоме попередження» – далеко не перший опублікований художній твір, відомий читачам і детективними, і містичними оповіданнями та повістями.

Новий роман письменника й мого колеги та доброго товариша, здається, увібрав у себе всі грані Назарової особистості: його глибоко особистий погляд на суть і минувшину українського народу, бачення природного і надприродного, ставлення до тих, хто при владі, життєвий досвід і журналістські спостереження.

У перших розділах роману «Сьоме попередження» я, здавалося, зустрічав своїх старих знайомих: ось щось із оповіді Назара від поїздок у Страсбур та в Туніс, ось – яскраве враження від інтерв’ю з відомим черкаським підприємцем, ось – історія, пов’язана із відвідуванням медичного закладу. Та чим далі заглиблювався в читання, тем менше уваги звертав на технології письменницької праці: сюжет захоплював і змушував зосереджуватися не на цих дрібницях, а на співпереживанні героям (частина з яких нам, постійним читачам прози Назарія Вівчарика, вже знайома з інших творів), захопливих поворотах сюжету...

Буду щирим, я, будучи православним християнином, погоджуюся не з усіма світоглядними установками Назарія, що ґрунтуються на давніх віруваннях предків сучасних українців. Проте, щиро поважаю цільність й історичну заглибленість його філософських поглядів. А книжка «Сьоме попередження» – хоч і має форму містичного детектива, проте, по-суті, несе в собі глибокий філософський посил: зв’язок поколінь, які, зміняючи одне одного, створюють український народ в усій його цільності й динамічності.

Не зможу уникнути деякого спойлера: завершення «Сьомого попередження» зобов’язує Назарія Вівчарика написати продовження роману. Сподіваюся, письменник не відтягуватиме цю справу на безрік, і ми вже незабаром дізнаємося про те, як склалася подальша доля наших друзів – головних героїв роману Богдана, Хельги і Арчі.

Автор відгуку: Maksym Stepanov

ЗАМОВИТИ ТУТ

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа