Хороші сусіди. Чи захочуть переселенці вдихнути в Івківці нове життя?

Спеціально для Медіа Великих Історій журналіст Назарій Вівчарик побував у селі Івківці, де місцевий активіст вирішив роздавати викуплені домівки, що до того пустували, переселенцям. 

З Черкас тримаємо шлях до села Івківці, що на Чигиринщині. Нині багато назв населених пунктів в Україні замальовані, або їх просто зняли. Проте сплутати Чигиринщину з чимось іншим важко. Це край Козаччини, Холодного яру, тому подорожний відразу помітить монумент козака при в’їзді в Чигиринський район. А ще – характерний козацький хрест. Далі село Медведівка, де височіє пам’ятний знак Максиму Залізняку. Дорогою до машини підсідає жінка: вона місцева, каже, автобуси ходять нечасто, тож добиратися на роботу і назад важко. Всього від обласного центру до Івківців година їзди. Для Києва то пусте, а тут майже забутий край… При в’їзді в село – вітряк.

 

Все почалося з ідеї

Ініціатор відродження Івківців Назар Лавріненко радить їхати не тією дорогою, яку прокладає карта у телефоні, а іншою, хоч трохи асфальтованою. Слушна порада, бо якщо й асфальтівкою їхати важко, то що вже казати за іншу, неасфальтовану, особливо в час міжсезоння. І якщо козацької атрибутики у цих краях вистачає, то хороші дороги – це те, чого дуже бракує. Між тим, як стверджує Назар Лавріненко, історик за освітою, територіально село Івківці було колись за площею навіть більшим, ніж Черкаси.

Я бував до Революції гідності в Українську – це невелике містечко на Донеччині, згасання якого тоді намагалися подолати шляхом роздачі житла охочим. У Івківцях схожа програма, однак, якщо в шахтарському містечку її ініціювала влада, то тут усе намагається зробити самотужки один місцевий чоловік. Саме до нього ми і приїхали.

Назар Петрович міг стати науковцем, і, по суті, він ним якийсь час і був, адже по закінченні історичного факультету Черкаського національного університету працював учителем історії і правознавства в Івківській школі. Потім – десять років в університеті, де захистив дисертацію. Згодом чоловік пішов у бізнес, створив турагентство.

ДЕТАЛІ ТУТ

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

Назарій Вівчарик отримав козацьку відзнаку