Чи дав коронавірус фору внутрішньому туризму?

Коронакриза боляче вдарила по всій туристичній індустрії. Кордони тільки починають відкривати, авіаперельоти - відновлювати. Пандемія формує нові умови для туристичного бізнесу, і внутрішній начебто опиняється у виграшному становищі. Але чи дійсно це так?

Хтось планував поїздку у Краків, хтось море за кордоном, а деякі знайомі ще в травні мали плани на поїздку в Рейк‘явік, де планували мандрувати Ісландією на авто. Але багато таких та подібних планів змусив змінити карантин. Які ж тепер залишаються альтернативи?

Черкащанин Вадим Баранцов постійно постить у «Фейсбуці» фото з черкаських пляжів та островів, де він відпочиває з рідними.

«Хочу сказати, що Черкаський пляж (Пушкінський) по сервісу не поступається чорноморсько-азовським, навіть краще - прибирання, душові, розваги, дитячі та спорт майданчики, парковка, рятувальники...і, головне, чиста вода і безкоштовно...» – зазначає черкащанин викладаючи фото з донькою.

Вже за день показує себе щасливого на дніпровських островах, де вони ловлять родиною рибу і тут-таки її готують.

«Десь під Тубільцями є рай...» - інтригує черкащанин.

Кирило Шапран теж мав свої плани на літо, але корективи вніс карантин. Тоді він вирішив здійснити давню мрію – проїхатися до Канева на велосипеді.

«Сам я з Черкас, але зараз живу і працюю в Києві. Оскільки зараз карантин і ніяких масових заходів немає, обмежені туристичні поїздки, тож я вирішив використати цей час і випробувати свої сили. О 5-й ранку виїхав з Києва і до обіду приїхав у Канів, де переночував в наметі, а вже наступного дня приїхав і в Черкаси. Поїздка була і важкою і класною водночас. Я випробував свої сили, побачив багато цікавих місць, скинув за поїздку 4 кілограми», – розповідає юнак.

Представники туристичної галузі зазначають, якщо зараз і розвивається внутрішній туризм, то насамперед сільський зелений туризм. А туризм по країні загалом «ледь жевріє» і страждає галузь ще з січня.

– Туристичні садиби, сільські садиби виграли, бо там є елемент самоізоляції, що було зручно у час карантину. Люди приїздили в такі садиби і усамітнювалися, орендували на пільгових умовах на довгий термін. І тенденція певна є і зараз, хоч помітний спад. А туризм загалом ледь жевріє. Більшість людей все ж на подорожі не відважуються, бо бояться, – каже голова громадської спілки «Асоціація гостинності Черкащини» Валентина Височин.

Так, за її словами, якщо раніше формувалися тури по області автобусами по 70 місць, то тепер це автобуси по 30 місць. Загалом, каже фахівець, туристичний потік впав на 70%. Так само незаповнений пароплав, який курсує у Черкасах по Дніпру. І якщо раніше на нього приїздили з інших областей, то зараз була лиш група з Кіровограду, а в інший час катаються лиш черкащани.

– Зараз три оператори – «Від краю до краю», «Намі» та «Мандрівник» об’єдналися, і пробуємо сформувати хоча б один автобус туристів для поїздки в Умань на фестиваль сиру та вина. Не так і багато людей записалося. А фестиваль має бути вже 25 числа. Маю надію, зберемо людей, тим більше, подія цікава, та й люди втомилися вдома сидіти. Їм треба події, враження. Ми ж зі свого боку дотримуємося всіх норм, а це масочний режим, перевірка температури. Також, об’єднання зусиль, дає нам змогу щонеділі відправляти автобуси з туристами по області. Це насамперед Умань, Чигирин, Канів, – каже Валентина Височин.

Немає приросту туристів і на просвітницько-розважальному етнографічному комплексі «Зерноленд». Про це говорить його засновник Назар Лавріненко.

– Знаю по друзях з туризму, що і на моря по Україні їдуть зовсім не так, як попередні роки. У людей є великі автобуси, які досі не виїжджали з людьми на моря, а автобус є реальним показником економіки. І це вже, рахуйте, зараз маємо середину літа. Тож скажу, що загалом по внутрішньому туризму пожвавлення не спостерігається, а по таким комплексам, як у мене, маємо звичайну ситуацію, коли просто приїжджають люди самостійно, як і раніше. Хоча є поодинокі випадки, коли родини просяться пожити, щоб, скажімо, втекти від коронавірусу і усамітнитися. Так, у нас жила в розпал карантину родина журналіста з Черкас, – каже Назар Лавріненко.

Директор музейно-етнографічного комплексу «Дикий Хутір», що діє на Чигиринщині, Леся Островська каже: Чигиринський край зі своїми лісовими масивами вигравав завжди навесні, а влітку люди більше їдуть до водойм, тому сьогодні її комплекс практично не має туристів.

– Наш сезон був березень-травень, коли саме був карантин. Щодо червня та інших місяців, то люди більше обирають місця біля води. У нас – це біля Дніпра, ну і це морські міста як Одеса, Херсон. Кажуть, там туристи є, втім, як і на нашій черкаській набережній. Я ж не можу сказати, що в мене переповнений комплекс, хоч люди приїздять знайомитися з історією. Та й обмеженість є зараз по кількості груп. Окрім того, немає зараз гостей з-за кордону, як було раніше. Зате, можна сказати, що трішки збільшилося черкащан, бо люди все ж бояться їхати в інші регіони і воліють відпочивати тут, в своєму краї, – каже Леся Островська.

Також Леся Островська каже, що в час суворого карантину у неї в садибах жили деякі люди ,які самоізольовувалися, боячись вірусу. Власники комплексу брали з таких людей довідку, коли вони були за кордоном, робили їм доставку харчування до садиб.

Нині ж Леся Островська сподівається на збільшення потоку туристів до Чигиринщини у вересні, коли тут проводитимуть 25-ті вшанування героїв Холодного Яру (26 – 27 вересня 2020 р.)

А от директор туристичного комплексу «Черкащина 365» (с. Думанці) Анна Шульга розповіла, що до них і зараз приїздять люди з усієї України. З комплексу туристів возять щодня в Умань, Канів, Чигирин, Кам’янку тощо.

– Коли карантин послабили, ми ще все рівно не відкривалися, бо нам важливим був комфорт людей, а тоді ще не можна було, наприклад, харчувати туристів, не можна було їх садити з певною кількістю, ніж це передбачено. Зараз ми вже працюємо, епідеміологічна ситуація в області дозволяє. Туркомплекс розрахований на 50 осіб, але така кількість ще не заїжджала. Та люди їдуть, бо якщо раніше обирали Трускавець, Західну Україну, то тепер там суворіший карантин і обирають Черкащину. Влітку завжди їхали більше, ніж в інший час, але зараз вірус стримував людей їхати раніше, тож почали активніше подорожувати влітку пізніше. Зараз їдуть, в основному, з Києва, Дніпра, Запоріжжя, Харкова, – розповідає Анна Шульга.

Повна моя публікація на сайті Прочерк 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа