Нардеп, який перехворів на коронавірус, першим здав плазму для дослідження

Народний депутат Сергій Шахов (депутатська група «Довіра») побував з робочим візитом у Черкасах та здав кров у рамках донорської акції для підтримки важкохворих на коронавірус. У центрі служби крові подякували за такий вчинок і закликали усіх, хто перехворів на Covid-19, долучитися до здачі плазми.

В Україні розпочато збір плазми з антитілами до Covid-19. Науковці з компонентів крові донора, який перехворів на коронавірус, хочуть створити гіперімунний імуноглобулін. Якщо експеримент буде вдалим, лікувати хворих на коронавірус буде значно легше. Але успіх у створенні ліків багато вчому залежить від підтримки людей. Далеко не у всіх містах України можна здати кров на плазму. У черкаському обласному центрі служби крові це можливо, що і зробив Сергій Шахов – перший з українських політиків, який вилікувався від коронавірусу і тепер надав свою кров для «ковідної» плазми.

Народний депутат приходить до центру служби крові не сам, а з однодумцями. До акції здачі крові долучилися представники Черкаської команди політичної сили «Наш край» під керівництвом Анатолія Нужного. Спершу усім добровольцям беруть загальний аналіз крові. Дані кожного донора вносяться у базу, все чітко за паспортом, окрім того, донорам передбачена виплата 260 гривень та солодкий чай, а донорам, які перехворіли на коронавірус 1200 гривень. Звісно, політик і його команда відмовилися від коштів, здавши кров безкоштовно.

– Для мене величезна честь бути одним з перших донорів, – каже народний депутат Сергій Шахов. – Закликаю і однопартійців та парламентарів здавати кров на антитіла. Бо я постійно кажу, що люди можуть перехворіти і не знати про це. А коли люди знатимуть, що перехворіли, зможуть здавати кров для вироблення вакцини, ставши донором. Знаєте, колись переливання крові врятувало людство від іспанки, тож я вирішив хоча б власною кров’ю долучитися до боротьби з вірусом. У Черкасах мене підтримали колеги, члени команди.

Спершу солодкий чай – потім підключення до апарату. Спеціальним апаратом відбирають із крові її компонент – плазму, адже саме в ній містяться антитіла до коронавірусу.

– Мені довелося на собі відчути, як це перебороти коронавірус. Переніс хворобу середньої тяжкості. Може тому, що мені 45 років і це не привело до чогось серйозного. Я був тоді у Франції і Швейцарії, але переконаний, що вірус взяв десь тут. Бо коли брали кров у бабусі наших дітей, то виявилося, що в неї є антитіла, отже вона хворіла на коронавірус. І діти хворіли, при цьому, в лютому вони перенесли простуду. Отже, це була не просто простуда. Тому я і раджу людям здавати кров на антитіла. Водночас дозволю собі розкритикувати владу, яка запізно, лише в березні ввела карантин, хоч в лютому всі про хворобу в світі вже знали, але наша влада в цей час продавала за кордон захисні халати, маски, медикаменти. А в цей час в людей була ситуація, як в моїй родині, коли хворіли і думали, що застуда, і лікували в лікарів як застуду, і заражали при цьому лікарів. Тому у нас і такий великий відсоток захворюваності лікарів, – зазначив Сергій Шахов. – Ось що робиться, коли влада думає про себе, а не про тих, хто її взяв на роботу, тобто народ.

До слова, він зауважив, що думаючи про карантин, треба думати і про економіку і країну в цілому. Підтримав позицію, що літні люди і люди з хронічними хворобами мають берегтися, а молодь і доросле населення таки повинні були б мати право більш активно жити і працювати.

Загалом нардеп висловив думку, що саме українські вчені здатні створити ліки від корона вірусу.

– Наші вчені зробили тести для корона вірусу. Ія звертався навіть до президента,  щоб саме наші тести використовувалися, адже це і економія, бо вони дешевші, ніж закордонні. Інше питання: на жаль, державної програми, як такої, не існує для хворих на коронавірус. А має бути банк крові. І це треба для спасіння не лише України. У цьому контексті мені приємно, що є такі центри, як у Черкасах, де можна мобілізувати донорів і дійсно працювати на благо країни, – каже народний депутат.

Плазму лікарі можуть використовувати як для переливання тяжкохворим на коронавірус, так і для створення ліків проти коронавірусу.

– У плазмі людини, яка перехворіла на коронавірус, є специфічні антитіла, які допоможуть фахівцям фармацевтам виготовити ліки для лікування цієї хвороби, більше дізнатися про цей вірусі побороти його в світових масштабах. Для нормальних розробок і досліджень потрібно 300 літрів плазми – це приблизно 500 донорів. Звісно, це не так легко, бо не кожна людина зголошується здати кров, люди не хочуть розголосу, бояться. Водночас кожна людина для нас цінна. Усього в нас декілька центрі по Україні, що беруть плазму – це Черкаси, Суми, Харків і Дніпро, – розповідає заступник директора ТОВ «Черкасиплазма» Ярослав Березань.

Після того, як плазма узята, вона заморожується і відправляється в Білу Церкву на завод, де і виготовляються ліки.

Керівник черкаського осередку «Наш край» Анатолій Нужний сказав, що радий був з командою долучитися до такої акції по здачі крові. Сам він кров здати не зміг через перестороги лікарів, проте близько десяти активістів з колективу здали кров, поповнивши базу.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа