Єврокомісія готується у жовтні надати рекомендацію почати переговори про вступ України до ЄС

Україна – це держава, що стане частиною ЄС. Це ключове. А що воно таке те ЄС? Як просто розповісти про складне. Про глобальне і локальне говорили на заході для журналістів локальних медіа Відновлення & Євроінтеграція: що варто знати журналіст(к)ам, щоб впливати на розвиток громад. Тема стосувалася Європейської інтеграції.

Як відомо, Єврокомісія готується у жовтні надати рекомендацію почати переговори про вступ України до ЄС.

Цінностями, спільними для всіх країн ЄС, є повага до людської гідності, свобода, рівність, верховенство права та повага до прав людини, зокрема прав меншин.

«Для читача важлива не подія чи факти, а те, який вплив це матиме на життя читача. Читачу важливо в доступній формі демонструвати складний контекст розгорнутої події, а не робити паркетні новини», – каже Зоя Казанжи – журналістка, медіа-тренерка.

Сергій Сидоренко - редактор сайту Європейська правда зауважував: Будучи за кордоном, в Брюсселі, звернув увагу, що на центральній вулиці не смердить вихлопними газами. Адже кажучи про ЄС, кажемо і про стандарти, нормативи, вимоги.

«Ми розуміли в нашому виданні, що Україна – це держава, що дуже скоро почне переговори про вступ до ЄС. Це ключове. І тому слід писати вже сьогодні про ЄС, бо це не щось далеке. Це і інфраструктурні проекти, і стандарти, і історії успіху українських підприємств, що виходять на європейський ринок. Це про те, що ТАМ не смердить, як у нас на вулиці від загазованості», – каже Сергій Сидоренко.

Про історію підготовки вступу до ЄС, ключові аспекти розповіла Ярослава Прокопенко - старша менеджерка з кампаній (європейська та євроатлантична інтеграція) Офіс реформ Кабінету Міністрів України. Пригадала, якими повільними кроками ми йшли до ЄС, до 24 лютого 2022 року і як зараз, з початку повномасштабного вторгнення все пришвидшилося. 

Пояснила, що таке статус кандидата, а головне, які сім рекомендацій ми як країна маємо нині виконати.

Що ж таке членство в ЄС?

А де ми зараз перебуваємо, на якому рівні, з точки зору Європейської комісії?

…. І з точки зору Уряду України?

І що далі робитимемо цьогоріч, і що чекає у 2024 році?

ЧОГО НЕ ВИСТАЧАЄ ЧИТАЧАМ

В українських медіа мало розповідають про життя і проблеми європейських країн, успішні історії українських бізнесменів

Водночас слід розуміти, що Євроінтеграція один з інструментів побудови нової України. І реформи мають відштовхуватися від європейських норм і стандартів, від зобов’язань, які взяла на себе Україна в рамках угоди про асоціацію.

Страхи і міфи про ЄС, які теж слід долати:

Землю скуплять іноземці.

Іноземні продукти витіснять вітчизняні.

Виростуть ціни і все буде дорого.

Права насамперед лгбт, але ігнорування сімейних цінностей.

«Нас там ніхто не чекає».

Усі ці міфи слід розвінчувати. І найважливіше ,як казав один зі спікерів, - успіх вступу в ЄС – це бажання не когось з влади, а країни і населення в цілому. Навіть, якщо можливий якийсь зрив вступу, та відкату назад не буде. Бо багато законодавчих нововведень, норм і правил вже відбулися, вже входимо у процес, який не спинити. І вже з адаптацією законодавства  та реалій життя до реалій ЄС багатьом олігархам і іншим особам важко буде працювати так, як раніше… І тут потрібна саме просвітницька, роз"яснювальна журналістика, а не лише журналістика новин.

Цікавою була презентація системи DREAM - екосистема управління відбудовою інфраструктури.

Це державна електронна екосистема, яка забезпечує єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. Громади можуть створювати свої проєкти, презентувати їх міжнародним партнерам для залучення фінансових ресурсів та управляти процесом будівництва. Скоро система запрацює сповна і ті ж таки країни ЄС зможуть прозоро і публічно бачити, де, кому і яка надається допомога

  

Захід Відновлення & Євроінтеграція: що варто знати журналіст(к)ам, щоб впливати на розвиток громад проводився в межах проєкту «Локальні медіа та ОГС: навчання з євроінтеграції та відновлення», який імлементується Isar Ednannia за фінансової підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту The German Marshall Fund of the United States та співфінансується Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні в межах проєкту «Українська Спільнота ОГС «Відновлення», а також у межах проєкту Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку USAID Ukraine - USAID Україна.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика