Інна Лук’янець: Чому декому маски носити комфортно?

Зрозуміло, що перша реакція на введення в повсякдення медичних масок для більшості була шокуючою. Ми до цього за життя з подібним не зіштовхувалися, не було такої практики. Знали лиш про це з історії, але, зрозуміло, що це були зовсім інші історичні періоди, тож і пандемії протікали по іншому. Як це мало бути у нас, ми не уявляли. Та зараз декого маски захищають навіть від глибинних страхів.

Коли природня перша реакція – шок – пройшла, ми стали розуміти, є щось, що заважає нам у житті. Адже без них тепер не можна зайти, приміром, у магазин. Водночас, якби людство не адаптовувалося до всього у житті, то вже б вимерло. Тож і тут ми змирилися з цим дискомфортом і шоку, паніки вже немає. Дискомфорт присутній, але він менший.

Мода спробувала під лаштуватися під нові вимоги. Модні фірми стали виробляти маски. Також маски роблять трендовою річчю, поєднуючи її з кольором плаття, іншого одягу. А коли річ входить в моду, то це стає вже навіть престижно. Так колись було з вишивкою. Був період, коли це було не дуже модно. Зараз це дуже модно. До слова, інколи вишивка вже трапляється і на масках.

Утім, чи є таке, що деяким людям незалежно від індустрії моди комфортно було одягти і носити маску? Так! Є екстраверти і інтроверти. Екстраверти – люди демонстративного характеру, орієнтовані на соціум. А є інтроверти – люди, які орієнтовані на свій внутрішній світ, переживають емоції глибоко в собі, не люблять ділитися емоціями і виставляти життя напоказ. Є ще амбіверти, з середнім показником, у яких дві попередні риси гармонічно поєднані.

Зрозуміло, що для екстравертів сьогоднішня цифрова епоха якраз доречна. Вони виставляють життя напоказ в «Інстаграмі». Епохою інтровертів було 19 століття. І якщо екстравертам маски заважатимуть (хіба що їм на руку будуть модні і яскраві маски), то інтроверти сприймають маски спокійно, бо вони і так ніколи не любили привертати до себе уваги. Ви помічали на вулицях людей в масках? Вони вдягли маски і їх це не хвилює, ходять і на вулиці.

Проте, є ще категорія людей, що страждає на соціофобію. Є дані по Європі, що таких людей в суспільстві близько 40%. Мова про страх публічних виступів, що про тебе подумають люди, чи не забруднений в тебе одяг, чи нормальна зачіска, чи не почервоніли вони у розмові? Тож якщо взяти інтровертів, соціофобів, вже набереться достатня кількість людей, яким маски або просто не приносять дискомфорту, або навіть подобаються їм, бо захищають від страхів зовнішнього вигляду (макіяж, гоління). Ще б я виділила категорію людей, які дійсно дуже бояться вірусу. Тож вони насамперед вірять у хорошу захисну властивість маски.

Знаю, що є люди, які сподіваються: навіть коли ми подолаємо вірус, захворюваність піде на спад і відпаде потреба носити маски, проте така мода в суспільстві лишиться, це залишиться соціальною нормою.

Між іншим, дискусії про те, чи треба носити маску, чомусь виникають лише в нашій країні. Я маю клієнтів зі Швеції, США, Канади, Угорщини, Німеччини, Голландія, Польща. І там дуже строгі нокдауни. Десь навіть не можна після 8 вечора виходити на вулиці. В Угорщині не можна було в гості приходити більш ніж у чотирьох. За цим стежили і сусіди. Вже на новий рік там не було ярмарків. Так, визнаю, що там може бути краща ситуація з виплатами підприємцям, люди повтомлювалися, водночас, епідемія дуже пішла на спад. А в нас люди обирають владу, потім її критикують за багато рішень, навіть за необхідність носити маски, хоч це рішення не локальне, а глобальне, враховуючи практику інших країн. У нас люди без масок і в них істерика, у Німеччині всі в масках і всі спокійні.

Інна Лук’янець, психолог, викладач

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа