Модрина, спостережний пункт браконьєрів і сережки ліщини (ФОТО)


У заказнику місцевого значення Сунківський-1 під час походу з елементами наукового значення групою біологів та представника ЗМІ були виявлені факти розпилювання невідомими особами впалих дерев. Тож старих впалих дубів не було помічено. Водночас, як зазначають біологи, значення мертвої деревини для лісової екосистеми досить важливе. Також під час походу було знайдено спостережний пункт браконьєрів. Цікавинкою лісу є ділянки старих дубів та ділянка з модриною, яка створює відчуття, що ви перебуваєте не в типовому українську лісі, а десь на півночі Азії.



Аномальна погода теж додала свого: йдучи товстим листяним покривом, коли надворі січень, а ти не можеш зрозуміти, чи це весна чи осінь. На таку погоду реагує ліщина, яка випускає свої сережки.
Але про все по порядку. Насамперед знайте, що, йдучи в ліс, готуватися треба ще звечора. Вам не завадить рюкзак з водою (краще термос з чаєм) і їжею. Бо, находившись доволі багато на свіжому повітрі, ой як захочеться перекусити.
Зайшовши у ліс, плануйте маршрут, щоб потім не заблукати в трьох соснах. Описаний похід заказником Сунківський-1 (це ландшафтний заказник місцевого значення в Смілянському районі Черкаської області) мав на мені виявити гнізда хижих птахів. Та що ми врешті побачили?
дивлюся в майбутнє :)
Загалом враження від заказника гарне. Рубок деревини не помічено. Але були виявлені факти розпилювання упалих дерев. ФОТО нижче.





Про значення мертвої деревини для лісової екосистеми слід говорити. Мертва деревина створює величезну кількість оселищ та екологічних ніш: там може жити хто завгодно – від мікробів до комах і навіть тваринок. Так, личинка жука-оленя розвивається саме в мертвій деревині дуба. Мертва деревина – унікальне середовище існування. Це створює зовсім іншу картину лісу, і так було у пралісах, яких практично не залишилося. Один із найвідоміших пралісів Європи – Біловезька Пуща, розташована на кордоні Польщі та Білорусі, щороку приваблює тисячі туристів. Праліс має виняткове значення для дослідження природних процесів у лісових екосистемах.
У лісі також були місця для підгодівлі тварин. А от неприємним моментом стало виявлення засідки мисливців біля них. Та, як відомо, в заказниках полювання заборонено…
Окремо варто сказати про ділянку лісу, де росте модрина. Ця хвойна рослина втрачає взимку свої голки. Модрина зустрічається в північних приполярних низовинах на Алясці, в Канаді і Росії, на середніх і великих висотах в горах від півдня до півночі США, в Альпах Європи, Монголії, північному Китаї, Північній Кореї і в Японії. А от для нас вона нехарактерна. Тому перебувати у цілій ділянці лісу, серед модрин незвично. Немов ви поїхали кудись в іншу країну і там подорожуєте лісом.


А що ж гнізда? Власне це було метою походу. Науковці виявили три гнізда хижих птахів. Швидше за все, канюки звичайні, але літо покаже. Потім треба буде повернутися до цих дерев і перевірити навесні, хто ж там живе.
– Ми, як науковці, займаємося вивченням поширення та чисельності рідкісних видів птахів. Для цього здійснюємо регулярні польові виїзди не тільки в різні райони Черкащини, але й інші області України. Під час виїзду в Сунківське лісництво ми виявили пару дорослих орланів-білохвості, що занесені до Червоної книги України та ще 3 гнізда хижих птахів, власників яких можна буде встановити влітку. Такі дані узагальнюються та дають змогу здійснювати моніторинг за популяціями рідкісних видів. Зараз іде робота над підготовкою нового видання Червоної книги України, де ці матеріали також будуть використані, – роз’яснив мені Максим Гаврилюк, директор ННІ природничих та аграрних наук, орнітолог Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.
До слова, канюки, а точніше, їх кількість – це показник розораності наших земель. Раніше «Прочерк» вже порушував у попередніх публікаціях тему активної розораності земель, через що зникає цілина, зникають степи. А саме там водяться гризуни, якими харчується канюк – хижий птах родини яструбових.
Я також отримав коментар від Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства щодо побаченого.
Головний лісничий ДП «Смілянський лісгосп» Денис Івлєв зазначає:
– Щодо рубки мертвої деревини, то Смілянським лісгоспом жодні дозволи на проведення будь-яких лісозаготівельних робіт у заказнику «Сунківський-1» не надавалися. Загалом у зазначеному заказнику господарська діяльність підприємством не ведеться. Найближчим часом будуть проведені заходи для з’ясування обставин за даним фактом.
– Щодо засідок на дичину. Працівниками підприємства постійно проводиться рейдова робота з охорони лісового та мисливського фонду. У разі виявлення незаконного полювання, складаються протоколи, порушників притягують до відповідальності. Територія заказника «Сунківський-1» надана у користування ТОВ МГ «Сунки», яке здійснює охорону наданих мисливських угідь. Полювання у заказнику заборонено. Якщо такі облаштування виявляють працівники лісгоспу, то відбувається їх негайний демонтаж. Виявлені засідки також будуть демонтовані, а територія заказника обстежена.


Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Незабутній запах Львова (оповідання готувалось на конкурс “Львів. Доза. Порно”)

Втрачені землі або розтерзана Україна