На Черкащині смолоскипною ходою вшанували загиблих героїв (ВІДЕО)

 

Смолоскипною ходою пройшли в Холодному Яру на Черкащині і відкрили там меморіальний комплекс загиблим військовим. Це сталося на 28-х вшануваннях героїв Холодного Яру всіх часів.

Спершу всі присутні поклали квіти до пам'ятників героїв Холодноярщини на території монастиря. А вже звідти пішли смолоскипною ходою на відкриття меморіального комплексу, який відкрили на честь загиблих героїв у російсько-українській війні. Там під музику пісні «Пливе кача», яку виконала Маруся Щавелєва, скрипалька, учениця 7 класу Черкаської музичної школи ім. П. Чайковського.

 



Навколо пам'ятнику 93-й бригаді, яку раніше назвали "Холодний Яр", розмістили бюсти українських героїв.

Перше вшанування героїв Холодного Яру відбулося 28 жовтня 1995 р. на хуторі Кресельці, на місці останнього бою Василя і Петра Чучупаків, з ініціативи Романа Коваля — тоді голови Всеукраїнського політичного об’єднання «Державна самостійність України». Було урочисто відкрито перший меморіальний знак на честь козаків-холодноярців, який освятив Патріарх Філарет. На меморіальній дошці написано: «Тут, у Холодному Яру, в 1918–22 рр. українці на чолі з отаманами Чучупаками підняли повстання за свободу українського народу. Вічна слава холодноярським героям!»...

Про потребу створення Пантеону Історичний клуб «Холодний Яр» говорив із 1997 року. Своєрідним Пантеоном став Холодний Яр, що розкинувся на землях заповідника «Чигирин» та Мельничанської сільської ради, а тепер і Національного природного парку «Холодний Яр». У Холодному Яру відродили могили гайдамацького ватажка ХVІІІ ст. Гната Голого, Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака та братську могилу в Мельниках, у якій спочивають козаки-холодноярці Петро Оверкович Токовенко, Прохор Деркач, Руденко, Гаврилко «Полтавець».

У Мотриному монастирі відновили могилу сотника полку гайдамаків Холодного Яру Івана Компанійця. Поставили пам’ятники загиблим отаманам та повстанцям у Мельниках (два на місці останнього бою Василя Чучупака на Кресельцях і три в центрі Мельників, серед них пам’ятники —письменнику Юрієві Горлісу-Горському, родині Чучупаків та козакам і козачкам Мельників, які полягли за волю України).

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика