Чисто англійський детектив від Джоан Роулінг

Прочитав за порадою книгу «Шовкопряд» Роберта Ґалбрейта. Це відома британська письменниця Джоан Роулінг під псевдонімом Роберта Гелбрейта створила цілу детективну серію. Тут вам пригоди детектива Корморан Страйк і його супутниці. Ви ж читали колись історії про Шерлока Холмса? А детективи вічної Агати Крісті читали? Ну от вам і тут авторка під псевдонімом намагалася створити класичний англійський детектив. Кажуть, серія вийшла інтригуюча. Та я лиш одну книгу прочитав. І скажу – сподобалося.

Історія така: Детективна агенція Корморана Страйка отримує нове завдання - жінка просить знайти чоловіка-письменника. Він і раніше тікав, але зараз відсутній надто довго. Від цієї справи Страйк напевно не отримає грошей, бо письменник - невдаха, книги його майже не продаються, дружина не працює, бо доглядає дитина-інвалід. І от власне книга – це пошуки Кормораном зниклого письменника. Звісно, у класичному англійському детективі має бути вбивство. Тому письменника таки знаходять, але вбитим. І тут вже слід знайти вбивцю. Я недарма згадував Агату Крісті. Атмосфера якась мені схожа. Обмежене коло підозрюваних, у кожного може бути мотив. Проте це сучасний світ, тут є вже і мобільний інтернет, самі мобілки, комп’ютери. Це все допомагає нашим героям.

Цікаво також спостерігати за розвитком стосунків між помічницею і детективом.

Загалом, сюжет закручено віртуозно, але похмуро. Врахуйте, похмурості додає і те, що детектив не має ноги. Скрупульозні деталі, як він весь час вдягає той протез лиш додають ще більшої похмурості твору. Інколи ж здається, щоправда, що головний герой знає щось більше. І ти теж хотів би знати більше, тому певна прихованість декількох деталей, особливо коли детектив посилає помічницю на завдання і автор книги не каже читачу, на яке саме, трішки напрягає.

Після фіналу книги виникло бажання прочитати книгу ще раз. Щоб зрозуміти мотиви кожного персонажа глибше.

Коментарі

  1. По серії книг знято три сезони серіялу - "Страйк". Мені зайшов серіял ) так що рекомендую, якщо матимеш вільний час і натхнення

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика