Як створювати доступні тексти та сайти: UNDP опублікувала посібник з вебдоступності

Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) опублікувала посібник, що допоможе підвищити вебдоступність онлайн-контенту. Його розмістили на сайті UNDP для вільного користування.

«Короткий посібник із вебдоступності» містить основні поради про правила, яких потрібно дотримуватися, аби створювати доступні тексти, сайти та публікації. Завдяки рекомендаціям цими продуктами зможуть користуватися люди із порушеннями зору, слуху чи моторики. 

Посібник буде особливо корисним дизайнерам, розробникам сайтів, SMM-спеціалістам, відеографам, державним службовцям, які створюють вебконтент, та всім, хто хоче дізнатися більше, як створювати доступний онлайн-вміст.

Керівник із розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік наголосив, що підвищення доступності державних вебпродуктів – один з ключових напрямків роботи для Мінцифри.

«Створюючи електронні послуги, ми прагнемо зробити так, щоб усі мали змогу ними користуватися, попри тимчасові чи постійні порушення. Ми переконані, що вебдоступність має бути в основі будь-якого вебпродукту під час його розробки. Це особливо важливо з огляду на те, що кількість людей із інвалідністю через війну, на жаль, лише зростатиме. Тож маємо створити  умови, аби усі люди в країні мали безперешкодний доступ до інформації та послуг онлайн», – підкреслив Банік.

В основу посібника ліг тематичний освітній серіал «Вебдоступність», який Мінцифра за підтримки UNDP та Швеції раніше розробила для порталу Дія.Освіта.

Заступник Постійного представника UNDP в Україні Христофорос Політіс зазначив, що Мінцифра за підтримки UNDP та уряду Швеції упродовж останніх років здійснила низку важливих законодавчих змін. Серед них – ухвалення нового держстандарту з вебдоступності та урядової постанови, а також перший офіційний переклад міжнародних настанов.

«Ми щасливі бачити, що український уряд, зокрема за лідерства Мінцифри, приділяє значу увагу забезпеченню вебдоступності у країні, і пишаємося бути частиною цих зусиль, – сказав Політіс. – Важливо, аби ця робота не обмежувалася лише державою, але й бізнес, приватний сектор також застосовував вимоги вебдоступності у своїх онлайн-ресурсах. Це дозволить створити по-справжньому повсюдний доступний вебпростір в Україні, щоб ніхто не залишився поза увагою».

Нагадаємо, новий державний стандарт із вебдоступності, розроблений Мінцифрою та UNDP, за фінансової підтримки Уряду Швеції, набув чинності у червні 2022 року. Згодом у липні 2023 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка зробила стандарт обов’язковим для виконання держорганами. Її ухвалення допоможе наблизити українське законодавство до міжнародних стандартів із вебдоступності. UNDP також вперше офіційно переклала міжнародні настанови із вебдоступності WCAG 2.1 українською мовою.

Вищезгадані ініціативи із вебдоступності реалізовані Міністерством цифрової трансформації України за сприяння проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: Підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), який UNDP реалізує за фінансової підтримки Швеції.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"