Журналіст Farid Sharafmal пише

У 1948-му році зʼявляється держава Ізраїль. Створити її допомогла ООН та Британія на території тодішньої Палестини. Араби масово виступали проти появи євреїв серед арабських держав.

Для тих, хто напише, що євреї були там 2 тис. років тому - це нікого не хвилює. Колись і Київська Русь була. Але це не означає, що нам тепер треба повертати абсолютно всі території Русі. Зʼявилась ООН, зʼявився устав і чітко визначені кордони нових держав.

Оскільки араби були проти держави Ізраїль на своїх кордонах - вони згуртувалися і почали війну. Програли. Так буває, коли недооцінюєш ворога.

Однак ключовою війною стала «Шестиденна» у червні 1967-го року. Ізраїль не просто переміг, а й окупував більше арабських земель: Сектор Гази, Синайський півострів (Єгипет), Західний берег зі Східним Єрусалимом (Йорданія), Голанські висоти (Сирія).

Після «Шестиденної» війни та війни «Судного дня» у 1987-му році зʼявляється ХАМАС. Їхня мета - убивсто євреїв. Однак лише тих, які живуть і будують свої поселення на палестинських землях. Принаймні так було задекларовано.

Ізраїль обрав хибну стратегію оборони - окупацію. А виправдати окупацію неможливо. Між рядків це можна прочитати у книзі Міхаеля Бар-Зохара та Ніссіма Мішаля «Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки».

До списку терористів додалася Хезболла, Ісламський джихад і т.д. Можна довго перераховувати їх. Суть їхньої поява одна - це відповідь на окупацію певних земель.

Основна претензія: перестати репресувати палестинців. Перестати виселяти їх, руйнувати помешкання, депортувати і так далі. Ізраїль не розбирається «цивільні» чи «не цивільні». Коли атакують терористів - страждають всі.

Цей тред - це не про ненависть і не про провину Ізраїля. Бо в цій історії винні всі. Араби - бо пішли війною на мирний народ. Євреї - бо окупували палестинські землі.

Тепер кожен пожинає свої плоди. Але камон, радіти обстрілам Сектора Гази - це те ж саме, що радіти обстрілам Бахмута, Лисичанська чи Попасної. Газу зараз перетворюють на руїну. Тут немає чому радіти.

Нам не треба бути як Ізраїль. Ми не окуповуємо чужі території. Нам не треба бути, як арабські радикали. Ми не боремося шляхом тероризму. У нас свій шлях. Тому взагалі не треба порівнювати російсько-українську війну та арабо-ізраїльські протистояння.      


Farid Sharafmal
 
П.С. До слова:
Колись давно була дискусія, яку армію будувати Україні, як в Ізраїлі чи як в Швейцарії. Так тепер вже є питання, чи треба, як в Ізраїлі?

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика