Умань: Поки влада вирішує, як же допомогти громадянам, хтось оплакує рідних, хтось шукає житло, але всіх тягне додому

 «Їх убила росія», – напис на кубові з портретами загиблих від удару по багатоповерхівці в Умані. Тут досі пахне пожежею, вітер приносить пилюку від зруйнованого ракетою будинку. До портретів убитих росією підходить чоловік, молиться, хреститься. Тоді йде до будівлі, до людей, які скупчилися. Там чекають своєї черги колишні мешканці будинку, щоб взяти вільну каску у рятувальників і зайти у ній до будинку до своєї квартири і винести якісь речі.

«Кому каску?» - питає чоловік, який вже виніс досить речей. У нього бере хтось інший. І теж заходить у напівзруйнований під’їзд.

«Обережно, - каже жінка. – Я учора заходила, подув вітер, звідкись упав камінець, сильно стукнув по касці. Все аварійне».

Якщо хтось забув, над портретами загиблих видніється дата 28 квітня 2023 року. І список з 23-х імен людей, яких уночі позбавила життя випущена росією ракета. Тут і дорослі і діти, які перебуваючи в мирній Умані, звісно, не могли становити загрози росії: це Кравчук Андрій і Кравчук Василь, Березюк Галина, Корінна Світлана і її донька Інна, Тройчуки (Валентина, Роман і Ульяна), Гайдукова Антоніна, Макаровський Володимир. Мамбик Ярослав, Павленко Світлана, Лисак Олексій, Барченко Любов і Наталія, а також Барченко Ірина з донькою Аліною, Ремез Наталія, Левченко Яна, Шульга Софія, Писарєв Кирило, Одайська Альона з сином Іваном… Серед загиблих як місцеві, так і переселенці…

Навпроти портретів Кравчуків – Андрія (син) і Василя (батько) стоїть жінка з сином. Вона в чорній хустці, її старший син у чорний бейсболці. Жінка в один момент втратила молодшого сина і чоловіка, а сама з сином вижила, бо була в Сушківці, де садила картоплю. Там і заночувала з старшим сином. Це село за 16 кілометрів від Умані. Дізналася про трагедію, коли за ними приїхали машиною близькі. Говорити жінці важко. Вона не переймається майном у напівзруйнованій багатоповерхівці. Для неї це другорядне…

Тим часом люди ще виносять шафи, міжкімнатні двері, тумбочки, столи, дивани, кухонну техніку, віконні рами, бойлери, люстри. Неподалік стоїть і банка з помідорами… Деякі інші закрутки.

ДЕТАЛІ ТУТ

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ