Проголошено створення Коаліції ветеранських організацій Черкаської області

8 липня на третьому з'їзді ветеранських організацій Черкаської області, що відбулося в місті Умань, було Проголошено створення Коаліції ветеранських організацій Черкаської області. Про це «Прочерку» повідомили організатори створення Коаліції.

Керівники 14 організацій підписали меморандум про співпрацю та оголосили мету створення коаліції та її завдання.

– Доєдналися районні, міські спілки. Всі охочі. Загалом, ми працювали з ветеранами вже рік. Перший з'їзд ветеранських організацій відбувся в Каневі ще до карантину, другий провели в Шполі у квітні з дотриманням всіх карантинних норм. І ось на третьому з’їзді в Умані вже створили Коаліцію. Це потрібно для того, щоб вирішувати багато питань, пов’язаних з ветеранами російсько-української війни. А проводили зїзди не в обласному центрі, щоб не відриватися від районів і краще побачити проблеми на місцях, – розповідає Тарас Щербатюк.

Метою створення коаліції є: захист та підтримка ветеранів, розвиток ветеранського руху, оборона соборності та суверенності України.

Керівниками Коаліції визначили чотирьох осіб, які представляють різні райони області.

На захід запросили і владу. Від обласної ради приїхав заступник голови Андрій Сегеда, а від обласної державної адміністрації – заступник голови Юрій Лесюк.

«В Уманському районі взяв участь у зборах громадських організацій учасників АТО/ООС області. На зустріч до Умані прибули бійці з понад десятка організацій різних районів. Вони підписали договір про створення Коаліції. До її складу зможуть надалі доєднуватися інші організації бійців. Переконаний, така взаємодія дасть змогу вибудувати ефективну роботу, сприятиме посиленню комунікації на місцях, поліпшенню координації та співпраці різних ветеранських організацій області. Адже ніхто ліпше не знає проблем, які необхідно вирішувати, як самі учасники бойових дій та їхні родини. Влада ж натомість допомагатиме», – написав він у «Фейсбуці».

Ініціатори створення Коаліції кажуть: з 2014 року було багато ініціатив щодо об’єднання спілок АТОвців, але вони не мали успіху. Все розпадалося через різні інтереси. Нині ж створенню Коаліції передував рік роботи. Дійшли домовленостей, що по всім ветеранським питанням всі організації, які об’єдналися, ітимуть єдиним фронтом. А от на політику в організації покладено табу, проте кожен АТовець, звісно, матиме право вирішувати, брати йому участь у виборах з тією чи іншою партією, чи ні.

– До створення такої Коаліції спонукало те, що ми побачили багато проблем в районах по ветеранському. Я сам також працював рік з організація, з побратимами, бачив, скільки є труднощів. Та ж сама організація соціальної реабілітації – вона напівдієва… Медичне забезпечення не на високому рівні. Місцеві програмі по ветеранським питанням всі розрізнені, – каже член громадської організації «Ветерани війни – захисники України» Олександр Бородієнко. – Тож коли вирішувати питання єдиним фронтом, це набагато легше. Приміром, написала Канівська організація ветеранів на міськраду і їм постійно йдуть відписки, а напише Коаліція з десятка організацій, де вже інший рівень.

Ініціатори створення Коаліції кажуть: таке об’єднання – це і стратегія на майбутнє.

– Аналізуємо програму дій обласної влади. Щоб розуміти, як рухатися далі. Бо у нас, наприклад, як виявилося, є координаційна рада патріотичного виховання області, куди входять політики і чиновники, але не було жодного представника ветеранської організації. Ми трохи перезавантажили цю раду, і ветерани змогли висловити думки. На жаль, централізованої діяльності немає. Є окремі ініціативи на власних коштах. Так, ветеран в Тальному веде національно-патріотичний табір «Гайдамаки». Таких людей багато. Водночас з бюджету йдуть кошти на патріотичне виховання, а яке? – дивується Тарас Щербатюк.

Найперше Коаліція тепер хоче направити зусилля на те, щоб обласна влада прийняла програму підтримки мікробізнесу для ветеранів. Певні домовленості вже є, щоб створити таку програму цьогоріч. Адже робота з організаціями, з ветеранами дала розуміння, що деяким ініціативним людям досить 50 тисяч гривень, щоб створити власну справу. Окрім того, кажучи про ветеранів, майже ніхто не згадує про їхні родини, про їх дітей, про військовополонених. А такі теж є. І Коаліція планує збирати таку інформацію та передавати в органи соціального захисту.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа