Польський гриб (Boletus badius) — їстівний гриб. Шапка діаметром 4 – 12 (15) см, спочатку напівсферична, з підігнутим краєм, пізніше випукла, випукло-розпростерта, розпростерта. Поверхня шапки гола, гладка, матова, в вологу погоду клейкувата, при підсиханні блискуча, коричнева, каштаново-коричнева, темно-коричнева. Гіменофор трубчастий, прирослий. Пори середнього розміру, кутасті, білуваті, жовтуваті, з віком оливково-жовті, зеленувато-жовті, в місцях дотику набуває спочатку синювато-зеленуватого, пізніше бурувато-коричневого кольору. Ніжка висотою 4 – 12 см, діаметром 1 – 3 (4) см, циліндрична, потовщена до основи, волокнисто-луската, жовтувато-коричнева, в місцях дотику спочатку синіє, потім буріє. М’якоть щільна, біла, жовтувата, під шкіркою темніший, на зрізі злегка синіє, з приємним запахом та смаком. Польський гриб отримує назву "синяк" через те, що його м'якуш та м'якуш під ніжкою при розрізі та стиканні з повітрям набувають синього відтінку Кол...
Коментарі
Дописати коментар