Естонія була придумана в Тарту

 Мова йтиме про вибори і статус естонського міста .....

Про те, що Естонія придумана в Тарту, кажуть багато естонців. Це особливе місто, друге після Таллінна за величиною. Інтелектуальний центр Естонії. Ми втрапляємо сюди журналістською делегацією ввечері , на ніч. Європейська комісія каже, що у 2024 році місто буде Європейською столицею культури. Таллінн мав такий титул в 2011 році.


Вночі після заселення в готель гуляємо містом, дивимося на мости і скульптури. Тут легко дихається, прозоре повітря.

Тут 11 вищих освітніх закладів (тартуський університет входить в 300 найкращих в світі), багато студентів, військова академія, коледж, тому місто вічно молоде, як ото Ленін в радянські часи вєчно маладой, але то стьоб, а от місто справді прекрасне.

Вже зранку нас приймає мер, абсолютно звичайно вдягнений (жовта бобка під колір політсили), у кросівках , з маленьким тонким ноутбуком dell в руках. Каже, що саме тривають вибори місцевого самоврядування. Але хвилювання в нього не помітно. Він керує місто майже 8років(два терміни, але можна вічно). Каже до виборів міста культурною столицею йшли 6 років. І цього разу з громадою розробляли на конкурс концепцію : людина і екологічна сфера, соціальні навики (все більше росте відстань в часі між дідом і онуком, цитує відомих людей, каже, що кожен насамперед зобов'язаний бути людиною). Остання концепція по культурному проекті на 2024 рік - Ми і Європа. Тобто , що Тарту може дати Європі?. Бюджет події більше 20 мільйонів євро. Це і ЄС, і місто, і підприємці дають. Мер говорит спокійно, якщо щось питають, може зазирнути в екран ноута. За вікном тихо бамкають дзвони церкви.

Тут сподіваються, що відступить ковід і туристи приїдуть дуже на 2024 рік. Будуть фестивалі і інші заходи. І плани навіть, щоб місто знайшло себе. 

До мерства він працював в парламенті Естонії, в комісії по економіці, потім в комісії по освіті, до цього був староста уїзду, до цього журналіст, за освітою історик.

У міста бюджет 220млн євро, у тартуського університета 200 млн, у університетської клініки теж. Доходи в бюджет це фіксований податок насамперед. 

До слова, хто голосує зараз на виборах, поки мер спілкується з журналістами? Це всі, хто прописані, хто мають вид на проживання. Звісно, хоч тут багато студентів, але вони голосують там де прописані, як правило, це дома. 

Сам мер брав участь в багатьох дебатах, які проводилися окрім всього в парках, в гімназії... Політсили також брали участь. 

Виборці обирають міську раду - 49 депутатів. Представлені всі політичні партії, бо місто велике, тут засвічені всі партії, що і в парламенті. Партія, яка набере найбільше мандатів, почне консультації з іншими силами, щоб організувати коаліцію. В Тарту не було ніколи, щоб верховодила завжди одна сила. Тут завжди було коаліційну керівництво, коли дві чи три партії в коаліції, зараз в коаліції партія реформ і соціал-демократи. Мер міста обирається в міській раді. На першій сесії представник міської ради обирається, на другому засіданні вже мера. Нинішній міський голова каже, що міська рада друга важлива структура після народу. Мер і віце мер підлеглий міськраді. Каже, політична культура висока. Немає невихованих людей і фракцій. Найбільша фракція це фракція міста, - каже мер. 

У мера один помічник , вона як він висловлюється на ламаній російській, працює календарем ))) також є віце мери по плануванню міста, по міському майну, по освіті, по культурі. Є в мерії і відділ комунікацій, відділ маркетингу. Це все чиновники і не політики. Як і асистент мера. Вона теж чиновник. А от мер і віце мери вони вважаються політиками.

Мер має гроші з бюджету на зарплату. А от депутати отримують компенсацію за участь в зібраннях. Але думають робити, щоб було пособіє, як середня зарплата, якщо середня зарплата в Естонії 1500 євро, то пособіє це 25відсотків від середньої зарплати 

Також є фракція тартуського університета. Вони члени міських зборів і в разі чого, забувають про всі суперечки і голосують за місто, думаючи часто про університет і його розвиток. 

Тут в 18-19 столітті були засновані студентські корпорації. Тобто є традиції, кодекси, є об'єднання студентів, правління. Студенти можуть щось хотіти. Наприклад, щоб паркувальні місця для велосипедів ( а велосипедів тут багато) були під дахом і не мокли. Вони також мають ідеї як організувати громадський транспорт. Мають в місті також народний бюджет - 200 тисяч євро : і громада голосує, що вони хочуть. Тут вже, до слова, голосують за бюджет і не прописані студенти , так зроблено, щоб вони відчували зв'язок з містом. 

Місто не прагне, щоб всіх студентів лишити в себе. Звісно люди роз'їжджаються. Але мер каже, це і добре, бо якщо випускники робитимуть в потужних компаніях, керівниками відомих підприємств, то це і вплив університету в світі.

Тарту і Естонія завжди були і є чистими, каже мер. Кошти на реконструкцію каналізації дали ЄС. Водне господарство гарно організоване і можна пити спокійно з крану. Кожне господарство де є вода і каналізація, платять, це йде в бюджет, щоб гарантувати обслуговування. Гарна річ конкуренція і тут проводять тендери на послугу. "Ринкова економіка найкращий регулятор", - каже мер. 

Загалом треба планувати приїзд у Тарту на 2024 рік! Тим більше, що Тарту співпрацює гарно зі Львовом. Були і делегації з Києва. 

Дякую за поїздку українському кризовому медіацентру 





Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча