Легенда Сміли Ніна Корсунь

22 листопада народилася Ніна  Корсунь – смілянська художниця, поетка, прозаїк, педагог. 25 листопада до центральної міської бібліотеки Сміли прийшли на творчу зустріч із нею шанувальники таланту цієї непересічної особистості, щоби привітати з поважним ювілеєм, насолодитися спілкуванням з обдарованою, цікавою людиною. І вона, як завжди, була енергійною, усміхненою, привітною, вражала дотепністю та м’яким гумором. І, як завжди, читала свої вірші.


Ніна Корсунь на фоні свого літературного доробку

Пані Ніна народилася на Уралі в посьолку Первомайскоє. Як сама каже, то не була споконвічна російська дєрєвня, то було посєлєніє, тобто поселення, в яке засилали неблагонадійних, розкуркулених, тобто адекватних, нормальних людей, які саме через свою адекватність становили загрозу для влади. І таких посьолків навколо було чимало. Батько Ніни Корсунь Василь теж не вітав радянську владу, от і опинився тут... 

вдячні слухачі

Пані Ніна згадує про своїх батьків з величезним пієтетом. Ще б пак, вони народили семеро дітей, і всі виросли порядними працьовитими людьми. Середульшою була саме вона. Її всі любили. Тож, коли тепер Ніну Корсунь питають, чому її так люблять усі діти, вона відповідає: бо і я їх люблю.

Бог наділив пані Ніну неабияким талантом. Напевне, це у великій мірі не лише працьовитість, а й генетика. Її батько теж свого часу написав п’єсу „Дід Макар”, яка користувалася на Уралі неабиякою популярністю. А Ніна Корсунь малює прекрасні картини, пише неймовірні вірші, має у творчому доробку повість і роман. А ще вона справжній педагог: уже 32 роки очолює народний художній колектив – студію образотворчого мистецтва „Перлина”. За цей час 99 її вихованців вступили до професійних вишів. Тож цілком заслужено вона є відмінником освіти.

Ніна Корсунь переконана, що всі діти талановиті. Більше того, дійшла висновку, що здібності можна розвивати в будь-якому віці.  Тож віднедавна займається ще й такою благодійною діяльністю: двічі на тиждень проводить безплатні заняття в студіях „Акварель” і „Палітра”, в яких люди навіть поважного віку, які до того ніколи не тримали пензлика в руці, починають непогано малювати.

Сама вона працює в техніці графіки, і живопису, малює портрети та автопортрети, натюрморти, пейзажі, фентезі. Портрет Олени Журливої її виконання прикрашає смілянську бібліотеку імені цієї відомої поетки.

Пані Ніна має чи не найбільший творчий доробок серед смілянських поетів. Значну частину своїх книг ілюструвала власноруч. Як художниця, розробляла обкладинки до місцевих художньо-літературних та краєзнавчих видань.

А ще у співпраці з місцевими композиторами створила низку пісень. Пісні Андрія Бєлявцева на вірші Ніни Корсунь звучали на міжнародних конкурсах у виконанні відомої співачки зі Сміли Інни Говденко. І на творчому вечорі прозвучала нова пісня місцевих авторів, написана на її патріотичний вірш.

Не дивно, що пані Ніна двічі була переможницею міського конкурсу „Жінка року”. А вітаючи її на піднесеному заході в центральній міській бібліотеці заступник міського голови Тетяна Карло назвала Ніну Корсунь легендою Сміли.

У Смілу молоденька Ніна приїхала з Свердловської області росії 1967 року. Донедавна писала вірші рідною російською мовою. Тепер пише українською. Має навіть уже виданий збірник віршів українською мовою „Багряниця”.  

У неї ще дуже багато планів. Віримо, що вони здійсняться.

Олександр Вівчарик,

Фото Олександра Слєпцовського

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"