«Не просто отримали допомогу, а втілили ряд ідей», – Вівчарик

Черкаське видання «Прочерк» – одне з десятків медіа, яке отримало підтримку від міжнародних партнерів Національної спілки журналістів України завдяки участі у творчих проєктах. Зокрема, участь у проєкті «Ми з України!» дала змогу виданню одержати певне фінансування від ініціативи Ukrainian Media Fund, яку започаткувала Фундація Gazeta Wyborcza разом із партнерськими організаціями медіакомпаній скандинавських країн.

На сьогодні «Прочерк» – серед лідерів медіа Черкащини, ресурс публікує понад 30 новин щодня. Відвідуваність сайту – понад 200 тисяч на місяць.

Публікуємо відгук головного редактора сайту «Прочерк» Назарія Вівчарика про важливість міжнародної підтримки медіа в нинішній час. Далі – пряма мова.

«Дійсно, зараз журналістика перебуває у вкрай скрутному становищі, бо редакції збідніли через обвал рекламного ринку, адже в країні війна. І саме тому допомога від НСЖУ та партнерів була вкрай важлива. Цінним було те, що кошти були надані не просто на техніку або засоби безпеки, а саме на редакційне життя, на обслуговування редакції, на розвиток і на зарплати. Це суттєве доповнення до наших заробітків, я б сказав це була критична допомога, що визначила подальшу роботу. Адже ситуація настільки скрутна, що ми працюємо з дому, офіс закритий, щоб платити за комуналку самий мінімум, кількість працівників зменшилася, як і зменшилася кількість виїздів, відряджень, бо це теж потребує коштів.

Саме тому доповнення до редакційного фінансового кошику було вкрай важливим і дало змогу підживити нас фінансово для подальшої роботи редакції і виконання безпосередньо журналістських функцій. Інакше просто не знаю, як би ми могли займатись своєю роботою, можливо, хтось би змінював фах…

Водночас, за час співпраці і існування проектів нам вдалося не просто отримати кошти, а у рамках проектів втілити ряд ідей, подати ряд матеріалів. Так, під час реалізації творчих проектах «Ми з Україні!» та «Журналісти важливі!» ми опублікували ряд інтерв’ю, зробили портретні нариси та історії з нашими волонтерами і журналістами, які або змінили професію і пішли захищати Україну, або паралельно з роботою волонтерять. Теми були на часі, а відвідуваність показала, що історії зачіпають людей і їм справді цікаво їх читати. Тобто відвідуваність на сайт зросла. Також корисні були матеріали у рамках соціальної складової, бо, наприклад, у матеріалах про волонтерів ми ознайомили читачів і з допомогою, яка може прийти з тих чи інших організацій чи установ, з людьми, що волонтерять, та доставляють цю допомогу, з механізмом надання допомоги.

Вважаю, що матеріали про журналістів були також необхідними для популяризації нашої професії. Окрім того, ми не замовчували, а навпаки акцентували увагу на тих ЗМІ, де працюють журналісти, або працювали, до того як піти на війну. Таким чином ознайомили читачів з нашим місцевим медіаландшафтом, підтримуємо колег інформаційно.

Ми дуже цінуємо підтримку від міжнародних донорів та від професійної спілки. Ми докладаємо зусиль, щоб далі фахово та професійно інформувати суспільство, знаємо, що нас читають, а надто ті матеріали, які ми намагаємося готувати у рамках конструктивної журналістики, де не просто подається позитивна історія, а й шляхи вирішення. Готові долучатися до нових проектів, вдячні за підтримку та сподіваємося на швидку перемогу ЗСУ! Слава Україні!».

***

За час дії програми допомоги українським медіа у 2022 році Національна спілка журналістів України, за вагомої підтримки партнерів Ukrainian Media Fund та Gazeta Wyborcza Foundation, надала фінансову допомогу 43 редакціям.

У контентних проєктах «Ми з України!» та «Журналісти важливі!», ініційованих НСЖУ, на постійній основі взяло участь 36 медіа. Вони отримували фінансову допомогу від партнерів терміном два місяці і більше. Зокрема, серед учасників проєктів – 29 регіональних та місцевих редакцій. Допомогу від НСЖУ та Ukrainian Media Fund отримало й 7 всеукраїнських медіа, загальна аудиторія яких становить понад 3,5 мільйона читачів. 25 українських медіа – учасників проєктів НСЖУ – завдяки допомозі змогли оплачувати друк своїх газет.

За час дії проєкту «Ми з України!», ініційованого НСЖУ за підтримки Ukrainian Media Fund та Gazeta Wyborcza Foundation, у місцевих та національних медіа вийшли друком чи в ефір понад 480 авторських матеріалів про сильних духом українців, які допомагають співвітчизникам під час війни. За два місяці впровадження ініціативи «Журналісти важливі!» медіа-учасники проекту опублікували понад 80 матеріалів про роботу своїх колег. Проєкт ще триває.

Ініціативу Ukrainian Media Fund започаткувала Фундація Gazeta Wyborcza разом із партнерськими організаціями медіакомпаній скандинавських країн. Фонд був заснований на знак солідарності з журналістами та фотографами, які щодня ведуть репортажі з передової в Україні. Його головною метою є мобілізація міжнародної підтримки – як фінансової, так і матеріальної – для місцевих засобів масової інформації в Україні. Так через Ukrainian Media Fund для українських журналістів було передано захисне спорядження і обладнання для роботи: ноутбуки, павербанки, фото- та відеокамери, штативи, смартфони.


Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

Назарій Вівчарик отримав козацьку відзнаку