Привиди минулого: два крутих трилери зі скелетами у шафі

Так сталося, що одночасно узяв в друга дві книги. І обидві, сказав би, написані в одному дусі.

Містична річка американця Денніса Лігейна і Крейдяна Людина С. Дж. Тюдор – сучасної британської письменниці – це два крутезних трилери, де напруга не вщухає до останньої сторінки. І ось вже здається, що ви в усьому розібралисЯ, аж за новим поворотом чатує нова небезпека. А загалом я б назвав ці книги «брудними», тобто дві брудні історії. Де ігри дитинства переростають у драми дорослих. 

Містична річка - Гарна книжка, в якій поєднані детектив, трилер, психологічний роман та життя міста з його верхами та низами. Колись далекого 1975 року троє хлопців зухвалий Джиммі, поміркований Шон та найменший тишко Дейв розпочинають бійку посеред вулиці. На дорозі зупиняється машина з двома дядьками (діти вважають їх поліцейськими) та забирають Дейва, як самого нерішучого до себе в машину, начебто для того, щоб відвезти додому та поскаржитися його матері… Дейва не було чотири дні, а після його повернення його життя вже не було таким як колись… Минає двадцять п’ять років… Не буду далі спойлерити, але інтрига наростає з кожною сторінкою. Тут поєднується минуле і майбутнє. І хоч книгу називають кримінальним трилером, я б її назвав трилером з міцними вкрапленнями соціалки. Бо там чітко відчувається протиріччя різних прошарків суспільства, або верхів і низів, хто читав зрозуміє.

Крейдяна людина – Гра дитинства, яка переросла в трагедію, як для дітей, так і вже для дорослих людей. Це однозначно не весела і не мила історія дружби, кохання. Це непогано написана оповідь про людські вади, про те, що одне невірне рішення може вбити, що дитячі необдумані пустощі приводять до жахливих наслідків. Про те, що несказане слово може змінити долі, а священико не всі можуть бути нормальні…. Читаючи роман, я часто порівнювала його з творами Стівена Кінга. Ще трохи і я очікував на привида, на містику, от лише це книга не в жанрі фантастики, привидів тут не було. Події мінятимуть свій напрямок багато разів, несподіванки для читачів будуть продовжуватися до останніх сторінок.

І особисто для мене у Крейдяній людині більш гармонійно поєднане минуле і майбутнє, ніж у Містичній річці. Я б сказав, що інколи на сторінках Річки трилер відходить на задній план через описи соціальної складової, можливо її забагато. А в Людині геть нічого зайвого. Інтрига могутня від першої до останньої сторінки. Давно не читав таких трилерів. Класно, рекомендую.

Читайте також:

СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНА ПРОБЛЕМАТИКА РОМАНУ НАЗАРІЯ ВІВЧАРИКА «ПОТРИВОЖЕНЕ ЗЛО» 

Переселенці в літературі

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа