НАРИС_Сагунівська громада край Дніпра: озеленена, компактна, перспективна

 Сагунівська громада об’єднує три села і на сьогодні налічує понад 5 тисяч мешканців. Голова громади Ірина Бодяненко, як і декілька років тому після обрання, працює без заступників, бо бракує кадрів. Робочих місць у громаді небагато. Вона отримує кошти до бюджету насамперед з податку на землю, крім того – знаходиться в пошуках інвесторів та фахівців. Хоч і перше, і друге частково вирішено. Чим живе громада і перед якими труднощами постає сьогодні? 

За сприяння ООН тут готуються в центральному селі громади відкрити хаб. Тут у кожному селі дуже красива озеленена центральна частина. Тут плетуть сітки для захисників, тут очікують на побудову вітряків для вироблення електрики і мріють про створення реабілітаційного центру

Зараз громада одна з перших закінчує комплексні плани

Загалом територіальну громаду можна назвати об’єднанням переселених сіл. Адже всі села громади: Сагунівка, Топилівка і Боровиця – були колись переселеними через створення Кременчуцького водосховища. Нині села розташовані компактно одне за одним, усі біля Дніпра. До слова, розташування сіл породжує тут рибний промисел, тож робота рибних господарств – одне з чинних підприємств в Сагунівській громаді. Проте є тут і сільські господарства, які орендують навколо поля і шукають свій шлях. Якщо раніше одне з підприємств займалося вирощуванням яблук, то нині перейшло на овочі – так звану борщову групу.

– На сьогодні маємо в громаді підприємство, що вирощує насіння кукурудзи. Це французький агрохолдинг, що працює за євростандартами. Саме це підприємство цікаве тим, що завозить у село молоко і люди можуть купувати якісний продукт, яке відповідає усім нормам. Звісно, маємо й інші вигоди. Підприємство утримує футбольну команду, частково ремонтує дороги. Разом з іншими підприємствами взимку розчищають своєю технікою дороги. Окрім того, зверталися до підприємств, які у нас працюють і за іншими потребами. Коли робили бомбосховище, потрібні були то ківш, то інший транспорт, то пісок…, – каже голова громади Ірина Бодяненко.

Щодо інфраструктури, то у громаді зараз є дві школи і два садочки: у Сагунівці і Боровиці. А в Топилівці діє навчально-виховний комплекс, де досить небагато дітей, тож опалення там здійснюється електрикою в невеликому приміщенні. Водночас освіта є і найбільшим навантаженням на бюджет – 60% коштів з загального кошика йде саме на неї.

– У нас в Сагунівці було 2 школи на 400 місць. У одній школі було 200 дітей, а в іншій 50, така ж ситуація була по садочках: в одному було багато діток, в іншому геть мало. У підсумку ми закрили одну зі шкіл (там було всього 50 учнів, але на її обслуговування йшли мільйони) і нам передали на баланс стару будівлю, яка більш як півстоліття не ремонтувалася. Проте ті школи, що є, намагаємося оснастити. Купуємо мультимедійні дошки, у садочки проєктори, вдалося оснастити освітні заклади за допомогою проєкту уряду, – каже Бодяненко.

 ДЕТАЛІ ТУТ

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика