Черкащани долучаються до формування бригад тероборони, 30% – жінки

Закон про національний спротив мали прийняти ще в другий чи третій рік війни. Але він вступив в силу лиш на початку цього року. І вже треба виходити з цього. Щоб захистити країну, в областях формуються бригади тероборони. Всіх охочих закликають доєднатися, стати в стрій, пройти навчання і бути готовим захищати свій рідний край.

– Всі мають бути готові до надзвичайної ситуації. У кожній області мають бути бригади тероборони. У кожному районі має бути батальйон. Скажу чесно, в Черкаській області проводяться заходи, щоб в найкоротші терміни можна було сформувати діяльність батальйонів. Якщо говорити про Черкаси і Черкаський район, то в нас вже все формується, – каже заступник командира бригади територіальної оборони Черкаської області Руслан Батир. – І ми запрошуємо всіх, хто має бойовий досвід і не тільки, приходити в військкомат і записуватися або резервістами, або йти на діючу військову службу. Впринципі, бригади фактично укомплектовані, приходять досвідчені військовослужбовці, до 30% жінки!


Учасник російсько-української війни, керівник ГО «Брати по зброї» Олександр Тимошенко додає, якщо на початок 2014 року була загроза російських військ з Криму та з боку Луганської і Донецької областей, то нині загроза з усіх пострадянських республік.

– Аналіз соцмереж та інтернету в цілому показує, що багато військ зосереджені навколо України. Зібрали все що можна, звезли до кордонів і брязкають зброєю, щоб показати світу, що вони хочуть ліпити Радянський Союз. Британське дипломатичне відомство звинуватило Росію у спробі привести до влади в Україні проросійських політиків та встановити маріонетковий режим у Києві. І хоч весь світ навряд чи пробачить Росії таку війну, та загалом, ворог непередбачений. І треба розуміти, що крім нас нашу державу ніхто не буде захищати! – каже Олександр Тимошенко.

Влада досі не роз’яснила цивільному населенню як діяти в тих чи інших питаннях, обурений депутат Черкаської облради від «ЄС» Роман Сущенко. А в цей час по периметру кордонів зосереджені великі сили противника.

– Ще влітку ми зверталися до влади провести якісь заходи, наради, та отримали відписку. У цілому на балансі області майже 400 захисних споруд, лиш 25% цих споруд більш-менш придатне до використання. Є профільне управління цивільного захисту, де зняли керівник. Є виконуючий обов’язки. Але він не спроможний забезпечити розгортання цивільного захисту. Водночас сусідні області мають на цивільний захист потужні бюджети. Київ має 110 мільйонів, західні області сформували систему тероборони, ми ж маємо в резерві 10 мільйонів і його збираються використати у випадку надзвичайної ситуації. Тому ми закликаємо владу більше діяти в інтересах батьківщини! – каже Роман Сущенко.

Окрім того, народний обранець зазначив, що Черкаська область на сьогодні має 66 ОТГ і в цих громадах немає посад, щоб хтось відповідав за цивільний захист населення.

- За нашою ініціативою створюється робоча депутатська група, яка контролюватиме і перевірятиме хід розгортання сил Тероборони та системи цивільного захисту, витрачання коштів. Ми також готуємо звернення до ВРУ і КМУ щодо перегляду бюджетної норми на цивільний захист населення, який становить 0,49 % бюджетів області і ОТГ. Відтак ОТГ виділяє копійки. До інформації вам: наша активність спонукала до зустрічі завтра підгорного і Скічка щодо цього питання. Разом з тим, є домовленість ЄС з іншими патріотичними силами щодо проведення спільних публічних заходів - найближчий у понеділок, - каже Сущенко

Ветеран російсько-української війни, засновник ГО «Черкаський союз учасників АТО» Олексій Колісник каже: ворог у будь-який момент може напасти. І війна буде не така, як в 2014 році, коли були керовані чи некеровані групи бойовиків.

– Зараз, якщо ворог вдарить, то усіма засобами. Це буде зроблено, щоб навести хаос, щоб не дати оговтатися нам. Сьогодні ветерани гуртуються, вони мають певний бойовий досвід, і долучаються до формування тероборони. Окрім того, вони будуть формувати партизанські війська. Хочу сказати, що в Росії є повітряно-десантні війська, які за потреби швидко можуть тут опинитися. Тож активісти наших громадських організацій готові вступати і в лави тероборони, і в рух спротиву, – каже Олексій Колісник.

Він зауважує, що Росія – сильний оснащений суперник. Але Україна може протистояти цьому швидким розгортанням тероборони, швидким розгортанням руху опору, мотивацією цивільного населення бути готовими до прямого вторгнення. Тому Олексій Колісник закликав всіх єднатися і бути таким єдиним організмом, як було в 2014-2015 роках. Тоді народ і армія були єдиним цілим і ми не допустили розвитку сценарію, як в Білорусі чи Казахстану.

Довідково: 1 січня 2022 року введено в дію Закон № 1702-IX «Про основи національного спротиву".

Документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 31 липня.

Закон визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони та інших визначених цим Законом суб'єктів з питань підготовки і ведення національного спротиву.

Установлено, що національний спротив - комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України.

Рух опору - система воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

Територіальна оборона ґрунтується на принципах територіальності, масовості, мінімального часу на розгортання та приведення підрозділів територіальної оборони у готовність до дій, єдиноначальності, централізації управління та децентралізації і контрольованої автономності застосування сил і засобів територіальної оборони, активності, рішучості та безперервності ведення територіальної оборони, наполегливості у досягненні мети територіальної оборони, узгодженого, спільного застосування сил і засобів, залучених до ведення територіальної оборони, безперервності взаємодії сил і засобів територіальної оборони, всебічного врахування і повного використання моральних та психологічних факторів.

Вона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. Військова складова територіальної оборони включає органи військового управління, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання завдань територіальної оборони.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до територіальної оборони.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа