Попри скасовану систему обліку хворих, можна стверджувати, що найбільше черкащани стикаються з хворобами системи кровообігу

Ні даних загальної структури захворюваності населення України, ні даних загальної структури захворюваності жителів Черкащини отримати фактично неможливо. Це сталося внаслідок скасування наказом МОЗ України від 04.10.2018 No 1802 «Про затвердження Змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10 липня 2007 року No 378», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2018 р. за No 1240/32692, форми звітності No12 «Звіт про захворювання, зареєстровані у хворих, які проживають у районі обслуговування лікувально-профілактичного закладу». Це пояснили «Прочерку» у департаменті громадського здоров’я МОЗ України.

Так само розводять руками у комунальному закладі „Черкаський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики“ Черкаської облради.

Мовляв, крім форми звітності №12 є іще одна причина, чому не можна порахувати, на що найбільше хворіють наші жителі… Бо з 2018 року наказом Міністерства охорони відмінена облікова форма №025-2/0 «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів». Тому офіційна інформація про стан захворюваності відсутня.

Щоправда, у департаменті громадського здоров’я МОЗ таки проливають світло на це питання: згідно форми №20 «Звіт юридичної особи незалежно від її організаційно-правової форми та фізичної особи - підприємця, які провадять господарську діяльність із медичної практики», протягом 2022 року серед кількості стаціонарно пролікованих хворих найбільшу питому вагу мають пацієнти з хворобами системи кровообігу – 20,7% від загального числа пролікованих хворих, на другому місці – пацієнти з новоутвореннями – 10,7%, третє місце по частоті звернень по стаціонарну допомогу поділяють хвороби органів травлення (8,9%) та травматизм (8,7%). Мова про Всеукраїнські дані.

Якщо ж брати суто Черкащину, то найсвіжіші дані можна знайти за 2021 рік на сайті ЦГЗ у розділі «Громадське здоров’я України: профілірегіонів».

Там йдеться, що «Черкаській області слід звернути увагу на питання вживання психо-активних речовин серед населення, зокрема серед вікової групи 15-35 років, адже як результат дане населення має суттєві проблеми із розладами психіки внаслідок їх вживання.

Значення показників, які відображають розповсюдження поведінкових факторів ризику неінфекційних захворювань потребують особливої уваги, оскільки є досить суттєві проблеми в частині ожиріння серед населення області.

Рівень материнської смертності також привертає до себе увагу адже є досить значним». Такий висновок робиться з посиланням на офіційні дані, зокрема, держслужби статистики України.

У самій службі статистики інформують, що збирали дані до 2017 року. Тобто найповніший профіль захворюваності жителів Черкащини можна знайти датований 2018-м роком, зібраний у матеріалі «Просто цифри». Там можна знайти окремо статистику по Черкащині.

Картина не дуже відрізняється від Всеукраїнської зразка 2022 року. Там також на першому місці хвороби системи кровообігу (13995 випадків на 100 тис. населення), пацієнти з новоутвореннями (2656 випадків на 100 тис. населення), зовнішні причини смерті та травми і отруєння (1088 на 100 тис. населення).

Статистику захворювання потрібно бачити, щоб розуміти, на що саме спрямовувати кошти програми медичних гарантій. А нагадаємо, що запланований бюджет на ПМГ 2023 - понад 142 млрд грн. Попри війну та обмежені ресурси – обсяг гарантованих медичних послуг для українців не зменшений, - стверджує урядовий портал.

Фокус Програми медичних гарантій у 2023 році спрямований на реабілітаційні послуги. У 2023 році розмежовано амбулаторні та стаціонарну реабілітаційну допомогу. Відтак за амбулаторні реабілітаційні послуги НСЗУ сплачуватиме 10 820 грн. А за стаціонарні – 19769 грн при наданні реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації. Якщо пацієнт отримує реабілітаційні послуги одночасно за кількома напрямами, то ставка складе 33607 грн.

Пріоритетом в Програмі медичних гарантій на 2023 рік залишається охорона материнства та дитинства.

Пакет “Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” – збережено. За надані послуги медзаклади отримуватимуть 10 820 грн. За одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога – 135 тис. грн. Максимальний тариф складе 162 тис. грн за лікування недоношених дітей у перинатальних центрах ІІІ рівня – такий заклад визначатиметься в кожній області.

Тариф за медичну допомогу при пологах складе 15137 грн. А для закладів, які надаватимуть комплексні медичні послуги матері й дитині - тариф буде майже 20 тис. грн.

Збережено також тарифи на лікування онкологічних захворювань. За хіміотерапевтичне лікування заклади отримають - 36 тисяч, а за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн. Тариф за лікування онкогематологічних захворювань – 74 тис. грн. Пріоритетними також залишаються 6 досліджень для раннього виявлення онкології.

Особлива увага приділена психологічній допомозі. Зокрема діятиме пакет психологічної підтримки на первинному рівні, впроваджений у 2022 році. Та збільшено тариф на стаціонарну психіатричну допомогу до 13151 грн.

Водночас, йшлося, що у Міністерстві охорони здоров’я хочуть переглянути перелік безкоштовних послуг в рамках Програми медичних гарантій.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час "круглого" столу, присвяченого проблемам приватної медицини у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна", пише УП

За його словами, у МОЗ хочуть виокремити перелік послуг, які не входять до Програми медичних гарантій.

"Якщо подивитися закон про фінансові гарантії та підзаконні акти, то ПМГ, здається, включає в себе все. Але якщо ми відкриємо очі, прийдемо до медзакладів, то побачимо, що це неправда. І нам потрібно зрозуміти, що саме ПМГ не включає.

Ми розуміємо, що важко врегулювати список того, що включає ПМГ, і перейшли на інший рівень: давайте врегулюємо те, що не включає ПМГ. Тоді у нас буде проактивний перелік так званих платних послуг у державі, на якому можна розвивати наступний етап", – пояснив міністр.

Тарифи на безкоштовні медичні послуги, які надаються в рамках програми медичних гарантій, найближчим часом навряд будуть фінансуватися приватними інвесторами, які б змогли покрити частину видатків на них.

За словами міністра, найближчим часом "навряд вдасться підняти тарифи на такий рівень, що це було цікаво всім".

"Ми звернулися, зокрема, до економістів для того, щоб вони могли промоделювати, де є місце" приватним інвестиціям у системі охорони здоров'я", – зазначив Віктор Ляшко.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ