Eugen Fedchenko: Ми входимо в другу фазу інформаційної війни, набагато небезпечнішу і складнішу, ніж першу, в якій Україна перемогла.

Поки ви висловлювали своє занепококєння черговим звітом Amnesty(і цілком заслужено), телеканал CBS випустив сюжет про постачання західної зброї в Україну, точніше про те, як вона зникає в невідомому напрмяку. І цей сюжет вам також не сподобається - так само як він не сподобався і мені.
Але це все симптоми одного процесу, про який я попереджав багато разів. Ми входимо в другу фазу інформаційної війни, набагато небезпечнішу і складнішу, ніж першу, в якій Україна перемогла.
Нагадаю, що моя теорія була про те, що друга фаза російської інформвійни проти нас буде присвячена вже не поясненням того, чому Росія воює проти нас - цю фазу Росія якраз програла - бо вона була фактологічна і тому з нею легше було боротися. Друга фаза - про закладення в західний інформаційний простір сумнівів про те, чому Україні потрібно чи непотрібно допомагати і підтримувати, в тому числі і зброєю. І матеріалів, що просуватимуть цей наратив, ставатиме з кожним днем все більше. Їх буде настільки багато, що ви навіть не будете навіть встигати ними обурюватися.
Трішки про сам сюжет на CBS. Він триває аж 26 хвилин - цілком достатньо, щоб вкласти в глову аудиторії "правильний" месседж. В ньому багато в чому повторються ті ж самі самі тези, що були в статті Financial Times на самому початку цього другого етапу. Але цей сюжет матиме ще більший вплив - в першу чергу на американську аудиторію. Бо він використовує візуальні засоби для розовідання цієї "історії", і всі ці речі про те, як західна зброя зникає на кордоні України, розказуються вже не самими журналістами, а різними людьми, які начебто були самі свідками цього.
А це вже викликає набагато більше довіри. Особливо якщо про це розповідають аудиторії колишні американські військові, які начебто все це бачать своїми власними очима.
Сюжет збудований як таке собі журналістське розслідування, а значить - буде викликати довіру. Короткий опис самого телекананалу до відео одразу задає "правильний" вектор для розуміння того, про що цей фільм: 'Flooding a country with advanced weapons can have grave consequences, even when done with the best of intentions. This CBS Reports documentary goes inside Ukraine to get a firsthand look at how military aid gets from the border to frontline soldiers'.
Цікавим є і підбір експерта, що коментує - серед всього розмаїття експертів ним чомусь став саме Чарльз Купчан, який ніколи не приховував своїх проросійських поглядів, які часом добре замасковані під удавану нейтральність.
Коментарі на YouTube також є достатньо красномовними. Осm лише деякі з них: 'we have sent them billions in arms & have zero accountability of them' або ось такий 'Now this is what we were talking about about 4 months before the invasion. If we send help how do we know its going to be any good'.
А найцікавішим є те, що одна із експерток, яка розповідає про те, як зникає ця зброя, і ніхто не знає що з нею відбувається після перетину кордону, є представницею... ніколи не повірите - Amnesty International
передрук з ФБ

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча