Міністр іноземних справ Естонії хоче дині з України


Наголошувалося, що партнерів східного партнерства хочуть бачити членами ЄС...

За два місяці буде саміт країн ЄС. Тож сьогодні почалася щорічна сьома конференція Східного партнерства (самому Східному партнерству виповнилося 12 років). Побувала на ній і делегації журналістів з України. Представник Єврокомісії каже, що цьогоріч проблем більше, бо складний міжнародний контекст, пандемія. Він визначив три ключові слова: життєздатність, реформи і відновлення. В Україні ж за останній час побачив багато результатів і перспектив.

Тут варто делікатно нагадати, що всім відомий Зеленський не так давно називав східне партнерство напівживим (на Батумській конференції). В цьому контексті трішки було соромно , адже саме представництво Східного партнерства часто згадувало Україну і не в негативному контексті. 

Посол Чеської Республіки до слова, сказав, що збираються співпрацювати з країнами в сфері економіки і навколишнього середовища, але при цьому сказав, що нікого не силують тут працювати. Країни не ставлять насильно перед вибором, не нав'язуть вибір в регіонах... 

Міністр іноземних справ Естонії сказала, що країни Східного партнерства знаходяться близько одне до одного і вона мала на увазі не лише географічну наближеність.

Тут були люди, які "допомагають реформам в Україні". Зокрема, йшла мова про допомогу в будівництві електронної держави в Україні. Про допомогу українським організаціям і "підтримки стійкості України".

Водночас, міністр закордонних справ Естонії, пані Ева-Марія Лійметс зауважила: якщо в деяких країнах правоохоронні органи не справляються з питаннями прав людини, то нема довіри в таких країнах. Треба таким країнам реформовуватися всередині країни. Мабуть , на цих словах представникам з України треба було засоватися на стільцях. Але пані Ева-Марія добила простотою: наголошувала на демократії, рівноправності, правах людини. Окремо торкнулася і аграрної євроінтеграції. 

"Я б хотіла бачити більше динь з України, вишень з Молдови. Треба помогти країнам розвивати експорт, інструменти для електронного контролю кордонів". Інтеграція в цифровий ринок ЄС важлива! - наголошувала доповідач.

Один з доповідачів не називаючи країни, сказав, що у своїх країнах громадяни самі розуміють, чи є в них корупція і чи працює влада для народу, чи для себе...

Між іншим, згадана була і Авдіївка, як місце, де люди "боряться за свободу і в тому числі свободу Європи".

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча