Безпека, гуртки для всіх вікових категорій, банкомат, – чим дивує Бузівська ОТГ


Михайлу Лавринюку за п’ятдесят і він має багато клопотів по господарству, які добре відомі всім, хто живе на селі, попри те, чоловік не відмовився, коли однокласник запропонував йому створити пожежну команду для Центру безпеки. З Жашкова в новостворену Бузівську ОТГ саме пригнали старий пошарпаний пожежний автомобіль, який потребував капітального ремонту. Михайло Лавринюк каже, що на пожежну машину деталі зносило все село і врешті автомобіль полагодили. Тепер він обслуговує два села, що входять до ОТГ: саму Бузівку і Зелений Ріг.

– Створили пожежну команду, маємо автомобіль. Виїжджали вже 4 рази гасити сміттєзвалище, що підпалював хтось безвідповідальний. Ще до створення Центру безпеки у селі були випадки, коли декілька хат згоріли від пожежі. Сподіваюся, більше такого не буде, – каже чоловік.
Ми зустрічаємо його біля сільського магазину, куди він приїхав на велосипеді купити запашного хліба. Кілограмовий «керпичик» місцевого виробництва коштує 12 гривень. Михайло Лавринюк каже, що кращого хліба немає.


Загалом у Центрі безпеки планують розмістити пожежне депо, кабінет дільничого офіцера поліції та амбулаторія. Це комплексний підхід, який дасть змогу убезпечити життя 3622 жителів – мешканців громади та суміжних сіл. Для добровольців пожежної частини передбачені пільги по сплаті за землю.


Зараз пожежна машина знаходиться в гаражі школи. Коли Центр безпеки запрацює повноцінно, будівля буде облаштована в іншому місці. Крім того, коли облаштують Центр безпеки, то планують отримати від волонтерських організацій і реанімобіль.
– Люди часто хворіють й інколи час є визначальним для того, щоб швидко добратися до лікарні. Тому нам просто необхідно такий автомобіль. говорить депутат сільради, голова ГО «Об’єднання бузівчан» Дмитро Шилюк.

Герб за тисячу гривень

Виконуюча обов'язки старости села Зелений Ріг Оксана Єршова розповідає, що з 14 до складу депутатського корпусу від села увійшло лише три депутати. І щоб щось реалізувати, треба працювати з депутатським корпусом.
– Основна наша робота донести пропозиції і незадоволення громади до депутатів сільради і реалізовувати наші проекти. Але депутатський корпус мені подобається, люди налаштовані до нас, тому зміни є. Це наша дорога, яка була болем. Також встановили дитячий майданчик як біля сільради, так і біля дитсадка, що є в селі (відвідує садок 17 діток і народжуються ще). Проводимо в ФАПі ремонт. Крім того, плануємо біля сільради облаштувати парк відпочинку для односельчан. У планах – освітлення, продовження ремонту доріг, – розповідає Оксана Григорівна.
З великих проектів села Зелений Ріг – це переобладнання і ремонт закритої школи для інших потреб. Велике двоповерхове приміщення може бути і для розміщення садочку. У великому спортзалі можна проводити змагання, а в актовій залі – свята. Врешті, це може бути об’єднаний центр дозвілля. Таким є побажання громади. Але райрада досі не передала школу на баланс селу.
Над сільрадою в Зеленому Розі майорять три прапори: державний прапор, прапор ЄС та з символікою ОТГ. Оксана Григорівна роз’яснює, що розробити герб громади вирішили одразу після її утворення. Тоді ж провели серед школярів конкурс і школярці, яка виграла, було виплачено тисячу гривень. Прапор ОТГ зображений у вигляді двох кольорів – бузкового та зеленого. На гербі зображені лелеки (благополуччя), ріг достатку та букет бузку, а зверху колосся пшениці (родючість)

Головним викликом була дорога

– Процес утворення ОТГ розпочався 16 серпня 2017 року, були вибори, а 9 листопада ми приступили до роботи. Поряд зі мною було 7 кандидатів, та люди довірили роботу мені. Тож вже 10 місяців працюємо, – каже Олександр Фуркало, який чи не наймолодший керівник громади, бо має лише 30 років.
Голова Бузівської ОТГ розповідає: йшов на вибори з командою однодумців і хоч пройшли не всі, проте люди знаходять час, збираються через певні проміжки часу і радяться щодо тих чи інших питань розвитку громади.
– У нас важлива ініціативність громади. Тому багато чого робиться не за рахунок бюджету. За цей рік назбирали до мільйона спонсорських коштів. Це те що обіцяють і те що вже дали насамперед чотири потужні сільгоспподарства. Також допомагають одноосібники, бо в громаді десь 70-80 ФОПів. Це досить багато. Люди вирощують квіти, огірки, помідори, свиней, рибу, роблять макарони, хліб, крупи, – каже Олександр Фуркало.
За освітою він юрист, раніше працював у дитячому таборі, був депутатом райради. Тепер опановує нову роботу керівника ОТГ. Серед здобутків, насамперед, ремонт дороги між Бузівкою і Зеленим Рогом. Ремонт зроблений на відрізку 580 метрів. Зараз там встановлюють бордюрний камінь. Всього на дорогу витралити 1 мільйон 799 тисяч гривень (інфраструктурна субвенція, місцевий бюджет, обласний бюджет, спонсори). Інший виклик для громади – це водогін у Бузівці. Свердловину обіцяють зробити спонсори. Також державних коштів нам направлено з 412 тисяч - це інфраструктурна субвенція.
– По дорозі були проблеми, бо вона обласного значення. І в ОДА ми повинні були брати дозвіл, щоб нам дозволили цю дорогу ремонтувати. А це було вкрай наболіле питання. Тут шість разів за день їздить шкільний автобус і дорога була розбита, – каже Олександр Фуркало.
У перспективі до ОТГ планують приєднатися Сабадаш та Безпечна.
- Діти з Зеленого Рогу їздять до Бузівки. Туди ж їздять діти з двох сіл, що можуть приєднатися до нас. але їх сільські ради поки зволікають. Хоч ми їздили туди на загальні зроби, говорили з людьми. вигода від об’єднання є. Так, Зелений Ріг має от цю дорогу, мають дитячий майданчик, - каже Фуркало.
Голова об’єднаної тергромади показує нам сільрадою невелику клумбу. Тут встановлено три камені. Центральний – це Бузівка. Інші два – Зелений Ріг та перспективи.
У Бузівській ОТГ є дві церкви і дві громади – православна і баптистська. Фуркало належить до останньої. Саме з командою від цієї громади і входив до влади. Але, як стверджує, для нього немає різниці, якого людина віросповідання.
- Якщо людина адекватна і хоче змінювати життя громади на краще, - то, звичайно, працюватиму з такою особою. А як інакше? Адже наші діти тут живуть, нові народжуються і є молоді родини, які після навчання повернулися в село. Тож тільки від нас залежить його благополуччя. І важливим є фактор громадськості. У нас чотири громадські організації. Люди активно працюють. Ви бачили мій кабінет. Він потребує ремонту, але поки не до того, бо насамперед командою вирішили зробити щось в селі, а потім собі ремонти. Та я там і не буваю. От з 48 робочих днів 22 дні це були поїздки. Їздив по роботі і в Черкаси, і в Київ. У відрядженні був в Запоріжжя, набирався досвіду навіть в Польщі, - розповідає голова ОТГ.
Прикладом ініціативності громади може бути встановлення лавочок у селі. Люди назбирали яблук, здали їх, а за виручені кошти купили в лісництва дошки, які тепер підуть на лавочки, а їх залишки на вказівники по селу. Крім того, з подачі людей, сільський голова таки випросив у банку банкомат, який користується попитом.

Дозвілля для всіх

Вже з 1 жовтня в ОТГ планують створити проект, щоб для всіх верст населення було організоване дозвілля. Для цього поділили дозвілля на три напрямки: спорт, культуру і власне дозвілля. Голова ОТГ довго говорить на цю тему, ілюструючи розповідь слайдами, де чітко показана вікова структура Бузівської ОТГ, щоб кожна категорія населення була охоплена: від гуртків малювання до хорів і співів.
– Визначили. що найкраще робити заходи під людину. Бо якщо немає організатора, то нічого не вдасться. У нас є людина, яка організовує спортивні заходи. Маємо вже міні-футбол, волейбол, теніс, бадмінтон, робимо кімнату для боксу. У нас є людина, яка живе хореографією. організовуємо шахи, шахмати… У громаді є два духові оркестри. Дитячий зайняв гран-прі в області! Також маємо народний аматорський хор, є аеробіка. По освіті запускаємо молодіжний клуб та багато інших гуртків.

У контексті облаштування дозвілля в ОТГ з’являється новий виклик: 42 дитини з 200 в Жашківській музичній школі – це бузівчани. Нових діток – 17 осіб – школа вже не може прийняти. Тож в ОТГ думають про створення власної музичної школи.
- Так було з освітою, коли ми думали, брати її собі, чи ні. Вагання були, але зараз, взявши, розуміємо, що зробили правильно, – каже Олексанрд Фуркало.
Вже зараз Бузівська ОТГ чекає в гості волонтера Корпусу Миру США. Проект був поданий громадою ще в листопаді. А тепер є результат. Волонтер житиме в громаді і навчатиме діток англійської мови.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative