RE:COVER у Кракові: Україна має перемогти!

Журналістика, активізм, висвітлення війни, штучний інтелект, психологічна підтримка журналістів, - теми, що обговорюються сьогодні на журналістській конференції в Кракові (Польща). Подію іменують як RE:COVER - частина програми «Голоси України», профінансованої МЗС Німеччини. Її організовує Європейський центр свободи преси та медіа. Це вже друга така подія, а перша проходила торік в Словаччині.

 

640 й день з початку повномасштабного вторгнення, каже Ребекка Гармс — німецька політикиня та режисерка-документалістка, яка сьогодні відкрила конференцію. Вона зауважує, що українські діти, сироти, знову готуються до різдва під час війни. І майже ніяка війна не тривала так довго в Європі, як сьогодні. І саме сьогодні ми відзначаємо роковини Голодомору, які проводив Сталін.

– І ви знаєте, що Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу Про це варто сказати. Окрім того, ми знаємо, що ця ніч в Україні була важкою, бо було чи не найбільше обстрілів російськими шахедами. Такий політичний контекст нашої конференції. І ми бачимо, як народ України воює за свою незалежність. Багато з присутніх тут журналістів писали про війну на Донбасі ще у 2014 році. І сьогодні українські журналісти продовжують висвітлювати війну. І майбутнє України підготовлюється сьогодні на полі бою. І перемога на полі бою є передумовою для свободи і демократії. Тому українцям треба мати зброю, боєприпаси. І для перемоги слід підтримувати збройні сили України. Це вкрай важливо і це чіткий пріоритет, - каже пані Ребекка.

Вона зауважує, що оборона Україна ведеться насамперед на лінії фронту, та не лише там. Бо українці також це і цивільні громадяни, які працюють на фронт, які долучаються до перемоги, виконують багато завдань для перемоги. І серед цивільних - журналісти. Вони працюють, щоб люди отримували життєво важливу інформацію.

– Багато журналістів, які представляють незалежні медіа, у складних ситуаціях. Але вони працюють. І вони інколи більше ніж журналісти. Вони повідомляють про жахи війни, збирають свідчення, і докази, і допомагають повідомляти про злочини світу. Тобто подають докази війни. Також вони висвітлюють корупцію. І сьогодні західні медіаорганізації говорять, як зробити роботу українських ЗМІ стійкою. А в цей час українські журналісти стають все професійнішими. І ми маємо обговорити те, як медіа в Україні мають сприяти побудові громадянського суспільства, та водночас треба говорити про те, чого вже досягають українські журналісти. Вони розслідують ситуацію в армії, у владі, у збройних силах. І вони ризикують собою. І коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми довідалися, що існував чорний список Кремля. І там була не лише владна верхівка, а й інтелектуальна еліта, там були і журналісти. Попри те, українські журналісти не покидають країну, а працюють. Я дякую українським журналістам за їх важливу роботу, – сказала Ребекка.

На конференції журналісти також візьмуть участь у воркшопах, здобудуть практичний досвід вирішення проблем тих, хто пише репортажі з України, поговорять про журналістику під час війни та підтримку українських медіа, а також познайомляться з понад 100 колегами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Як закінчується війна ?

 Риси і якості журналістів

 “RE:COVER. Як російська війна проти України змінює журналістику” (ФОТО)

 

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"