Презентація проєкту «Чигирин. Прогулянка старим містом»

19 червня 2020 року в Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» відбулася презентація проєкту «Чигирин. Прогулянка старим містом». Проєкт реалізовано Благодійним фондом соціального розвитку НІКЗ «Чигирин» у партнерстві з Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» та Чигиринською міською радою протягом квітня-червня 2020 р.



Проєкт підготовлений та реалізований в рамках проєкту міні-грантів «ReHERIT: Спільна відповідальність за спільну спадщину»  за фінансового сприяння Європейського Союзу та направлений на актуалізацію культурної спадщини Чигирина, підвищення туристичної привабливості міста, налагодження співпраці влади та громади.

В результаті реалізації проєкту створено інтерактивний пішохідний туристичний маршрут, який включає 10 інформаційних стендів в межах історичного центру міста. Кожен стенд містить зображення історичного ландшафту Чигирина початку ХХ ст. – світлини фотографа-чигиринця єврея М. Сквірського з колекції НІКЗ «Чигирин», приватних збірок, архівів. Форма та художнє оформлення стендів пов’язані з історичним минулим міста в різний час – козацька доба (обриси гори та фортеці, мотиви зброї та клейнодів), єврейські мотиви (свічники). Стенди встановлені, переважно, на місцях, з яких зроблено фото.

Крім того, на базі платформи izi.travel створено онлайн маршрут «Чигирин. Прогулянка старим містом» із текстами, зображеннями і аудіофайлами. Тепер, використовуючи мобільні пристрої, чигиринці та гості міста зможуть самі пройти маршрутом чи навіть стати гідом для своїх гостей. Маршрут доступний в українській та англійській версіях.

В рамках проєкту підготовлено та випущено набір листівок «Чигирин. Прогулянка старим містом». Він включає 16 листівок із зображеннями важливих для чигиринців місць проведення буднів та свят, основних центрів громадської активності: вулиць, культових споруд – церков, монастиря та синагог, базару, повітової управи, мосту через Тясмин, Замкової гори та ін. Це сучасна інтерпретація листівок поч. ХХ ст., які були випущені фотоательє М. Сквірського.

Ще однією складовою проєкту стала просвітницька робота: у соціальній мережі Фейсбук було створено сторінку «Чигирин. Прогулянка старим містом». Щодня її читачі та прихильники дізнавалися факти та цікавинки з історії міста початку ХХ ст. Сторінка стала популярною серед місцевих жителів, уродженців Чигиринщини, які нині проживають в інших регіонах України, краєзнавців, музейників, працівників пам'яткоохоронної сфери.

Ми висловлюємо подяку нашим грантодавцям, команді проєкту ReHERIT, партнерам – Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин», співробітники якого виконали дослідницьку складову проєкту, Чигиринській міській раді та КП ЕРЦ, які виконали роботи по встановленню стендів.

Запрошуємо познайомитись із новим туристичним маршрутом

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа