У Моринцях відбувся сьомий фестиваль Ше.Fest

Напередодні Дня Незалежності, 21 і 22 серпня у селі Моринці Черкаської області вже всьоме відбувся всеукраїнський фестиваль Ше.Fest. Кожного року оргкомітет обирає тему фестивалю та цитату із творчості нашого натхненника Тараса Шевченка. Цього разу темою стала любов, а гаслом - "Кохайтеся, чорнобриві!"

Організатори розробили сучасний і несподіваний дизайн, створивши молодіжний образ Шевченка у стилі поп-арт - юного, зухвалого, модного, популярного у своєму оточенні. Можливо, саме таким був би молодий бунтар Шевченко, якби жив у нас час?

Фестиваль був заснований командою організаторів-волонтерів у 2014 році та присвячений 200-річчю Тараса Шевченка. Тоді він планувався як одноразова акція, але глядачі та учасники просили продовження - тож фестиваль став постійним. Цього року він мав відбутися вже увосьме, але у 2020 році корективи вніс локдаун. У 2021 році Ше.Fest розрісся і став потужнішим - зокрема, завдяки підтримці таких сильних партнерів як Український культурний фонд, Благодійни фонд МХП-Громаді, Міністерство молоді та спорту України, Черкаська обласна державна адміністрація та інші благодійники. Свій внесок внесли й пошановувачі фестивалю, фондуючи Ше.Fest на краудфандинговій платформі Спільнокошт.

Ше.Fest підготував понад 10 локацій для відвідувачів, на яких розваги та нові знання змогли знайти і діти, і дорослі, і люди старшого віку.

Одна з найважливіших локацій фестивалю - Просвітницька галявина, де глядачі можуть дізнатися багато нового про постать Кобзаря, українську історію та культуру. На ній відвідувачі змогли побачити виступи як постійних, так і нових учасників. "Стовпами" Просвітницької галявини уже стали відомий український письменник Василь Шкляр та казкар Сашко Лірник. Вони підтримали перші фестивалі своєю присутністю і своїми іменами, а тепер приїжджають кожного року, щоб зустрітися з шанувальниками у Моринцях.

Вперше побували на сцені Просвітницької галявини і стали відкриттям фестивалю

письменниця Лариса Ніцой з лекцією "Секрет феномену Шевченка: без інтернету і ЗМІ його знали в кожній українській хаті", тележурналіст, актор, ведучий і поет Сергій Смальчук з перфомансом та громадянською лірикою, гурт "Десь Там" і бандурист Віктор Пашник.

А найбільш залюдненими виявилися поетичний Ше.Батл і виступ гурту Шпилясті кобзарі. Варто сказати, що кожного року учасники поетичних змагань стають все сильнішими, а боротьба - все запеклішою. Галявина порадувала великою кількістю глядачів, цікавими фотозонами та насиченим спілкуванням. Новинкою цього разу став екран, на якому демонстрували презентації.

У Ярмарку майстрів взяли участь більше 70 майстрів. Тішило різноманіття виробів, зокрема на Ше.Fest привезли тканий і вишитий одяг, прикраси, дерев'яні дитячі іграшки, глиняний посуд, картини. Увагою користувалися фігури тварин з рогозу: біля них збиралася черга з охочих сфотографуватися. Ярмарок працював протягом обох днів фестивалю до пізнього вечора. Велика кількість відвідувачів  засвідчила значний інтерес до рукотворних виробів. Все різноманіття талантів українського народу зібралося на фестивалі. 


Дитяча галявина цього року була нереально святковою, насиченою атракціями, примагнічувала величезну кількість дітей та дорослих. Особливо запам'ятали глядачі студію козацьких бойових мистецтв "Герць", яка створила справжню козацьку атмосферу. Втім, не менш захоплююче враження справив і Військово-патріотичний клуб "Гайдамаки" з міста Тальне з інтерактивною виставкою зброї часів УНР і сучасних часів.

Турнір на м'яких палицях, фото-зона зі справжньою козацькою зброєю, майстер-класи, дитяча анімація, конкурс читання віршів Шевченка, турнір на м'яких палицях, локація від "СвітЛиці" (місто Броварі) з Ше.Квестом підкорили серця абсолютно всіх гостей.

На Художній галявині кожного року з'являються все цікавіші майстер-класи. Вражає, наскільки різносторонньо-талановиті наші люди. Багато відвідувачів (і дорослих, і малих) виходили з Галявини художників щасливими, стільки дітей її просто не покидали аж доти, доки батьки їх не витягували звідти... Цього року зібралися дуже душевні учасники, і цю душевність вони дарували відвідувачам. Мабуть, тому на них і зліталися, як метелики на світло вночі.

Театральна сцена вже вкотре збирає аншлаг. Організатори не припиняють дивуватися, наскільки багато людей прагнуть побачити вистави, присвячені постаті Тараса Шевченка. Із різних залів Будинку культури доносяться стільці, глядачі готові стояти в проходах. Цього року відвідувачі фестивалю побачили дві вистави: "Шевченко.Остання любов" від режисерки й драматургині Ольги Анненко (Київ) та "Полусмак останнього кохання" від театру театр української традиції "Дзеркало" (режисер - заслужений діяч мистецтв України Володимир Петранюка (Київ).

Звісно, найбільше людей приїхали, щоб побачити учасників Головної музичної сцени. Цьогоріч на ній виступали вісім учасників. Частина із них вже добре зарекомендували себе на минулих фестивалях і вже стали друзями фестивалю - це Go_A, Нумер 482 і Тінь Сонця. Два гурти виступали на Ше.Fest уперше - Один в Каное та KALUSH. А два гурти - Зграю та Banderas BLUES BAND організатори розшукали за допомогою конкурсу Ше.Пісня.

А оскільки цього року темою фестивалю було кохання, головна сцена не могла без нього обійтися: дві закохані пари подарували глядачам хвилюючі освідчення зі сцени, і обидва рази чарівні панянки сказали "Так". До речі, освідчення зі сцени відбуваються на головній сцені вже не вперше. Цього року на фестиваль приїхала пара, яка три роки тому прилюдно розказала про свої почуття перед багатотисячним натовпом глядачів - тепер вони чоловік та дружина.

У кого з глядачів ще залишилися сили після гуртів - ті могли наслолодитися ліричною музикою на Галявині нічної акустики, яка працювала з півночі до третьої ночі.

Відкривали локацію гурт зі Сміли під назвою ВМГ. Їхні акустичні мотиви були досить легкими, але водночас несли прихований драйв рок-н-роллу. Наступними на сцену ведучий Дмитро Лінартович запросив проєкт поета Дмитра Лазуткіна та композитора Бориса Севастьянова "Артерія". Команда подарувала слухачам різноманітність жанрів, поєднання музики з поезією, репу з мелодійним інтонуванням. Продовжуючи поетичну хвилю, на сцену виходили почитати власні вірші поети, що були серед глядачів. А тим часом фанати наступного гурту вже почали скандувати :" КО-ЛІР НО-ЧІ! КО-ЛІР НО-ЧІ!" Так, саме гурт Колір Ночі, що вже неодноразово виступав на головній сцені ШеФесту, завершували цьогоріч програму нічної акустики. І не даремно фанати чекали їхнього виступу так довго. Гурт виступив із своєю так званою "теплою програмою", заспівавши всі улюблені шефестівцями хіти і завершивши свій виступ мелодійними "Кораблями..."

Вдруге на фестивалі проводилися командні змагання серед молоді Ше.Games. Цьогоріч до участі долучилися 4 команди: "Герць" (молоді козачата із села Білозір'я), "Завзяте козацтво" із Звенигородки, "Моринські яструби" (які стали переможцями минулого року) і  команда волонтерів. За сумою п'яти конкурсів у важкій боротьбі перемогла команда волонтерів. Вони отримали кубок та цінні призи від генерального партнера БФ "МХП-Громаді", а всі учасники стали власниками пам'ятних футболок, у яких брали участь у грі. 

Варто згадати про волонтерів, адже вони - руки, ноги та душа фестивалю, на яких тримаються більшість організаційних моментів. Цього року до Моринців приїхав 51 волонтер. Більшість із них місцеві (із Моринців, із ближніх сіл та міст), але були й ті, хто приїхали з Херсону, Сум, Львівщини, Волині, Києва. Як зазначила кураторка цього напрямку Вікторія Михайловська, "Волонтери - то моя найбільша любов на фестивалі, ніякі інші події чи виступи не замінять відчуття того, які круті люди зібралися навколо".

Ше.Fest подарував глядачам море емоцій - два дні поспіль вони їли улюблений шевченків борщ із карасями, мандрували локаціями, знайомилися, надихалися і закохувалися в усе українське.

Фото: Андрій Некрасов, Максим Стеценко

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Незабутній запах Львова (оповідання готувалось на конкурс “Львів. Доза. Порно”)

Втрачені землі або розтерзана Україна