Унаслідок водопілля затопило городи. Як це вплине на посадки рослин?

На Черкащину прийшла велика вода. Навесні були затоплені території вздовж Дніпра і на сьогодні вода зійшла далеко не всюди. У ДСНС кажуть, що здійснюють постійний моніторинг ситуації за допомогою безпілотних літальний апаратів. У Черкаському та Золотоніському районі працюють мобільно-оперативні групи. Водночас селянам а аграріям треба думати про городні та польові роботи.

Як впливає тривале підтоплення території на саму землю?

– Якщо ці городи були підтоплені до тижня, то тут немає нічого страшного. Просто відтермінувався термін посіву картоплі, інших овочів. Проте ситуація на затоплених полях, де була посіяна озима пшениця, озимий ріпак інакша. Такі посіви можуть бути повністю знищені, бо якщо тиждень рослина знаходиться під водою, припиняються процеси життєдіяльності і рослина гине. Такі поля, очевидно, доведеться пересіювати, – каже начальник агробіологічної лабораторії Інституту здоров’я рослин Володимир Конограй. – Так само не завжди витримає коренева система дерев у садках тривалого підтоплення. Тож тут треба дивитися на терміни.

Фахівець зауважує: повінь утворилася через опади, водопілля, вихід річок за свої межі, а через це місцями вода може приносити і шкідливі речовини.

– Подивіться на посадки, там часто є стихійні сміттєзвалища. І на жаль вода може приносити шкідливі речовини з посадок, а з полів можливий змив пестицидів. Це шкідливо, – каже Володимир Конограй.

Володимир зауважує, є місця, де нині ще стоїть вода на городах, хоч і спадає потрохи. Водночас, якщо город планувався під картоплю, то невелике підвищення рівня НР, тобто невелика закисленість ґрунту не шкодитиме.

– Ґрунт це жива субстанція, він має властивість відновлюватися, - каже фахівець. – Та все ж, якщо є дві ділянки, то у більш сухіших ґрунт краще садити картоплю, щоб не почалися процеси гниття, а у вологіший капусту, перець, баклажани. Так само у вологу можна садити ягідні групи – малину і смородину. Якщо беремо фруктові дерева, а це груша, яблуко, абрикос, то їм треба підвищення, більш сухий ґрунт, - зазначає фахівець.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика