Леся Оробець:Про російську культуру...

Про російську культуру слід пам.ятати наступне:
=вона імперська
Тобто знищуючи/виснажуючи/привласнюючи культури поневолених народів, вивищувалася за наш рахунок.

Творити і друкуватися українською було часами просто заборонено. Захалявну книжечку Шевченка пам‘ятаємо надто добре.
Той час, коли було ніби не заборонено, це всіляко не віталося. Тут уже і про сучасність: скільки українців створювали свій контент російською? Тому що що? Більша аудиторія, не зрозуміють?
Довгий час писати і творити українською - це було якимось безкоштовним, мало кому потрібним подвигом. І з цим теж пора зав‘язувати.
Мене радують всі, хто зумів в собі знайти сили і мужність, і перейти на українську.
Можна безкінечно вихваляти імперські здобутки. А можна пам‘ятати, що столиця Петра І - Петербург - збудований на кістках козаків.
Я за життя очевидно прочитала більше книг російською, ніж середньостатистичний росіянин. Не тому, що хотілось. Інших підручників часом просто не було. Мені знання московської говірки допомогло врятувати двох людей від Антимайдану. Був такий кумедний епізод.
Але мої діти не вчать російську, ще розуміють на слух, але не вчать і вчити не будуть. На моєму поколінні русифікація здохне. Ми позбавимося цього вікового подавлення і обезцінки.
Ми перестанемо своєю кров‘ю, грішми і увагою кормити їхню пиху і шовінізм. І не пройде 1-2 поколінь, як вони вернуться туди, де починали.
Картинка для натхнення:)

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа