«Палац Розділ» - локація для Всеукраїнського з’їзду хранителів спадщини

Інвестиційна компанія EFI Group, яка придбала занедбаний палац в Роздолі Львівської області продовжую активну роботу із громадскістю. В палаці розпочали комплексні наукові дослідження, диджиталізація пам’ятки, досліджувати поліхромію стін будівлі спільно з Реставраційна майстерня "Гарда", а також – провели Всеукраїнський з’їзд хранителів спадщини.

Розділ, Львівська область, [6.11.2023] – В Роздолі пройшов масштабний форум фахівців - практиків у сфері охорони культурної спадщини. Всеукраїнський з’їзд хранителів спадщини об'єднав в стінах палацу Жевуських-Лянцкоронських понад півсотні експертів для обговорення тенденцій та перспектив збереження та управління культурною спадщиною. В ході заходу своїми успішними кейсами та новими проєктами поділилися памяткоохоронці-практики.


 Гості зі всієї України

Географія учасників з'їзду була широка і Палац в Роздолі приймав гостей з Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Рівненщини, Закарпаття, Хмельниччини, Житомирщини, Вінниччини, Херсонщини, Одещини та Київщини.

Серед учасників з’їзду були представники замків, палаців та інших об’єктів історичної нерухомості, незалежно від їх форми власності - приватної, комунальної або державної, а також представники суміжних галузей.

ПРО ЩО ГОВОРИЛИ

На зустрічі обговорили безліч тем, починаючи від статусу та перспектив палаців Орловських в Маліівцях та Гершгоріна у Деражні на Хмельниччині, палацу Когана у Вищеольчедаєві на Вінниччині, палацу Лєдуховських в Острожці на Рівненщині, маєтків Житомирщини; палацу Фредрів - Шептицьких у Рудках, палацу Чайковських у Бібрці, палацу Бруніцьких у Підгірцях, палацу Лянцкоронських - Урбанських у Тартакові та інших об'єктів, які варто відновити та вплести в культурний ландшафт. Ця розмова розширилася і на об'єкти, які перебувають у комунальній власності Львівської обласної ради.

Підійматися тема збереження та управління історичними об'єктами, зокрема Хустського замку на Закарпатті, Поморянського на Львівщині, Пнівського на Івано-Франківщині, Отроківського на Хмельниччині, фортеці «Тустань» та костелу у Годовиці.

Також обговорювалися об'єкти культурної спадщини, які вже стали чи от-от стануть частиною туристичної інфраструктури в малих громадах, такі як «Villa Mozart» в Трускавці та кав’ярня «Гніздо» у «Соколі» та «Willa Amerykanka» в Бібрці, «Хатинка на 5*» в Княгиньках, Центр спадщини Вигодськоі вузькоколійки, локальний музей «Підгайчики Unterwalden», майбутній екопарк «Вишня», проєкт з ревіталізації історичного українського села «Мальовані Поморяни», ініціативи з культурної спадщини від «БУР» та «Кам’яні вишиванки Нової Каховки».

Не обійшлося без обговорення проєктів з інтерпретації культурної спадщини у Львові, таких як Jam Factory, «Чорний дах на Руданського», «V17», вілла Яна Яжини на Самчука, проєкт «Кракідали», кав’ярні «Штука» та «Мазурек».

Також обговорювались на заході й інші важливі ініціативи, такі як інструменти з диджиталізації спадщини від «Skeiron» та доповненої реальності від «Chameleon Age».

В рамках зустрічі прозвучали десятки виступів і презентацій, а також екскурсія підземеллями та горищами палацу, яку провів архітектор та краєзнавець Іван Щурко. Захід завершувався під мерехтіння свічок за келихом вина, залишивши незабутні враження та натхнення для подальших дій для кожного учасника.

 

Традиція неформальних зібрань на локаціях спадщини з метою обміну досвідом та нових партнерств практиків від спадщини була започаткована в травні 2023 року очільницею Малієвецького історико-культурного музею Анастасією Донець.

Відтак, організована засновницею «Спадщина.UA» та директором «Палацу Розділ» Ганною Гаврилів зустріч на території палацу Жевуських-Лянцкоронських у Роздолі на Львівщині стала другим з'їздом хранителів спадщини. Всеукраїнський з’їзд хранителів спадщини пройшов в рамках партнерства з інвестиційною компанією «EFI Group» щодо реалізації масштабного проєкту «Палац Розділ».

«Віримо, що подібні заходи з мережування практиків від спадщини дадуть поштовх новим ініціативам та партнерствам з управління культурною спадщиною України на національному рівні. А палац у Роздолі Ігоря Ліскі, що в найближчі три роки стане наймасштабнішим успішним кейсом з відродження спадщини на засадах економічної ефективності, - ідеальна локація для цієї події» - зазначає директор ТОВ «Палац Розділ» Ганна Гаврилів.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика