Приїхав з ОТГ, їв мед, надихався природою, трясся черкаськими дорогами...


6 сіл і 2 селища входять до Моринської об’єднаної територіальної громади. Разом бюджет ОТГ складає 15 мільйонів, а якщо ділити на 1805 мешканців, то виходить більше норми, тому громада мусить ще давати реверсну дотацію. Це мало не найменша ОТГ в Україні, принаймні в області точно.




Реверсна дотація – це кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання. Кароче, забагато має громада, як думають у верхівках.
Чим цікава ця громада, де мені сьогодні довелося побувати? Найперше, як позиціонує себе громада – вона робить акцент на туризмі і культурі. Тут такі круті території, луки, байраки, балки, яри, що просто не можливо не замилуватись цим. Планують розвивати зелений туризм. А поки мають переселенця з Криму, який зайнявся вуликами і продає мед навіть до столиці. В нього і пройти терапію бджоловколюванням (правильно пишу?) можна. І на вуликах поспати в нього можна – крута штука, вперше посидів на вуликах і кльово, зразу покращення прийшло на мене.
Траса Київ-Дніпропетровськ ділить ОТГ надвоє, також є залізниця (напрямок електрички Знамянка-Миронівка), тож можна дістатись за потреби в ОТГ. До Києва, схоже ближче і легше дістатись, ніж до Черкас.
Одне з найбільших і найкрутіших сіл – Виграїв, де бережуть пам'ять Хмельницького, який у 1648 році наклепав військо Речі Посполитої. Хати тут розкинуті по долині, як хутори. Десь звідси, мабуть, колись і козаччина починалася. Про Виграївську битку розповідають в музеї, який поки діє на громадських засадах.





Серед цієї краси діє Всеукраїнська екологічна ліга. Організація врятувала 102-річну будівлю школи, де зробили табір для категорійних дітей.
Громаді, яка об’єдналася, поки лиш півтора роки. Створена на папері 3 березня 2017 року, 29 жовтня 2017 року пройшли перші вибори до громади. Має громада 4 будинки культури, 1 клуб, 4 бібліотеки, 1 школу на 140 учнів. І то не просто школа, а навчально-вихований комплекс. Автобусом возять діток до школи з навколишніх сіл. Наступного року хочуть вже будучи підкованою досвідченою громадою брати участь в програмі «Шкільний автобус» зі співфінансування і купувати собі автобус.

Іще два слова про школу – сюди влітку на таборування чувак з Техасу приїде викладати дітям англійську і це круто. Погано лише, що біля школи є ферми МХП і там силосні ями, а тому інколи, коли вітер подує, то до школи долітає такий штир, що хочеться блювати.
Є фапи, амбулаторія (місцевий господарник – МХП – надає пересувну стоматологію і кардіологію для потреб населення). Є ставки – приватні і громадські, де можна рибалити.
Між іншим, щодо діяльності бібліотеки. В одній з бібліотек громади поряд з книгами діє качалка і там справді займаються діти. Круто. Тобто поряд з книгами Шевченка і Конан Дойля висять плакати Арнольда і Ронні Коулмена і пацани тягають штангу ,а ті, хто в черзі, можуть почи полистати Марію Матіос. Ви таке десь бачили?

У кожному селі нас зустрічають гімном села, співають так гарно, до сліз. Самодіяльність тут процвітає. Співають не десь під дубом ,а в відремонтованих будинках культури. Так, в Сотницькому будинку культури в ремонт інтер’єру БК вклали 265 тисяч коштів громади. Цьогоріч хочуть робити опалення.
Також вже будучи громадою роблять дитячі майданчики, освітлення. У школі замінили 30 вікон, цьогоріч зробили свердловину для школи, в їдальні зробили ремонт, поставили плити, а влітку хочуть зробити в школі туалет.
У ОТГ є вакансії – юриста і медпрацівника у виграївський фап. Юристу обіцяють 8 тисяч ЗП, шкода, що фахівцям житла не пропонують відомчого, як в інших ОТГ області. Щодо медика, то поки в Виграївський ФАП їздить з Моринців медик.
Детальніше і файно, як того вимагає журналістика, напишу про громаду на сайті «Прочерк».








Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа