Що почитати про Черкаси й Черкащину під час війни

Український інститут майбутнього під час повномасштабного вторгнення провів опитування "Практики читання під час війни". За його результатами, 49% респондентів зазначали, що читання – це спосіб зберегти себе, особливо під час війни. Ще 42% відповіли, що читання вчить ухвалювати кращі рішення, навіть у тяжких обставинах, тому необхідно розвивати цю навичку. 24% учасників опитування відмічали, що читання української літератури – форма спротиву, 21% – читання і купівля книжок є формою економічної підтримки української культури.

 Що почитати про Черкащину і де знайти книжки дізналися у ЗМІ.ck.ua.

Художні книжки, у яких події відбуваються в Черкасах

"У нашій бібліотеці можна знайти, як краєзнавчі книжки про місто Черкаси, села й селища Черкащини, так і художні книжки, де події відбуваються на Черкащині або в самих Черкасах", – розповідає Лариса Гаврилюк, провідна бібліотекарка читального залу обслуговування користувачів Черкаської міської бібліотеки ім. Лесі Українки.

До вашої уваги пропонуємо таку добірку:

"Переможець"

Авторка: Тетяна Брукс

"Широкий прямий бульвар потопав у зелені каштанів і лип, під якими в яскравому, барвистому одязі кудись поспішали, неспішно гуляли або сиділи на великих фігурних лавках молоді люди".

За словами бібліотекарки, Тетяна Брукс – це сучасна письменниця. Вона є авторкою книги "Переможець" про життя онкохворого чоловіка. Події відбуваються в Черкасах, не змінено навіть назви вулиць.

Анотація: Головний герой Віктор дізнається про свою невиліковну хворобу. Спочатку чоловік не хоче боротися за життя, але на його шляху трапляється кохання, на яке він і не очікував. Події відбуваються безпосередньо в Черкасах. У тексті можна простежити назви й опис вулиць міста, що дає читачеві зануритися в історію.

" Потривожене зло"

Автор: Назарій Вівчарик

"Це трилер, детектив та містика. Три в одному. Дія відбувається в Черкасах", – розповідає провідна бібліотекарка читального залу.

Анотація: Книжка є містичним трилером, де головний герой Микола, який прибув з тимчасово окупованого Донецька в Черкаси з не простою місією, зіштовхується з потойбічними силами зла, які живуть у черкаському гуртожитку.

ДЕ КУПИТИ КНИГИ?

"Черкаська атлантида"

Автор: Анатолій Босов

"Та це швидше всього своєрідний "спогад про минуле" рідного міста, яке автор жадає бачити "велично зоряною оазою".

Анотація: Це поема про Черкаси з цікавою назвою. Зокрема, місто згадується і в прозі, і в сонетах. Сюжетним рушієм у книжці є прадавня й нібито справжня історична подія-катастрофа, що трапилася в черкаському краї.

"Таємниці козацького міста"

Авторка: Олена Железняк

"Це взагалі книжка-квест по Черкасах. Тут діти розслідують таємницю і "рухаються містом" від однієї цікавої архітектурної споруди до іншої в пошуках скарбу", – говорить бібліотекарка.

Анотація: Це історія про пригоди трьох підлітків. Вона побудована на достовірних відомостях, а квестові завдання допомагають читачам пізнати місто.  Книжка надрукована в яскравих кольорах та містить малюнки. "Пройти цей квест" буде цікаво не тільки дітям, а й дорослим.

"Із цього переліку я читала книжку Тетяни Брукс "Переможець". Мені сподобалося спостерігати за героями, котрі ходили тими ж вулицями, що і я зараз. Книжка легко читається, що теж мені сподобалося", – розповідає черкащанка Лілія Шаповал.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика