Лісова опікунська рада (FSC) провела тренінг для лісових господарств, який допоможе зберегти довкілля України

Представники підприємств лісового господарства пройшли навчання з практичної реалізації FSC® національного стандарту системи ведення лісового господарства для України. Учасники тренінгу пройшли як теоретичне, так і практичне навчання щодо процесів виявлення цінностей довкілля, їх оцінювання, підтримки, охорони та відновлення. Це перший із низки запланованих тренінгів від FSC Україна. Вони покликані сприяти лісовим господарствам у практичному впровадженні FSC національного стандарту для України з метою забезпечення екологічно належного, соціально корисного та економічно ефективного управління лісами.

Лісова опікунська рада (FSC) в Україні провела тренінг з практичної реалізації FSC® національного стандарту системи ведення лісового господарства для України. Тренінг присвячений вимогам принципів 6 та 9, які стосуються цінностей довкілля та особливих цінностей для збереження. Предметом теоретичної та практичної частини тренінгу стало: виявлення таких цінностей, їхнє оцінювання, охорона та відновлення. Також були розглянуті підходи до ведення господарства, які дозволяють уникнути негативних впливів на цінності в процесі діяльності. У тренінговій програмі були відображені питання ідентифікації особливих цінностей для збереження, а також заходів задля їх моніторингу, підтримки й збагачення. Це перший тренінг із серії запланованих. Він покликаний не лише надати актуальну інформацію завдяки різноманітним тренінговим формам та методам, але й сприяти отриманню учасниками практичних навичок. Зокрема, й в інтерактивній частині, яка передбачала виїзд учасників на ділянки лісового фонду.

 


У тренінгу взяли участь представники 12 лісогосподарських підприємств України, а також спостерігачі із WWF-Україна, органів сертифікації (Legallis та Control Union) та НУБіП України.  Отримані на тренінгу знання учасники зможуть використовувати у своїй професійній діяльності. Це сприятиме збереженню цінностей довкілля та відповідальному веденню лісового господарства.

 

“Для нас важливо впроваджувати заходи, які допомагатимуть представникам лісгоспів розібратись у вимогах нового стандарту та здійснювати його належне практичне впровадження. З цією метою ми займаємось підготовкою навчальних матеріалів з питань стандарту, а також організовуємо тренінги. Слід наголосити, що саме навчання учасників у польових умовах як частина тренінгу сприяло закріпленню їхніх теоретичних знань щодо цінностей довкілля та особливих цінностей для збереження. Тренінг з практичної реалізації FSC національного стандарту є одним із низки запланованих, які допомагатимуть ефективній практичній реалізації стандарту та загалом сприятимуть зміні ціннісних орієнтирів учасників у напрямку відповідального ведення лісового господарства”,  коментує Павло Кравець, директор FSC Україна.

 

За результатами тренінгу учасники поліпшили свої знання та навички у: виявленні цінностей довкілля, визначенні рідкісних видів та тих, що перебувають під загрозою, а також у виділенні унікальних екосистем. Отримана інформація про підходи до охорони та відновлення цінностей довкілля буде важливою для посилення захисту екосистем та поліпшення їхніх функцій. В ході тренінгу також була підвищена професійність учасників стосовно особливих цінностей для збереження. Зокрема, на території лісових господарств проводилось виявлення цих цінностей, визначення загроз для них, розроблення і впровадження стратегій та заходів задля їх підтримки та збагачення, а також підходів до моніторингу.

Forest Stewardship Council® (FSC®) міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на підтримку екологічно та соціально відповідального управління лісами та забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів. Тобто знак FSC на деревині або на зробленому з неї товарі — показник того, що продукція виготовляється з деревини з лісу, в якому ведеться  відповідальне лісове господарство. На сьогодні FSC представлена у 82 країнах. Загальна площа FSC-сертифікованих лісів складає 225,2 млн га. Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років. Станом на квітень 2021 року в Україні сертифіковано 4,4 млн га лісів та видано 130 сертифікатів системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 400 сертифікатами ланцюга постачання.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа