Що приховують лікарні: яка робота Програми державних медичних гарантій та куди скаржитися у разі порушень?

Черкащанин з інвалідністю перебуваючи на стаціонарному лікуванні в Черкаській обласній лікарні найперше отримав список, необхідний для закупівлі: вакутайнери, голки, спирт, пластир, перчатки, бинт, стаканчик для сечі, мило рідке, рушники паперові, вату. Все вийшло майже 300 гривень. Далі було обстеження, частина аналізів платні, потім деякі УЗІ (платні та безоплатні). Виписані ліки теж купував сам. Фактично, всього на лікування пішло близько 5 тисяч гривень. Чоловік каже, що все справно купував, бо турбувало насамперед здоров’я. Хоча йому таки дали дещо безкоштовне з ліків – вітамін С. Черкащанин не заперечував, окрім того, не з’ясовував, що на що саме має право в процесі лікування, а на що ні, бо думав насамперед про лікування і потребу одужання. Лікувався чоловік наприкінці 2022 року. Чи усюди так? Опитування показують, що ні.

«Нещодавно мама лікувалася в третій лікарні, урологія. Все було в наявності, купували тільки таблетки від тиску», - каже черкащанка Ілона Рекункова.

«Якщо подивитися на договори між медичними закладами та НСЗУ, то там великі списки, безліч послуг та препаратів закуповується у рамках державних програм, а на практиці багато чого купують люди. Особливо зараз, коли війна, і лікарі кажуть, що насамперед повинні лікувати поранених! Що роблять пацієнти? У більшості випадків, люди не розбираються у списках ліків і все, що треба купують. При цьому є і дійсно офіційні платні послуги», – каже у коментарі один з медичних фахівців.

закуплені черкащанином на лікування в стаціонарі медикаменти

Сьогодні населенню медична допомога надається мережею амбулаторно-поліклінічних, стаціонарних та спеціалізованих закладів. В усіх лікувально-профілактичних закладах системи охорони здоров'я має надаватися гарантований рівень медичної допомоги. При цьому, на цей рік в Україні розширили перелік безоплатних медпослуг на 2023 рік. Запланований бюджет на Програму медичних гарантій зріс.

Офіційно у профільному міністерстві інформували: «програма медгарантій буде інтегрована у військові реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною. Загалом бюджет ПМГ на 2023 рік складатиме понад 142 млрд гривень. Із них 4,7 млн гривень виділено на реімбурсацію лікарських засобів. Загалом у Програмі медгарантій на наступний рік передбачено 39 пакетів послуг. До ПМГ увійде низка нових пакетів, за якими українці зможуть отримати безоплатні послуги. Зокрема: Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах; реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах; секційне дослідження; забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, яка перебуває в тимчасовій окупації; готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке знаходиться на території, де ведуться бойові дії»

Пріоритетом в Програмі медичних гарантій на 2023 рік залишається охорона материнства та дитинства. Збережено також тарифи на лікування онкологічних захворювань. Особлива увага приділена психологічній допомозі, розповідають на урядовому порталі,розписуючи цифри. Але як ті цифри наблизити до людей?

Аби скаржитися, треба знати процедури, а люди часто не мають ні сил, ні знань. Якщо ви знаєте, які послуги надає лікарня безкоштовно, то можете суттєво зекономити. Так, торік у травні стало відомо, що родина пацієнта Центральної міської лікарні Рівного Юлія Бабія витратила на його лікування 40 тисяч гривень. Частина цієї суми пішла на ліки і послуги, за які лікарні платить Національна служба здоров'я і які для пацієнтів мають бути безоплатними. Тож родичі пацієнта поскаржилися на дії лікарів до Національної служби здоров'я і змогли досягти часткової перемоги у боротьбі зі здирництвом. 13 травня, у кабінеті заступника головлікаря лікарні Ігоря Дундюка пацієнту особисто повернули готівкою 10 тисяч 140 гривень. Про це писала «Четверта влада».

Ми обрали ряд лікарень в Черкаській області та направили інформаційні запити, щоб дізнатися перелік медичних послуг, які надаються безкоштовно для пацієнтів стаціонарного лікування; копію договору укладеного між лікарнею та НСЗУ; інформацію щодо загальної суми витрат на надання послуг пацієнтам; інформацію щодо кількості засобів наявних в лікарні, які підлягають безкоштовній видачі пацієнтам стаціонару у рамках угоди з НСЗУ на 2023 рік?

Як з’ясувалося, не всі лікарні готові ділитися такою інформацією, хоч вона має бути публічною.

Надіславши запити до п’яти лікарень – Черкаської обласної лікарні, Уманської центральної міської лікарні, Третьої Черкаської міської лікарні швидко медичної допомоги, Смілянської міської лікарні, Звенигородської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, – відповіді отримали не від усіх, що свідчить або проблеми з документацією, або можливе приховування інформації. Так найдивніше відповіли в Смілі. Там у відповіді за підписом в. о. директора Олександра Озірського журналіста послали на сайт закладу, де, мовляв, буде інформація, коли… завершиться модернізація сайту. Окрім того, запевнили, що така інформація є на стендах в лікарні. Власне, насправді (станом на 17 травня 2023 року) на сайті лікарні можна поки лиш знайти інформацію про залишки лікарських засобів станом на 1березня. Тож довелося звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Адже окрім того, що лікарня порушила строки надання відповіді, то ще й в лікарні надали посилання на загальнодоступне джерело, яке перебуває в процесі модернізації та не містить станом на дату відповіді запитуваної інформації.Отже така відповідь цілком свідчить про таке правопорушення як неправомірна відмова у наданні інформації.

А от побачити самого Озірського теж не можна. На сайті він має наступний вигляд:

Краща ситуація в інших закладах. Так, в обласній лікарні повідомили, що відповідно до договору з НСЗУ, торік на надання медичних послуг пацієнтам було витрачено 405 мільйонів 444 тисяч гривень. Цьогорічна сума, вказана в НСЗУ: 476 422 805,76 гривень. Звісно, це найбільша сума договору по області, адже в обласну лікарню з’їжджаються пацієнти з усіх районів. Сам договір на 173 сторінки включає перелік зобов’язань надавача послуг, зарплати медикам, вимоги до переліку обладнання тощо.

Водночас, як йдеться у відповіді, «постачання засобів за укладеними договорами здійснюється періодично відповідно до потреби закладу, що зумовлено технічно/законодавчо обмеженими можливостями зберігання (наявність місць та обладнання для зберігання, термінів придатності, законодавча обмеженість об’ємів зберігання), потребою в режимі реального часу, у зв’язку з чим заклад не закуповує відразу такі засоби на весь період дії договору з НСЗУ, тобто на весь 2023 рік».

Лікарня інформує про перелік безоплатних медичних послуг від хірургічних операцій і ведення вагітності до стоматологічної допомоги і допомоги при гострому мозковому інсульті тощо, повідомляє про залишки медикаментів, закуплених за бюджетні, державні кошти, та ті, які надійшли як гуманітарна допомога станом на травень та водночас чітко роз’яснює на сайті, як оплачувати платні послуги через термінал «Приватбанку». Більш того, для цього навіть зняте спеціальне відео, яке є теж на сайті закладу.

Всі ціни на платні послуги подані.

«Якщо в пацієнта ВІДСУТНЄ електронне направлення – він може отримати послугу на платній основі», – йдеться в повідомленні.

У залишкових наявних списках медикаментів бачимо деякі найменування, які довелося купувати черкащанину, а це, наприклад, голки, спирт…

Третя Черкаськаміська лікарня швидкої медичної допомоги також має договір з НСЗУ, що включає пакет медичних послуг за різними напрямками, схожий до списку у обласній лікарні. У черкаській лікарні інформують, що в 2022 році загалом витрати лікарні торік за рахунок коштів НСЗУ склали 215475,5 тис грн. Повний перелік пакетів медичних послуг вказаний на сайті лікарні.

Уманськацентральна міська лікарня інформує на сайті про закупівлі і про платні послуги. Також інформує про кількість засобів, наявних в лікарні.

Звенигородськабагатопрофільна лікарня інтенсивного лікування також інформує на сайті про закупівлі і про кількість засобів, наявних в лікарні.

Загалом, весь список лікарень і інших медичних закладів (приватних також), які уклали договори з НСЗУ, можна знайти на офіційному сайті служби здоров’я. Водночас там інформують, що згідно розподілу сум чинних договорів найбільше коштів спрямовано на первинну медичну допомогу, на другому місці стаціонарна допомога, а на третьому хірургічні операції.

Все-таки, чи лікарням вистачає коштів від НСЗУ? Не на диктофон лікарі зауважують, що у той час як угода з НСЗУ на думку НСЗУ нібито покриває 100% послуги, є ряд послуг, де все-таки не покривається стовідсотково лікування. Наприклад, мова про пологи, гострі мозкові інсульти, ендопротезування суглобів тощо. Очевидно після підписання угоди, як стверджують лікарі, може змінюватися цінова політика на медикаменти. Чи так це? Про це ми запитали в НСЗУ, чекаємо відповіді.

До слова, у Національній службі здоров’я України нагадала алгоритм дій при порушенні прав пацієнта.

Як зазначається, якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, безпідставно відмовили у наданні послуг або вимагали гроші, можна поскаржитися на неправомірні дії лікаря як на місцевому рівні, так й у НСЗУ.

А саме: написати скаргу до головного лікаря (медичного директора) медичного закладу про неправомірні дії лікаря; написати скаргу до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті або регіоні; подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ: https://bit.ly/3L9IUdM

Крім того, звернутися у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77; зателефонувати зі скаргою на урядову лінію Кабінету Міністрів України — 15-45. Адже, попри війну в Україні працює Програма медичних гарантій.

“Публікація підготовлена в рамках проєкту “Посилення громадянської журналістики в Україні”, який впроваджується ГО “Платформа прав людини” за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF).

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика