«Це міф, що журналісти в Україні не можуть об’єктивно висвітлювати війну»

І знову про можливість об’єктивного висвітлення новин в Україні говорили на міжнародному заході Re:Cover в Кракові (Польща). Нагадаємо, про це говорили ще у 2022 році в Братиславі на цій же конференції Re:Cover. Торік звучали тези, що українські журналісти можуть легше висвітлювати війну, наприклад, в Сирії. Та в своїй рідній країні доводиться працювати по-іншому.

«Це міф, що журналісти в Україні не можуть об’єктивно висвітлювати війну. Так, журналісти в Україні знаходяться в величезному стресі. Та це не заважає їм бути об’єктивними. Бо ніхто як вони не орієнтуються краще в ситуації!» - каже сьогодні журналістка-розслідувач Любов Величко.

Проте журналісти відчувають емоції. Бо це їх війна. Й іноземцям це відчутно в ЗМІ, каже колега-журналістка, яка стала біженкою і нині живе не в Україні, а в Німеччині.

«Складно писати про війну в Україні без емоційного залучення. Адже наші родичі в Україні. Але ми спілкуємося з німецькими колегами. І деякі матеріали прибирають, бо там багато емоцій. Це не проблема. Це інший менталітет. Коли ми пишемо для себе, то намагаємося разом підтримати один одного. Коли я привезла матеріал про село за 20 кілометрів від Харкова, то німецький редактор викреслив всі емоції. Німецький редактор має знати лише суть, факти, цифри. Скільки допомоги надано, скільки обстрілів було», - каже Юлія Валова з «Der Tagesspiegel».

Тут чітко висловлюється Андрій Куликов, український журналіст, редактор, радіоведучий, телеведучий, медіаексперт та медіатренер:

«Слід казати лише правду і тільки правду На жаль, питання правди запізнюється в часи війни. Є деякі принципи. Треба розуміти, що ми часто плутаємо об’єктивність з нейтральністю. Ми мусимо бути об’єктивними. Своєчасність та швидкість - це те, що слід продумати і завжди дотримуватись, як і етичних стандартів», - сказав Куликов.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"