Осінь у Кам’янці починається з поезії


Четвертий рік поспіль літературно-мистецьке свято «Поетична осінь у Кам’янці» об’єднує творчих учнів 1-11 класів, які пишуть власні вірші та прозу. Такий захід був організований спільними зусиллями Камянської дитячої літературної студії імені Данила Кононенка (керівник – Чупак Т.П.) та громадської організації «Молодіжне об’єднання Нове покоління Кам’янщини» при підтримці Кам’янської міської ради, традиційно входив до плану заходів з нагоди відзначення Дня міста.

Цьогорічний захід був присвячений відомому українському поетові, нашому земляку Данилу Кононенку. Саме тому молодь презентувала в парку алею цитат митця. Тож, кожен глядач чи звичайний перехожий мав нагоду доторкнутися до проникливого слова Данила Андрійовича. Також упродовж свята його поезія та цікаві сторінки життя лунали зі сцени у виконанні випускника Кам’янської дитячої літературної студії імені Д. Кононенка, члена громадської організації «Молодіжне об’єднання Нове покоління Кам’янщини» Юрія Рибчука.
Відкрити дитячий літературний конкурс організатори запросили минулорічну переможницю конкурсу «Поетична осінь у Камянці» Дарину Бондаренко. Вона продекламувала власні поезії та побажала всім учасникам гідно себе презентувати. Завдяки плідній роботі в літературній студії Дарина за останній рік посіла чимало призових місць на районних, обласних, Всеукраїнських та Міжнародному поетичних конкурсах.
Оскільки змагання має на меті визначення одного переможця, то й журі, відповідно, повинне бути компетентним. Щороку оцінювати конкурсантів приїздять поети та прозаїки, члени Національної спілки письменників України. Цього року суддівські крісла посіли письменники НСПУ: голова обласної спілки Володимир Поліщук, а також його колеги Валентина Коваленко, Катерина Вербівська, Іван Дубінін, Сергій Ткаченко, Оксана Галаєва та Ганна Клименко (Синьоок), яка була головою суддівської комісії.

Роботи видатним майстрам слова було чимало. 16 учасників з різних вікових груп змагалися за перемогу в 7 номінаціях та перемогу в конкурсі – гран-прі. А самі змагання проходили у форматі поєдинків (батлів).
Подяками за участь у поетичному святі були нагороджені такі учасники - кам’янчани Євген Фоменко і Світлана Бабенко, Зоя Заярнюк (с. Вербівка), Аліна Сергійчук (с. Михайлівка) та наші гості із м. Черкас – Антоніна Лещенко, Олег Дегтярьов, Антон Дегтярьов. Наймолодший учасник конкурсу –Віталій Лещенко (м. Черкаси) вразив суддів своєю щирістю та лаконічністю. Його прозова мініатюра подарувала автору перемогу в номінації «Надія». Таке ж досягнення здобула ще одна  учасниця конкурсу – Аня Коваль (м. Черкаси).  Дипломом та цінним подарунком за перемогу в номінації «У кожному з нас живе філософ» був нагороджений Ростислав Юрик (м. Кам’янка). За патріотичність поезії Дарина Пархоменко (с. Косарі) отримала перемогу в номінації «Я люблю Україну». Найкращим прозаїком конкурсу визнано Яну Косюк (м. Кам’янка). Софію Захаренко (м. Кам’янка) було відзначено, як переможця в номінації «Багатий світ моєї уяви», а Софію Сірченко (м. Кам’янка) – «Природа – джерело натхнення і краси». Найзадушевнішим ліриком («Найчутливіша струна») конкурсу стала Діана Натальченко (м. Кам’янка). І нарешті, гран-прі літературного конкурсу за одноголосним рішенням журі отримала камянчанка Діана Геріх.
Усі учасники без виключення були нагороджені пам’ятними подарунками, що були придбані за кошти місцевого бюджету. Також, не оминув увагою наш конкурс і депутат обласної ради Сергій Воронов, який від свого імені передав переможниці грошову винагороду.
Приємно, що цього року наш захід розширив свої межі. До нашого свята вперше долучилися ровесники з міста Черкас – вихованці літературної студії «Пегасик» (керівник – Олена Железняк). Вони продемонстрували високий рівень підготовки та були вражені атмосферою конкурсу.
Підтримати поетів завітав заступник міського голови Олександр Потапенко. Він подякував усім учасникам за їхню творчість, побажав подальших успіхів та перемог. А ще… Олександр Петрович оголосив приємну новину: уже з вересня цього року в нашому місті започатковується Всеукраїнська літературна премія імені Данила Кононенка для поетів, у розмірі 10 000 грн. Тож, тепер Камянка закріпить за собою звання мистецького містечка.
Одразу по завершенні творчого протистояння дітвора зібралася у тісному колі з письменниками, мали нагоду поспілкуватися з відомими літераторами Черкащини, вислухати їхні поради й коментарі, поставити питання і висловити побажання. Чотирьох вихованців Кам’янської дитячої літературної студії ім. Данила Кононенка було запрошено до обласного центру, щоб згодом відвідати майстер-класи відомих письменників у літературній школі.
Ми говоримо «Поетичній осені у Кам’янці»: «До зустрічі!» і щиро дякуємо всім, хто долучився до її організації, подарувавши дітям справжнє свято!

Антон Юрченко,
голова громадської організації
«Молодіжне об’єднання Нове покоління Кам’янщини»

Фото
Дарина БОНДАРЕНКО, Олександр КУЩЕНКО

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ