Публікації

Показано дописи з серпень, 2024

Що ховають сусідські будинки?

Зображення
У підвалі одного з оксфордських будинків знаходять ледве живу жінку з маленькою дитиною. Господар дому, пристаркуватий чоловік хворий на деменцію, зізнається, що вперше бачить її, та й решта місцевих потерпілу не впізнають. Жінка ж не говорить ані слова, що значно ускладнює процес розв’язку цієї справи. Детектив Адам Фоулі вирішує долучитися до розслідування. Відірватися неможливо! Я лиш дізнався, що є продовження і тепер хочу продовження. Це крута книга. Це крутий детектив. Раджу. І тут вам не просто розслідування від Фоулі. Ні. Тут такий собі кубик-рубик, адже ви дізнаєтеся позиції інших, бачення ситуації з боку інших. Це крута книга саме тим, що дає можливість подивитися на історію немов у 3Д, як в кінотеатрі, у об’ємному вимірі. Тут вам вирізки з газети, тут бачення події очима іншого героя. Історія, що тримає в напрузі до останньої сторінки. Повороти сюжету, що змінюють не лише хід подій, але і кидають тінь на кожного. Ну і неочікуваний фінал, що ще треба вам для детекти

Симоненко – вічний

Зображення
Збірка вибраних творів одного з найвідоміших шістдесятників, Василя Симоненка, відкриває серію «Письменники-натхненники», започатковану у видавництві SNOWDROP. Збірка містить усю художню прозу Василя Симоненка, а також фрагменти його листування з найближчими родичами й друзями та низку віршів, які відображають основну тематику лірики письменника: філософську, пейзажну, громадянську та інтимну. Пропоновані тексти, хоч і публікувалися в раніших виданнях, не належать до масово розтиражованих, хрестома тійних, тому для декого з читачів можуть стати справжнім відкриттям, а для тих, хто з ними ознайомився раніше, при водом глибше поміркувати над багатьма екзистенційними проблемами, над тяжкими реаліями підколоніального буття українського народу у ХХ ст., осмислити історичні уроки і зробити з них для себе правильні висновки. Це крута книжечка, вона зручна по формату, вона сповнена глибокими текстами. Симоненко як спалах, прожив дуже мало, але горів надто яскраво. Його твори настільки чіткі,

Срібна Земля: дегустаційні зали як спосіб залучення туризму (ВІДЕО)

Зображення
Закарпаття зустрічає кілометрами теплиць. Особливо побіля Хуста. Цей край здавна вважається сповненим туристичних локацій, замків, мальовничих краєвидів, попри це тут безліч можливостей для розвитку аграрної сфери. А чи не поєднати виробництво з туризмом? У моду тут увійшли дегустаційні зали, бо виробники дають можливість спробувати свою продукцію і обрати те, що вам за смаком. Ми побували на буйволячій фермі, побачили волохатих свиней та угорських сірих корів з великими рогами, а також скуштували крафтове вино.

«Коник», що везе яблука по всій країні (ВІДЕО)

Зображення
Закарпаття, або як називають цей край, Срібна земля, має багата на врожаї різних культур. Гори захищають цей край від західних вітрів і тут чудово почуваються, наприклад, яблука! Та аж настільки, що фермер з провінції завоював український ринок фруктами і натуральними соками під торговельною маркою «Коник». Ці соки продаються по всій Україні в багатьох торгових мережах, у тому числі в Черкасах в поширених мережах «АТБ», «Сільпо» тощо.

Хуст має поруйнований замок, але макет набагато краще (ФОТО)

Зображення
Сідаємо в Смілі Черкаської області на потяг Запоріжжя-Солотвино, їдемо в Хуст. Взагалі, Закарпаття край замків, але Хустівський замок час поруйнував.  

Замок, який майже руїна (ФОТО)

Зображення
Середня́нський за́мок — замок, розташований в селищі міського типу Середнє Ужгородського району Закарпатської області, пам'ятка архітектури національного значення.

Замок ветеран. Недоступна фортеця (ФОТО)

Зображення
Замок Паланок у Мукачеві можна назвати справжньою перлиною архітектури західної України. Він розташований на висоті 68 м на недіючому вулкані і займає величезну площу майже в 14 тисяч квадратних метрів. Таємні підземні переходи, до сих пір збережені під стінами і вежами, свого часу служили укриттям для людей і худоби. Фортеця поділена на три тераси, три рівня: Верхній, Середній і Нижній замки. Досі невідома точна дата заснування замку, але він згадується вже в документах XI століття.

«ЧендейФест 2024»: нагородження

Зображення
 21-24 серпня на Закарпатті відбувається літературно-мистецький «Чендейфест 2024». Цього року фестиваль приурочений 100-річчю від дня народження дружини письменника, Шевченківського лауреата Івана Чендея – Марії Іванівни, яка була підтримкою і вірною супутницею митця, та 100-річчю відомого режисера Сергія Параджанова.

Замок «Сент-Міклош» (Чинадіївський)

Зображення
Сент-Міклош, що в Чинадієво, поблизу Мукачева. Цікавим є вже те, що це перший в Україні замок, який держава віддала в оренду приватній особі. До нинішнього статусу палац йшов довго.

Сироварня, теплиця, млин, – поштовх для розвитку села від Закарпатської асоціації місцевого розвитку (ВІДЕО)

Зображення
Зустріч з фермерами-переселенцями, виробництво сиру, борошна, відвідування теплиць… Чим цікаве село побіля Хусту? Потрапляємо в Нижчє Селище і розуміємо, що село може бути центром розвитку Закарпаття. Тут об’єдналися задля спільної мети і результатом є прокладання водогону, створення підприємств, створення житла для ВПО тощо.

Унікальна велосадиба, лавандові поля та консервований часник (ВІДЕО)

Зображення
У рамках проєкту «MediaДім сталого розвитку для локальних журналістів» нам вдалося побачити ряд цікавих ініціатив у місцевих громадах на Закарпатті. Далі читайте про велосадибу в колишньому зерносховищі в Дубриничах, про лавандову гору в Перечині та про «Турянський часник» у фермера Владислава Симочка.

Переслідуваний і Схудлий – два романи під однією обкладинкою

Зображення
Нещодавно втрапила до рук книга Стівена Кінга видавництва КСД. Тут під однією обкладинкою видали два романи. Я не дискутуватиму на тему, чи нормально це: втулити в одну книгу два романи? Чи має бути між назвами романів на обкладинці хоча б крапка та чи коректно перекладені назви романів? На цю тему є вже окремі гілки обговорень в соцмережах.

«Говерляна 2024»: Молодий Народний Рух відновив традиційне таборування

Зображення
8-11 серпня у серці українських Карпат вперше після початку повномасштабного вторгнення відбулось традиційне таборування «Говерляна», організоване Всеукраїнською громадською організацією «Молодий Народний Рух» за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

Карта... згадка про Курськ

Зображення
  Карта Української Народної Республіки в межах 1918 року, в склад якої входять: Стародуб (нині — Брянська обл.), Суджа (Курська обл.), Білгород і Валуйки (Білгородська обл.).  А також маємо іншу карту:

Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення зареєструвала «Прочерк» суб’єктом у сфері онлайн-медіа

Зображення
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення сьогодні зареєструвала видання «Прочерк» суб’єктом у сфері онлайн-медіа та присвоїла ідентифікатор у Реєстрі.

Злочини проти довкілля: росіяни розстрілювали заповідник, де місцями радіації як у Чорнобилі

Зображення
Через військове вторгнення росіян в Україну страждають не лише люди, а й природа. Від обстрілів окупантів потерпають поля, ліси, забруднюється земля, знищується флора і фауна. Страждає не лише зона бойових дій. Страждає вся Україна. Ще торік інформував «Прочерк», площа засмічення земель через вибухи н а Черкащині становила 2 469 045,00 кв.м.

Україна запустила глобальну кампанію VOLIA на Олімпійських іграх у Парижі

Зображення
BRAND UKRAINE, Projector Institute та Міністерство закордонних справ України запустили глобальну комунікаційну кампанію з популяризації волі як філософії українського способу життя. Організатори зазначають, що воля — це комплекс унікальних навичок стійкості, наполегливості, прагнення до свободи та самовираження. У майбутньому феномен волі може стати філософією та стилем життя не лише для українців, але й для мільйонів іноземців за кордоном. Глобальна комунікаційна кампанія розпочалася на Олімпійських іграх у Парижі. Саме ключова спортивна подія стала платформою для перших проявів кампанії. Вона комунікаційно підсилила українську збірну, цьогорічне гасло якої — "The Will to Win", тобто "воля до перемоги". За словами організаторів, у такий спосіб Україна вкотре нагадала світові, що її боротьба за свободу, участь в Олімпійських іграх та інших міжнародних змаганнях, попри виклики повномасштабної війни, — це беззаперечний прояв волі. Український дім у парку “