Дерегуляція в дії. Київстар повноцінно запустив «фінансовий супермаркет»


Сьогодні Київстар запустив власну платформу мобільних платежів і грошових переказів "СМАРТ-ГРОШІ". Це стало можливо, у тому числі, і завдяки ухваленій минулого року Постанові КМУ, яка прибрала бар’єри, що заважали розвитку ринку мобільних платежів в Україні. Ухвалення постанови ініціювали BRDO у співпраці з представниками ринку. 


- Сьогодні cashless у містах не така велика проблема, як в селах. Кожен третій українець немає доступу до банківської системи, але майже кожен має телефон та сім-картку. Для нас це сигнал про те, що потрібно створювати максимально комфортні умови для операторів, щоб вони поширювали мобільні фінансові послуги як в містах так і в селах, а громадяни відповідно могли скористатись їх пропозиціями, - зазначив Голова BRDO Олексій Гончарук. 

За словами експертів Офісу в 2017 році було проведено аналіз законодавчого регулювання ринку, що знаходиться на перетині телекомунікаційних та фінансових послуг, і виявили два регуляторних бар’єри, що заважали розвитку ринку мобільних платежів в Україні: відсутність відшкодування пенсійного збору при поверненні невикористаних коштів споживачам та обов’язкова реєстрація користувачів при поверненні коштів з мобільного рахунку.

 - Спільно з операторами та Мінекономрозвитку BRDO підготував проект Постанови, яка була прийнята КМУ 4 липня 2017 року та прибирала ці бар’єри. А зараз ми раді, що Київстар створює повноцінну платформу мобільних фінансових послуг та робить на неї значну ставку. До речі, саме Київстар був першим оператором, який у тестовому режиму запустив послугу "Мобільні гроші" ще в 2013 році. Ми сподіваємося, що ринок мобільних платежів буде ще одним важливим кроком до розвитку України у напрямі cashlesseconomy, - зазначив Голова BRDO Олексій Гончарук. 

За оцінками експертів BRDO, річний обсяг ринку мобільних фінансових послуг може становити від 43,3 до 86,7 мільйонів доларів США, а кількість користувачів – від 5,2 до 10,5 мільйонів. 

Довідково:
 «СМАРТ-ГРОШІ» - повноцінний мобільний гаманець, який дозволяє «тут» і «зараз» здійснювати платежі і грошові перекази. З його допомогою гроші з мобільного рахунку можна використовувати не тільки для оплати телеком-послуг – тепер абоненти передплаченого зв'язку Київстар також можуть на особистому досвіді переконатися у перевазі роботи з різними видами фінансових продуктів з мінімальною комісією або без неї. В ході користування гаманцем «СМАРТ-ГРОШІ» користувачі-фізичні особи отримують можливість отримання послуги (або сукупності послуг) згідно умов укладених споживачем договорів (в т.ч. публічних), які можуть включати: переміщення певного обсягу передплачених послуг мобільного зв’язку, вираженого в грошовому еквіваленті, із балансу особового рахунку одного телефонного номеру на баланс особового рахунку іншого телефонного номеру, повернення споживачу невикористаних ним коштів за попередньо оплачені телекомунікаційні послуги, які він не отримував оператором рухомого (мобільного)  зв'язку з використанням фінансових послуг, які надаються відповідно до вимог законодавства про платіжні системи та переказ коштів;  фінансові послуги в сфері використання електронних грошей «ПРОСТІР», надаваних банком-емітентом електронних грошей, в т.ч. шляхом залучення комерційних агентів; фінансові послуги з переказу коштів у платіжних системах, інші банківські та фінансові послуги, а також послуги оператора послуг платіжної інфраструктури.
Офіс ефективного регулювання (BetterRegulationDelivery Office) – незалежний експертно-аналітичний центр, який фінансується Європейським Союзом в рамках проекту FORBIZ та  Ініціативи EU4Business. Ми націлені на покращення умов ведення бізнесу та  інвестиційної привабливості України, стимулювання розвитку підприємництва та налогодження публічного діалогу між бізнесом та владою.
Київстар – український оператор телекомунікацій, який надає послуги зв’язку та передачі даних на основі широкого спектру мобільних та фіксованих технологій, у тому числі 3G та 4G. Послугами оператора користується понад 26 млн абонентів. Акціонери Київстар – міжнародна група VEON Ltd, офіс в Нідерландах. Акції Групи знаходяться на фондових біржах NASDAQ, Нью-Йорк та Euronext, Амстердам.В 2015 році для надання абонентам фінансових послуг ПрАТ «Київстар» створило небанківську фінансову установу ТОВ «Стармані» (100% частка в статутному капіталі належить ПрАТ «Київстар»). ТОВ «Стармані» має ліцензію НБУ на переказ коштів без відкриття рахунків, статус оператора послуг платіжної інфраструктури (для здійснення операційних та інших технологічних функцій, що забезпечують використання електронних грошей), бере участь в наданні банками-партнерами фінансових послуг в сфері використання електронних грошей в якості агента з розрахунків.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative