Надзвичайно атмосферний детектив від… лікаря за фахом!

Таємниці старого монастиря, на території якого розміщується звичайна районна лікарня, не дають спокою колективові хірургічного відділення, адже в цих стінах в різні епохи побували і лицар-тамплієр, і особистий хірург Наполеона, і польський магнат… Чи стане медикам сил та наснаги розплутати ці таємниці і віднайти скарби?

Раніше не знайомий був з цим автором, колись давно читав його книгу, але зараз не пригадаю яку. Та ось під руки потрапив «Шпиталь». Книга захопила! Так, це не Пагутяк, Кононович, Матіос чи пан Юрій Винничук, які у своїй майстерності і глибині йдуть в мене на першому місці, проте це напрочуд атмосферна книга. Це навіть крутіша книга, атмосферний детектив з натяком на містику, що гарно лягає в серію до «Темноїводи» Андрія Кокотюхи. Власне, це і є детектив з цієї серії видавництва Нори-Друк. Але знаєте, чому в Олексія Волкова вийшло крутіше? Бо він знає предмет! Бо він лікар, сам вариться в цьому середовищі і знає, чому в цій галузі стільки всякої фігні, як реформи б’ють по медицині, як треба крутитися лікарям, щоб вижити.

Прекрасний епізод, коли під час операції в спеку не відкривають вікно, щоб не залетіла мошка і не впала у кишки. Водночас, повторюся, на дворі спека, а в операційній жарко, але не можна охолодити кондиціонером, бо його в українській медицині або нема, або він не працює, бо це не якесь вам «велике будівництво», а проста районна лікарня, яка ще й розташована в будівлі монастиря, яку ще й думають закривати… А тут саме мера на каталці привезли, а там, гляди, в лікарню планує навідатися голова обласної державної адміністрації. Коротше все на купу! А ще колектив закладу одержимий знайти скарб. І єдиний, хто не втрачає голову – це головний лікар.

Кінцівка ж книги також суперова, неочікувана. Я вже думав, що ось-ось все завершиться, бо логічно ж все підійшло до кінця. А тут опачкі і… Не буду спойлерити, до кінцівки ще треба дочитати.

Загалом, лиш інколи забагато діалогів, не вистачає описів. Водночас, кожен герой має свій характер, свій настрій. З пазлів-блоків тексту поступово складається прекрасна картина, ти вже очікуєш продовження за наступним поворотом сюжету.

Все ж неймовірним детективом для мене на сьогодні лишається Книга Донато Каррізі "Ловець невинних душ"

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?