Спиртзавод, продукція якого йшла навіть в Туреччину, продають (ФОТО)

1 листопада після аукціону з продажу Косарського МПД (місця провадження діяльності) та зберігання спирту ДП «Укрспирт» буде відомий новий власник підприємства. Вже сьогодні триває реєстрація учасників. Який стан заводу та які потужності? – далі в матеріалі «Прочерку».

Косарське МПД - підприємство харчової промисловості, яке спеціалізується на виробництві спирту етилового ректифікованого. В.о. керівника Косарського МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» Юрій Войцехівський каже, що сьогодні підприємство вже рік як не працює. Торік у жовтні зупинилося виробництво.

 – На це є багато причин. Управляюча компанія дивиться і розподіляє, яке підприємство по країні буде працювати. Таким чином «Укрспирт» регулює виробництво спирту по Україні. Всього на сьогодні в нас 56 працівників разом з охороною. При виробництві, коли підприємство торік працювало, у нас було 126 осіб. Всього в нас територія складає близько 16 гектарів. Потужність виробництва – 3 тисячі 740 декалітрів на добу, – розповідає Юрій Войцехівський.

Продукція підприємства йшла насамперед по Україні, але торік, наприклад, через керівну компанію «Укрспирт» антисептики Косарського виробництва продавалися навіть в Туреччину.

Керівник підприємства показує нам бродильне відділення підприємства, де йде підготовка до ректифікації спирту. Тут знаходиться 12 металевих чанів об’ємом по 140 метрів кубічних кожен.

– В основному ми використовували для виготовлення спирту кукурудзу. Та можемо працювати й на пшениці і мелясі. Проте з 2000 року наше підприємство було модернізоване і працювали насамперед на пшениці. На території підприємства є свердловини, одна з яких більше 200 метрів. Вода чиста і при виробництві спирту виходила якісна продукція, яку з задоволенням брали підприємства для виготовлення лікеро-горілчаних виробів. Якщо новий власник вирішить продовжити діяльність підприємства, то важко сказати, скільки на це піде часу, адже треба брати дозволи на користування надрами тощо. Якби підприємство лишалося в ДП «Укрспирт», то виробництво можна було б відновити за місяць. А для нового власника це займе деякий час, – роз’яснює Юрій Володимирович.

У найкращі роки в 90-х роках на підприємстві працювало більше 500 осіб.

Заступник голови Черкаської РДА Богдан Солошенко каже, що районна влада хотіла б, щоб підприємство не лише знайшло нового власника, а й відновило роботу підприємства. За словами пана Богдана, підприємство у свій час було бюджетоутворюючим в Кам’янському районі (який згодом увійшов в Черкаський район).

– Сировина для підприємства бралася від наших сільгоспвиробників. Окрім того, побічною сировиною після виробництва спирту була патока, яка була харчуванням для великої рогатої худоби. Вона-то коштує копійки, але дає приріст у вазі. Тобто було як замкнене коло. Та й сезонних працівників тут було багато. Тому дуже хотілося б, щоб підприємство таки відновило роботу і не лише в виробництві спирту, а й у виробництві лікеро-горілчаних виробів. Це був би закритий цикл і в громаду йшли б податки, – каже Богдан Солошенко.

В.о. начальника Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Олександр Кива зазначив, що окреме майно Косарського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» підготовлене до приватизації.

– З 1 липня 2020 року набув чинності закон України щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу етилового спирту, яким скасовується державна монополія на виробництво спирту, зокрема як лікарського засобу, а також для медичних і ветеринарних цілей. Неефективна система управління підприємствами спиртової галузі та недостатній контроль за виробництвом та обігом спирту етилового призвели до скорочення виробництва та реалізації спирту етилового протягом 2010-2019 років більше ніж у 3 рази. Це лише одна з проблем, на розв’язання яких спрямована "Програма реформування та розвитку спиртової галузі на 2020-2023 роки", затверджена постановою КМ України від 12.08.2020 № 699, – розповідає Олександр Кива.

На Черкащині приватизація об’єктів спиртової галузі розпочалася 20 травня 2021 року, з продажу окремого майна Іваньківського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт», де за право власності на відкритих торгах через електронну торгову систему «ProZorro.Продажі» змагалися 6 учасників, які збільшили ціну в 4,4  разів зі стартових 20,4 млн.грн. до 90 млн.грн.

На 1 листопада 2021 року оголошено онлайн-аукціон з приватизації майна Косарського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» зі стартовою ціною 49 420 474 грн.

– Щодо Іваньківського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт», то кошти отримані в бюджет, нерухоме майно передане новому власнику. Але там ще діяльність не розпочата. Нині новий власник залучає інвестора. Що ж до Косарського спиртзаводу, то тут майно включає більше півтори тисячі найменувань. Однією з умов продажу є неперешкоджання покупцем доступу до майна, яке лишається в розпорядженні «Укрспирту». Наприклад, це будівля їдальні, бо це соціальний об’єкт, де, до речі, знаходиться музей села Косарі. Планується передача його в комунальну власність. Об’єкти, що залучені до водопостачання села, також не відчужуються, – сказав Олександр Кива.

До слова, орган приватизації в межах профільного законодавства здійснює контроль за діяльністю.

Довідка: Різні були віхи розвитку Косарської гуральні з 1872 року. Були занепади і стрімкі підйоми, викликані як об’єктивними, так і суб’єктивними факторами, було повне перепрофілювання підприємства. Але, попри всі негаразди минулого, долаючи труднощі сьогодення, Косарське МПД є підприємством високої якості продукції.  Уже в 1991 році було відновлено не тільки виробництво спирту, а й закладено основу виробництва горілчаних напоїв найвищої якості. Протягом 1991-1998 років на заводі відбулося перепрофілювання на виробництво спирту із зерна потужністю 3740 декалітрів на добу.













Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча