Проект «Ранкова книготерапія»: книжки теж лікують

 3 серпня  стартував проект «Ранкова книготерапія». Мета проекту створити свято та подарувати позитивні емоції дітям, хворим на онкологію. 

 

Ідея проекту «Ранкова книготерапія» належить видавництву «Ранок», яке цього року прийняло участь в конкурсі  проектів "Українського культурного Фонду" та перемогло в категорії "Інклюзивне мистецтво".

В якості партнерів "Ранок" обрав досвідченого благодійника, який опікується питаннями лікуванння дітей з діагнозом онкозахворювань - БФ «Таблеточки» та «Харківський фонд психологічних досліджень» (лікарняні клоуни), що багато років присвячують свою діяльність психологічній допомозі хворих діток.

Разом  із лікарняними клоунами команда проекту відвідає 7 онколікалогічних відділень спеціалізованих медичних закладів України, та подарує маленьким пацієнтам книжки та казкові вистави, майстер-класи та персональні подарунки.  

Серед різних заходів проекту головне місце займає презентація для малят нової дитячої книжки «Бузковий ведмідь, або Живий іграшковий Я», автором якої є харківська письменниця Мар'яна Гончарова-Горянська (Майя Северіна). Вона психолог, письменниця, редактор Дитячої літератури видавництва «Ранок», автор популярної книжкової серії «Неймовірні тварини». А для підлітків Мар'яна готує презентацію книжки популярної французької авторки Кайлі Форнасьєр «Все, що я тобі не сказала». Нажаль, через карантин, сама Кайлі прийняти участь в проекті не зможе.

 В програму літературного свята команда "Ранкової книготерапії" додали справжню виставу просто неба від Харківських лікарняних клоунів, які вже мають багатий досвіт лікування усмішками. Лікарняні клоуни це друзі, які поспішають на допомогу від нудьги і болю. Тому у цьому проекті їм відводиться особлива роль – допомогти подолати перешкоди і знайти сили для боротьби з хворобою. Зараз тривають репетиції нових вистав для малечі та дорослих діток. Обидва спектаклі створюватимуться за мотивами книжок, що презентуватимуться. А головний герой казки для малюків та символ "Ранкової книготерапії" – бузковий ведмедик Буня вже прямує в Україну. Автором сценаріїв спектаклів для дітей є Мар'яна Гончарова-Горянська.

 Карантин наклав на проект дуже жорсткі обмеження, тому прийшлося перевести усі заплановані майстер-класи та читання книжок у режим он-лайн. Хоча це теж непогано, ці відео-уроки потім зможуть переглядати не тільки діти, задіяні у проекту, а усі, кому цікаво створювати диво своїми руками.

Малеча, разом із Мар'яною Гончаровою-Горянською вдихатиме життя у власних іграшкових бузвових ведмедиків. Заготовки - листівки з побажаннями від ведмедика Буні, діти отримають від авторки майстер-класів.Але, разом із листівками, конвертики від Буні міститимуть майже живі очки, вушка та носики ведмедика, за допомогою яких дітки власноруч зможуть закінчити листівку. Дорослих дітей чекає більш складне завдання  - вони працюватимуть над своренням свого власного литературного твору та чаруватимуть над народженням власного супермена, який надихатиме їх на перемогу над хворобою. В цьому їм допомагатиме незамінима Мар'яна Гончарова-Горянська.

            А ще! У рамках проекту «Ранкова книготерапія» у спеціалізованих лікарняних закладах будуть створені «Лабораторії книготерапії». Це компактні, але змістовні бібліотеки сучасної української дитячої книжки, де усі охочі до читання діти зможуть найти нових друзів, та відволіктися від поганих думок. Заплановано, що кожне відділення для онкохворих дітей отримає у подарунок майже 200 найменувань нових книжок, розвиваючих ігор та енциклопедій. Загалом це складе більше тисячі примірників, тому кожна дитина знайде, щось цікаве. До речі, автори проекту та видавництво «Ранок» сподіваються, що цю ініціативу підтримують інші дитячі видавництва, та теж подарують дитячим лікарням купу своїх нових книжок.

Перша зустріч відбудеться 24 серпня у Полтаві, в дитячій міській клінічній лікарні, потім  команда "Ранкової книготерапії" відправиться до Черкаська обласна лікарня. Далі, на черзі - Миколаївська дитяча обласна лікарня, Дніпровська обласна дитяча клінічна лікарня, і на завершення проекту вистава та книжки приїдуть до Києва до  діток, які лікуються у Київському обласному онкодиспансері, спеціалізованому відділенні ТНК та в Охматдиті.

У лікарнях вже чекають на зустріч з «Ранковою книготерапією», та кажуть, що радісні і яскраві емоції теж лікують!

Запрошуємо представників ЗМІ на ці зустрічі в різних містах України та сподіваємось, що за допомогою журналістів ми зможемо долучити більше небайдужих людей до цього та інших «терапевтичних» проектів допомоги дітям, які проходять тривале і дуже складне лікування онкологічних  захворювань.

Ольга Тамбиєва, цілодобово на зв'язку

т. +38 067 447 82 79, +38 050 733 14 96

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

На Черкащині студентка отримала спецвідзнаку конкурсу КрутеЗНО за подкаст про Агатангела Кримського