Вибори місцеві в Естонії (ФОТО)

 Вибори місцеві в Естонії. Всі виборці в базі даних. Людина приходить, показує паспорт і отримує бюлетень з штампом. Ставить галочку або може навіть написати прізвище свого кандидата розбірливо, поставити будь-яку галочку і це теж буде коректно. Галочку виборець ставить за ширмою і при виході вкидає в скриньку,  але перед вкиданням теж отримує штамп поверх складеного вдвоє бюлетеня.

Вибори проходять спокійно. Нема хіт-параду плакатів і банерів, немає такої засміченості як в нас. Держава електронна, тому якщо людина хоче голосувати, але забула перереєструватися і переїхала , то можна бігом перереєструватися.

Голосування триває тиждень, спершу електронно, а вже в останній день лише можна прийти особисто. З 16 років можна голосувати.

Не обов'язково на кожній дільниці спостерігачі, бо статус спостереження через частково електронне голосування втрачається. Якщо людина не може прийти на голосування, бо має інвалідність, то приходить додому комісія. 














У нас в спортзалах шкіл, в будинках культури дільниці, а тут в Естонії будують навіть тимчасові дільниці. Бо голосування ж тиждень, а не день, як в нас. Дільниць в місті Тарту багато, можна в будь-яку приходити. 

Перед виборами Тартуська міська дума підтверджує статус комісії, до якої люди різних професій можуть піти в комісію. Міський секретар складає списки охочих. На дільницях немає агітації, це нейтральна територія, але представники партій можуть когось також делегувати в комісію. З членом комісії заключають угоду і робота компенсується, якщо доводиться тиждень сидіти в комісії. Охоронна фірма забезпечує безпеку. Але якщо конфлікт, то викликають поліцію.

Можна навіть передумати, ти голосуєш на тижні, а тоді передумав, бо паралельно з голосуванням йде агітація. Отже, ти передумав, і можеш ще раз прийти проголосувати. Електронно можна декілька разів, але треба зайти в систему анулювати голос і можна ще раз проголосувати. Але фізично виправити свій неправильно відданий голос можна на папері в останній день тижня в неділю , коли лишається останній день голосування. У кожного з народження свій код в тому система бачить, чи та людина зайшла, щоб переголосувати, чи це нова людина. Заходиш по своєму коду в систему і голосуєш , а вже фізично можна проголосувати лише раз без подальших виправлень

Протягом процесу виборів ніхто не бачить проміжних результатів. Потім збирається комісія з 7осіб. Кожен в системі себе ідентифікує і тоді можна побачити в кінці результати виборів. 

Завтра, в неділю, о 8 вечора відкриють урну і все порахують. 

Отже, можна голосувати на будь-якій дільниці і це зручно. 

На дільницях спокійно, голова комісії і зам все спокійно пояснюють, розказують, ніхто не нервує. Не кіпішує. Терпляче пояснюють. 

Наприклад, я спілкуюся з пані, яка працює касиром в тролейбусному парку, на виборах з 1993 року. Вже забуває російську, але ми з нею порозумілися. Каже, підписала договір на тиждень пустили з роботи. Отримає від держави компенсацію за роботу. На її дільниці все спокійно. 



Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча