Пам'ятаєте старого письменника, що на Рейтарській продавав свої книжки?

Пам'ятаєте старого письменника, що на Рейтарській продавав свої книжки?
Його звали Вадим Якович Бойко, це він написав роман "Слово після страти", для якого за основу взяв історію свого ув'язнення в концтаборі "Освенцим". Роман витримав 19 (!!!) перевидань, а його автор був єдиною відомою історикам людиною, котрій вдалося врятуватися з газової камери. В.Я. Бойко - учасник трагічного "Маршу смерті", коли у 1945 році в'язнів концтаборів, розташованих у Польщі, пішки переганяли до Австрії, бо наближався фронт. Величезна кількість (цифр не пам'ятаю) учасників маршу загинула.
Після звільнення з концтабору Вадим Бойко 5 років відслужив у війську, після чого став майстром спорту зі спортивної акробатики, членом різних збірних команд республіканського рівня, одночасно закінчив інститут фізкультури. Закінчивши спортивну кар'єру, Вадим Якович прийшов у літературу зрілою людиною. Він написав небагато книжок: "Слово після страти", "Якщо на землі є пекло", "Сповідь страченого", "Незабутнє". Його твори перекладалися російською, угорською, словацькою, французькою мовами.
За свої романи Вадим Бойко не отримав жодної літературної премії (воно і не дивно: сам Григір Тютюнник за життя мав лише одну).
У 2019 році Вадим Якович пішов від нас.
Цього тижня документи Вадима Бойка стали частиною Національного архівного фонду.
Автор фотографії підписався Vladini, величезна дяка, шановний фотографе!
Автор тексту: Сергій Табурин

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа